Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.09.2010 08:23 - Младежкият театър открии сезона с "Двамата веронци". Оригинален контент и много фотографии.
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 2412 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.09.2010 22:25



Откване на сезона в Младежкия театър
image
"Двамата веронци" са вече в София

image
Искра Донова в ролята на Джулия.


Младежкият театър започна своя нов сезон 2010-2011 г. с постановката на Борис Чакринов. Той е спрял своето внимание върху първата комедия на Уилиам Шекспир "Двамата веронци". Режисьорът поставя на сцена тази пиеса за трети път. Първата постановка е била  през средата на 80-те години на миналия век. Тогава той е направил костюмиран спектакъл в дух на вярност към Шекспир, такъв, какъвто е игран преди векове. Днешната постановка е модернизирана до неузнаваемост. Но да използваш за пряка музикална илюстрация песен, изпълнявана от залезлите вече  естрадни звезди - братя Аргирови - си е дребна "хулиганска постъпка" както сам заявява режисьорът. image
Искра Донова в ролята на Джулия и Дарин Ангелов в ролята на Протей.


Като успех на постановката може да се отбележи не толкова стремежът към осъвременяване на действието, изразено в ползване на хитовете на Емил Димитров - "Нашият сигнал" и "Джулия" (съвпадението не е случайно) - като директно потапяне в звуковия ред на постановката. Към опитите трябва да причислим и удачно намереното от сценографа Вячеслав Парапанов решение на стълбата, "която води надолу", макар че тя задъхва както младите, така и старите актори, както мъжкия, така и женския състав на трупата. "Стълба - стълбичка с безбройни стъпала" - на вид твърде стръмна и неустойчива, тя допълнително държи в напрежение зрителите - дали аджеба артиста, тичащ по нея, няма да се струполи и претъркули за подсилване на комичния ефект на действието.
Със своето цветово решение - червено и черно - тя кара зрителите да правят лъжливата асоциация с "Льо руж е льо ноар" на мастития французин Анри Мари Бейл, който читателите познават като Стендал. Режисьорът обаче отрича тази асоциация, като се позовава на това, че някой някога е третирал сцената на Младежкия театър в тези цветове и днес е невъзможно човек да се отскубне от тях без загуба на качеството.
image
На първи план - Искра Донова в ролята на Джулия, на втори план - Мариана Миланова в ролята на Лучета.


А това, че Чакринов не само е искал да направи качествен спектакъл, но и отчасти го е постигнал, се дължи и на прекрасния актьорски състав - като се започне от ролята на Ланс, поверена на Стефан Мавродиев, на когото е поверена и въвеждащата част - той е първата фигура, която се появява на сцената и с безмълвни, но изпълнени с превъзходна мимика хлипания, помага да се вдигне завесата. Още първия поглед върху неговия театрален костюм - бледо подобие на Чаплин - горнище на фрак, бомбе "котелок", продънени обувки с големи бомбета, панталон на раета, захванати с тиранти и разбира се "чепат габровски бастон" ни карат ако не се засмеем, поне да се усмихнем на нелепостите в облеклото на мъжките персонажи. Женските персонажи също не са пощадени от този "колажен ефект". Облеклото на Лючета (ролята се изпълнява от Мариана Миланова) - бяла дълга "рокля" не оставя нищо, което да кара фантазията на зрителя да работи. Затава пък костюмът на Силвия показва колко превъзходно сексапилен може да бъде един смъкнат чорап, обут върху най-подходящия за целта крак.

Дукът на Милано, умело и с вещина интерпретиран от Николай Урумов, съумява да донесе до съзнанието на  зрителя режисьорската свръхзадача на Чакринов - "назад, и да започнем всичко от начало".  Финалните думи и поведение на героите са най добрата находка на акторския състав и на режисьора, защото съумява да покаже комедията и като траги-фарс, да постави нещата на мястото им. Зрителят разбира защо не трябва да бъде безотговорен към любовта и приятелстгвото - както своите, така и на другите около него.
Затова и постановката си струва да се гледа. Ю.М.

Ето отделни моменти от представлението, "хванати" от видния столичен фотограф Иван Дончев, предоставени от администрацията на театъра (с благодарност към К.Димитрова)
image
Ролята на Ланс е поверена на Ст. Мавродиев. Той е и въвеждащата фигура в спектакъла.
image
Ролята на Протей е дадена на Дарин Ангелов.
imageimage
image
В ролята на Валентин се преобразява Деан Ангелов.
image
На преден план - Дукът на Милано, превъзходно игран от Николай Урумов.
Целият албум от черно-бели снимки на спектакъла може да бъде разгледан на:
http://www.facebook.com/profile.php?id=1386532283#!/album.php?aid=89816&id=1386532283&ref=mf

Ето и някои от фотографиите на Иван Дончев в цветен вариант.
image
image
image
image
image
image



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423734
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808