Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Май, 2023  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
28.10.2014 21:57 - Трети международен фестивал на стъклото – 2014
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3410 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.08.2017 12:02imageDEI  GLORIA AD MAJOREM


Трети международен фестивал на стъклото – 2014
 

image 

4 – 25 ноември 2014 г.

Откриване – 4 ноември, 18 часа

 

·        ПРЕДИСТОРИЯ

 

      Международният фестивал на стъклото стартира през 2010 година като един твърде амбициозен проект, целящ да възроди работата с художествено стъкло в България. Първото издание на фестивала е организирано от галерия „Аросита“, The Fridge, Лъчезар Дончев и Крум Темелков. Домакини на изложбите са галериите „Склада“, „Аросита“ и „Витра“. Участват автори от десет европейски страни – България, Великобритания, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Франция, Холандия, Чехия. Характерът на фестивала кореспондира с актуалните международни практики, представящи стъклото като материал, приложим в дизайна, архитектурата, приложните и изящни изкуства, попадащ във фокуса на авторитетни световни и европейски художествени събития. 

      Освен да представя актуалните тенденции в развитието на художественото стъкло, първото издание на фестивала си поставя и дългосрочни образователни цели. За тяхното изпълнение екипът на фестивала подготвя серия от лекции и демонстрации, включени в програмата на второто издание през 2012 година.

       Основният изложбен акцент на Международния фестивал на стъклото през 2012 година е Българо-Американската изложба в галерия „Райко Алексиев“. Програмата е развита и в пространствата на галериите „Юзина“ и „Аросита“, където софийската публика може да се запознае с артистичните провокации на Екатерина Гецова, Анастасия Андреева и Борис Шпайзман. Докато това са автори стъклари, достигнали майсторство при боравенето с особената материя на художественато стъкло, изложбата в „Райко Алексиев“ се превръща в особена симбиоза от дисциплинирани пластически умения и преднамерен концептуален подход. Българските автори, участващи в изложбената провокация, за пръв път се обръщат към употребата на този материал. Резултатът е една разширена, провокативна употреба на материя, традиционно възприемана като носител на декоративни стойности.

 image
Ekaterina_Getsova

   ТРЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА СТЪКЛОТО - СОФИЯ 2014

 

      Третото издание на фестивала продължава да изследва декоративните и концептуални възможности на стъклото. Този път географията е драстично променена, концентрирана върху традициите и съвременното състояние на художествената стъклообработка в България и Чехия. Изложбата Brilliat by design показва високите качества на световнопризнатата Чешка школа. Демонстрират се успешни дизайнерски решения, допълнени от исторически фотоси и информация за методите на производство.
imageAn_Andreeva_B_Speizman

      Галерия „Райко Алексиев“ ще бъде домакин на международната изложба Арт стъкло Чехия – България с куратори проф. Свилен Стефанов (Национална художествена академия) и доц. Константин Вълчев (Нов български университет). Сред българските автори, освен наложилите се имена на Анастасия Андреева, Боби Коруджиков, Венелин Шурелов, Георги Ружев, Георги Янков, Дан Тенев, Димитър Грозданов, Екатерина Гецова, Иво Бистрички, Константин Вълчев, Красен Троански, Любен Костов, Мирена Златева, Сашо Стоицов, се забелязва присъствието на младите артисти от Националната художествена академия и Нов български университет – Александра Коцева, Александър Тасев, Деница Дешева, Елизар Милев, Пенка Минчева, Силвето Богоева, Стефан Велев. Постиженията на чешкото художествено стъкло са представени от работите на Бохумил Елиас, Кристоф Рибак, Милан Крайчек, Петр Станиски. В изложбата взимат участие и Стефани Пендър, Крис Тейлър (САЩ), Борис Шпайзмън (Израел). Подборът на артисти не само поставя българското декоративно и концептуално стъкло в международен контекст, но мотивира и качествения диалог между различните поколения артисти. Създава се подходяща ссреда за обмен на идеи, опит, рефлексии между артисти, публика, изследователи.

      Третото издание на фестивала е допълнено от юбилейната изложба на Екатерина Гецова в галерия „Средец“ и поредица образователни събития в София и Велико Търново, където Международният фестивал на стъклото гостува по повод откриването на нова специалност във факултета за изящни изкуства на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

imagePenka_MinchevaГласувай:
1Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3315509
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1807