Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.06.2013 08:38 - Рецензия за изложбата на „Секция 13” (2 от 2)
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.06.2013 15:46



Изложбата на „Секция 13” – радостта от неочакваните находки
(продължение)


(рецензия за изложбата, втори откъс - край)



image
(Автор: Ива Яранова).        Заслужава да се отбележи и експонатът, който представя Дея Николова. Заглавието „Монолози за вагината”, не блести с оригиналността си, но за сметка на това съчетанието между две картини, аквариум със златна рибка и книгата „Монолози за вагината” е перфектно, а чувствата, вложени в двете платна са „сочни, колористични и дъбкоко преживени” (Чудомир). Вагината, представена като златна рибка, на предаденото в странен ракурс женско тяло, е подобна на онази златна рибка, която може да изпълни три желания. Тази, предсавена ни от Д. Николова, вероятно миже да изпълни много повече желания, но накрая пак да остави зрителя, който желае да я разгадае до финала, при разбитото корито.

 image
(Автор:  Хр. Михайлов)

       За Христо Михайлов Геометрията на живота”, която той си представя като инсталация от череп, боядисан в кафяво, черна и червена лепенки, залепени по пода на залата, ни кара да се замислим за това колко крехка е основата на човешкото съществуване, макар че геометрията заема важно място в него, независимо от това доколко зрителят си дава сметка за това. Авторът счита, че е изпълнил дълга си когато нагледно му показва това. Расим се представя с последното, поне за сега, пресътворяванеот ранните етапи, когато той дишаше лепило, през ритуала на обрязването и бодибилдинга до нестинарството. Пътят наистина е нелогичнен и криволичещ, но очистителната сила на огъня е взела връх и това показва изложената огромна цветна фотографияХодене по огън”.

       Може да се каже, че изложбата безапелационно потвърждава и втори изводбългарските творци, коитоСекция 13” представя в тази изложба, винаги намират адекватен, оригинален и смислен начин да интериоризират онези въпроси, които не само ги вълнуват, но са и екзистенциалните въпроси, стоящи на дневен ред пред обществото.

       Независимо дали то има силата да ги погледне, да търси начин за решаването им художниците са тези, които за разлика от политиците не го приспиват в потока от думи, а със своите произведения го карат да мисли, но и да се забавлява, да наблюдава и да вижда, да открива и да се удивява как толкова ясни неща до сега не са поподали пред погледа му, да си задава въпроса как толкова елементарни отговори не са му идвали на ум.   Юлиан Митевизкуствовед
(Край на втори откъс, край на текста на рецензията.)

image(Лаура Димитрова)
image(Мибо)


Статията е отпечатана в Бюлетина на Съюза на българските художници "Инфо СБХ", 2013 г., брой 04, стр. 14-15. Ю.М.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3428699
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808