Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2014 00:24 - Народни имена на българските месеци
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 25483 Коментари: 6 Гласове:
21

Последна промяна: 01.06.2019 15:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Георги Сава Раковски намира и запазва народните названия на месеците в България от eдно уставно евангелие от село Тича, което e ръкопис върху кожа. Източник: стр.20-21 от електронно наличното издание на "Показалец или ръководство как да се изискват и издирят най-стари чьрти нашего бытиа, языка, народопоколениа, стараго ни правлениа, славнаго ни прошествиа и проч.". Чяст първа. Одеса, 1859
http://books.google.bg/books?id=pw0_AAAAYAAJ&dq=inauthor:rakovski&pg=PR1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
Представям ви списъка за месеците с цел леко да се замислим за красотата на народните названия:

Януари, кръстен на римския двулик бог Янус е със старобългарското народно название ПРОСИНЕЦ и означава синкавия студ и замръзляк по време на този месец, но също употребата на просо в приготовлението на хляба и нарастването на деня със всеки изминал ден с "едно просено зърно". В Македония българите  наричали месец януари с името Коложег- образувано от коле -година и жигвам, жигосвам - хапя, удрям, засягам в смисъл на труден месец в годината или месец, който почва да яде годината и от който, тя започва да намалява.

Февруари, идва от празника на очистването на тялото febria, в българския календар се е наричал СЯЧЕН, с препратка към другото название на месеца - Малък Сечко, заради зверския студ, който по това време на годината троши клоните на дърветата и се преживява с горенето на насечени дърва. За да изкара месеца на домакинството били необходими сечени дърва за огрев.

Март, месецът на бог Марс, на лат. Martius, в нашата традиция е наречен месец СОУХИЙ. Март е свързан с топенето на снеговете и въпреки, че това е свързано с повишаване нивата на реките и чести наводнения, полетата се изчистват от снега и кишата, което към края на месеца слага край на мокротата и пълното изчезване на снега из равнините и полята.

Април има българското съответствие Резен, заради заколването на агнетата, което продължава и през май.

Май по нашите земи се наричал ТРАВЯН, заради цъфтежа на треви и дървета. В Рим той приема името на божеството на растежа Maius.

Юни е наречен ИЗОК. Така българите наричали цикадите и полските щурци. Именно полските щурци и представителите на техните южни популации започват да пеят още в началото на лятото. Появата на новото поколение възрастни скакалци става през също през юни. Името изок произлиза от изоклив - с изпъкнали очи, както е при цикадите, щурците и скакалците. Така месец Изок произлзиза от щурците на юни, но по-вероятно от изокос, заради косенето на вече високите летни треви за сено за зимата. Латинското съответствие на този месец е Iunius. Предполага се, че е посветен на Юно – богиня на брака, съпружеската любов, покровителка на омъжените жени, помагачка на бременните и родилките.

Юли е ЧРЪВЕН, заради горещините през този месец. В чест на Цезар този месец в Рим се нарича „Iulius”. По-рано неговото име било „квинтил”. Думата означава пети месец, като се започва броенете от третия месец на настоящата система на броене на месеците.

Август е наречен ЗАРЕВ от зарево - българска дума за Отблясък, сияние, силна светлина и оттук "Слънчев месец". Безпорно най-слънчевия от всички месеци на цялата година е август. В римския календар този месец е посветен на Август и се нарича Augustus. По-ранното му име е sextilis (секстил) – шести месец от годината  като се започва броенете от третия месец на настоящата система на броене на месеците.

Септември в българския календар се наричал Рюиен, в смисъл на руен - пълноводен. В Римския календар този месец се нарича September и означава числото седем.

Октомври е ЛИСТОПАД, заради падането на листата на дърветата, в римския календар това е осмият месец - Octobrio.

Ноември е наречен ГРУДЕН, заради това, че от земята се копаят картофите и кореноплодите, съответно деветия месец според римското название - Novebrio, November. Името груден идва от грудките на кореноплодните растения.

Декември е наричан СТУДЕНИЙ.


С цялата си наглост руската лингвистична школа обявява старобългарската книжнина за написана на църковно-славянски език - наглост, нечувана никъде по света. Едно от доказателствата за тази неистина са сведенията на Георги Сава Раковски от 1859, който никъде не говори за църковно-славянска писменост. Източници: По сведенията на Георги Сава Раковски.

Македонски имена на месеци:
Бр. Стандардно име Изворно име    Опис
1. јануари коложег месец на горењето дрва
2. февруари сечко месец на мразот
3. март цутар месец на цветањето
4. април тревен месец на тревата
5. мај косар месец на косењето трева
6. јуни жетвар месец на жетвата
7. јули златец златен месец
8. август житар месец на житото
9. септември гроздобер месец на берењето грозје
10. октомври листопад месец на паѓањето листови
11. ноември студен студен месец
12. декември снежник месец на снегот
Цутар е името на месец март от цвтар или цветар - месец на цветята.
В Гевгелийско правят впечатление интересните имена на юли и декември съответно като билјар бужикјов. Биляр означава лечебен, заради наличието на множество целебни билки в този месец, а бужиков се нарича заради празненствата по Рождество Христово. В село Пирава август е наричан с името гумнар от гумно, което на български значи харман и още вършитба.
Особено интересни са българските имена в Голо Бърдо, Албания: юни -черешнар или црешнар (заради плодоносенето на черешите), ноември - дорвар или дрвар и јфдре за декември. Дорвар или дрвар са другите имена за ноември, заради подготовката и сеченето на дърва за огрев през мразовитите зимни месеци - декември, яниари, февруари и март. Йодре идва от одър- легло, заради преустановената полска работа.
В района на град Кавадарци ноември е наричан с името алистоп - месецът в който листопада вече е спрял.
image
Авторска статия Автор: Димитър Георгиев- Даков


Наименованията на месеците: януари — „гулемият месиц", февруари — „малкият месиц"; март — „марта"; април — „йоруцкият месиц"; май — „костадинцкият месиц"; юни — „петруцкият месиц"; юли — „маринският месиц"; август — „ягус", септември — „ставер" (от кръст — Кръстовден), октомври — „димитруцкият месиц"; ноември — „архангелският месиц"; декември — „никулцкият месиц" (от Никулден).

Обяснение: През ноември застудяването и промените в сезонния климат водят до лошо въздействие върху старите хора и често черковните камбани бият възпоменателно, затова и хората кръщават месец на архангел Гавраил, който взема душите. Октомври и декември, както и останалите месеци носят имената на светците, в чийто календари се съдържат въпросните църковни празници.












Гласувай:
21


Вълнообразно


1. apollon - Предложение:
14.12.2014 10:34
Може да се направи опит в календарите, които цяла година гледаме, да има дублаж и към официалните римски имена на месеци да стоят названията на месеците и на народен български език. От тях не трябва да се срамуваме, защото тези названия са много точни и носят човешката и житейската мъдрост на дедите ни и на българската нация.

цитирай
2. didanov - малко несъответствие
15.12.2014 14:33
Старите славянски имена на месеците, са особено красиви и описателни. Днес в България те не са познати, освен на специалистите и любителите на историята. Понеже отдавна в България използваме латинските имена на месеците и сме забравили старославянските. Но тези имена и до днес се използват в Украйна, Белорус, Полша, Чехия, Словакия и в още няколко държави.
Един месец е бил наричан понякога с няколко имена, в зависимост от характера на времето и типичните дейности, които са се извършвали през този месец. В старобългарския език месец Януари е бил наричан Сечен или Коложег. Месец Февруари е Сухи или Люти. Месец Март е Брезен. Април - Квитен или Цветен. Май - Травен. Юни е наричан Изок (вероятно означава скакалец). Юли - Червен или Сърпен. Август - Зарев или Орач. По нататък Септември, във връзка с приготвянето на виното е наричан Руен. Октомври - Листопад. Ноември - Груден. Декември - Просинец или Студен.
Днес в България имаме особено отношение към всичко славянско, може би поради факта, че дружбата със славянските народи беше изкуствено налагана в продължение на десетилетия. Но всъщност, ако премахнем изкривената представа за славянското, ще видим, че то е красиво, жизнено и познато.
Латинските имена на месеците, с които толкова сме свикнали, че ги възприемаме като свои, са приети и в други славянски държави, например в Русия и Сърбия, вероятно под старобългарско влияние. Но ето например в Украйна и до днес се използват официално старите названия на месеците - Сiчень – Януари, Лютий – Февруари, Березень – Март, Квiтень – Април, Травень – Май, Червень – Юни, Липень – Юли, Серпень - Август, Вересень – Септември, Жовтень – Октомври, Листопад – Ноември, Грудень- Декември.
Българите може и да не се чувстваме славяни, но връзката ни със славянството няма как да бъде отречена.
http://andorey.blogspot.co.at/2014/03/blog-post_12.html
цитирай
3. apollon - Тук разглеждаме и българските н...
15.12.2014 14:42
Тук разглеждаме и българските названия на месеци в Македония и Албания, които пък те от своя страна твърдят, че са македонски. Кашата е перфектна в славянския блювоч.
Аз пък все си мисля, че това прекрасно славянство уби българщината по един елегантен и културен начин. Защото славянството е едно красиво замазване на идентичности.
цитирай
4. didanov - самокорекция на корекцията
15.12.2014 14:46
намерих подостоверен източник http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Slavyanski%20kalendar.htm
цитирай
5. apollon - В статията се коментира в основното ...
15.12.2014 14:53
В статията се коментира в основното изложение Уставното евангелие от село Тича, което е свел до вниманието ни Раковски. Ако някой има други варианти от своя край или разполага с непознати варианти от старобългарски източници - да ги сподели.
Не се разглеждат други писания по темата, защото темата е авторска - основно върху сведенията на Георги Сава Раковски.
цитирай
6. apollon - Тук предлагам и имената на месеците от село Габрово, Ксантийско
05.08.2016 00:19
Наименованията на месеците: януари — „гулемият месиц", февруари — „малкият месиц"; март — „марта"; април — „йоруцкият месиц"; май — „костадинцкият месиц"; юни — „петруцкият месиц"; юли — „маринският месиц"; август — „ягус", септември — „ставер" (от кръст — Кръстовден), октомври — „димитруцкият месиц"; ноември — „архангелският месиц"; декември — „никулцкият месиц" (от Никулден).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469135
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031