Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.05.2007 14:08 - Изложба с усещане за Изтока
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 1124 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.11.2014 23:48



imageDEI GLORIA AD MAJOREM

image
Юлиан Митев
Изложба с усещане за Изтока

    Забележка:
© 2006-2016 Юлиан Митев
Всички снимки към този текст, както и самия текст са авторски и със запазени права. Бъдете така добри и се свържете с мен, ако желаете да ползвате текстове на статии и снимки. Не е достатъчно условие да посочите автора и поставите линк към публикациите.  

За художника Лохман ал Шейх може да се каже, че е човек, щедро черпил от две култури – от една страна иракската, която му е родна, а от друга страна е културата на България, където той получава висше художествено образование. Неговото цялостно творчество го представя като пътникът с вечно търсещо въображение. Смел като експериментатор – пет години от живота си отдава на изследвания, които водят до това, че при него платното напуска гладката топография за да се превърне в силно нагъната „кватернерна" повърхност, която освен това е и полихромна. Работил след завършване на ВИИ „Николай Павлович" в ЦНСМ с текстил той не забравя за любовта си към плата и в творчеството си го използва двояко – като генератор на гънки за повърхността и като субстрат за експериментите си с цветните петна.
Неговите произведения са изпълнени с реминисценциите на Изтока – от полихромията на мозайките по култовите постройки, миниатюрите в ръкописите. Цветните петна са положени със смелия замах на южноамериканските мюралисти, а детайлите в картините му са направени с филигранната техника на бижутер. Платната му , по-точно би било да се каже повърхностите му са различно организирани - гънките им, хаотични или не са колористично много добре организирани така, че да създадат у зрителя носталгията по загубеното съкровено, по това, което човек е скътал дълбоко в душата си, но пред картините на Лохман ал Шейх то излиза и човек се радва, че е намерил още един приятел и събеседник.
Четката му - лека и артистична - нежно докосва повърхността на платното и оставя охра с усещането на пясъчна пустиня, розовото - на залеза или тера ди сиена на изгорената от слънцето земя.
Картините , в които творецът показва фигури са безусловно повлияни от българската изобразителна култура. В тях ал Шейх вижда човешкия живот като поражение, но и воля за съществуване.
Зрителят е приятно удивен от причудливия начин по който са сплетени две култури, дали такъв удивителен художествен резултат, каквато беше изложбата на Локман ал Шейх.


ДОБАВЕНО НА 30 МАЙ 2007 Г. Вчера излезе от печат пети брой на информационния бюлетин на СБХ  "ИнфоСБХ", където на стр.7 е отпечатана рецензията за изложбата на ал Шейх. Ю.М.


Тагове:   изложба,   усещане,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3429135
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808