Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.07.2010 09:16 - Живопис от Никола Танев в Националната галерия
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 13254 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 23.08.2010 18:04


Живопис от Никола Танев в Националната галерия


image
 

imageimageimage
150 произведения на Никола Танев (1890-1962) са подредени в залите на  Националната художествена галерия.

imageimage
За първи път се показва репродукция на откраднатата и намерена картина от къщата-музей на художника. През лятото на 1999 г. апаши нахлуват в дома на покойния художник и отмъкват 28 негови творби и произведения на други художници, подредени там.

imageimageimage
От тогава до днес НХГ издирва изчезналите картини. Слухове, че творбите са зад граница периодично обикалят софийските артсреди. Неотдавна обаче колекционер попада на малък пейзаж от Берлин в столичен антиквариат.

imageimageimage

Когато го занеся за сертификат в НХГ, там веднага разпознават една от изчезналите 28 картини от къщата-музей. Тази находка въръща на уредниците вярата, че работите на маестрото са все още в страната и могат да бъдат намерени и върнати отново в музея. В същото време НХГ подготвя гигантска експозиция с картини на Танев по случай 120 години от рождението му.

imageimage

Слуховете, че картините са извън България обаче съвсем не са безпочвени. Никола Танев е художник от световен ранг и неговите произведения са познати и се продават из цяла Европа. През последните няколко години пет платна на Танев са разигравани на търгове в Италия, Швеция, Германия и Австрия.

image

Никола Танев е не само сред първите наши импресионисти, той създава стил, който може да се добави към световните шедьоври, защото връща на импресионистичния пейзаж ярката южна светлина, която го зарежда с енергия.

image

Тъкмо два слънчеви карловски пейзажа посрещат публиката от вратата на изложбата в Националната художественагалерия. Експозицията обаче носи и нови находки за публиката, защото именно оттук  се разбира, че българският импресионист е минал през почти всички западни влияния, докато намери своя пейзаж и нарисува слънчевите дворове от Карлово, Тетевен, Търново.

imageimageimage
Роден на 5 декември 1890 година в Свищов, през 1905 Никола Танев постъпва в печатарското училище в Ноази льо Гран, Франция, а от 1908 до 1912 година учи в парижката Академия за декоративни изкуства; посещава и Екол де бозар и Гранд Шомиер.

imageimage
По това време той се среща с Клод Моне и учи известно време при него. В експозицията са подредени парижките му платна, силно повлияни от кръстника на импресионизма, пейзажи от 20-те, които стават все по-дълбоки и къщите и сградите заемат повече място от небето и водата, които доминират в живописта му от Франция.

imageimage

След това идват карловските къщи с цветя и дървета, дълги контрастни сенки и ярък колорит. Тук не виждаме изгарящото драматично слънце на Ван Гог, само неговата светлина, която огрява градините и подчертава силата на цветовете. Човек трудно може да устои на тези произведения.

imageimage

“Във всяка българска къща е имало по едно платно на Танев, акварел на Щъркелов и акватинта на Морозов” - обяснява уредникът на експозицията Бистра Рангелова.

imageimage

Една по-малко известна черта на автора са женските тела и портрети, които са събрани в отделна серия. Художникът е бил винаги заобиколен от красавици. Неговата съпруга Миша - известна хубавица, приемала мъжа си такъв, какъвто е.

imageimage
Тя не правила сцени заради похожденията му и казвала, че художникът трябва да има муза. В експозицията са включени и рисунки на автора - повечето от последния етап на живота му, след 9 септември 1944.

imageimage
Тогава той е осъден от народната власт и затворен в “Дома на слепите” заедно с Константин Щъркелов, Александър Добринов и още цяла плеяда художници, обявени за народни врагове. По-късно е изпратен в “кучешкото помещение” в двора на Александър Буров на ул. “Московска”.

imageimage
“Умирам, тук ме оставиха без слънце”, пише той до Миша. Излиза от затвора след шест месеца благодарение на усилията на Миша и бившата му любовница Валентина Чешмирева, племенница на ген. Владимир Заимов, от която има две деца.

imageimageimageimage

По-късно Танев рисува предимно пернишките мини и булевардите на София. Включва се в бригадирското движение през 1949-а. Скоро след това се парализира. След този период той създава две картини с лявата си ръка, които не се знае къде се намират.

image


imageimage


Други материали за Никола Танев


Повече от десет години държавата нехае за дареното й имущество от художника Никола Танев

  "Започвам да се съмнявам, че този апартамент все още е държавна собственост", каза пред "ТЕМА" Стефан Бошнаков, племенник на големия български живописец Никола Танев. Повече от десет години жилището на художника и съпругата му Димитрия на бул. "Евлоги Георгиев"

Прочети повече:
http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=91&aid=2579


Слава Иванова: Къщата-музей на Никола Танев отново ще бъде отворена за посетители

Фокус: Г-жо Иванова, през 1999 г. от къщата-музей на Никола Танев са откраднати 28 картини – какви са те? Защо са предизвикали такъв интерес? Във вашата галерия има пълно тяхно описание и снимков материал.

Слава Иванова: Да. Така е. Тъй като всяка картина при нас притежава т. нар. картон. Това е нещо като паспорт, който всеки един от нас притежава – личната ни карта, така по същия начин и всяка една работа, когато постъпи във фондовете на галерията, бива й създаден подобен „паспорт”.

Прочети повече:
http://focus-news.net/?id=f15332


Получен е сигнал, че откраднати преди 11 години картини на Никола Танев са в галерии в Лондон

Преди 11 години от къщата-музей на големия български художник в София, съобщиха от Министерството на културата. Ведомството ще предприеме по случая всички необходими действия съгласно Закона за културното наследство.

Прочети повече:
http://www.sofiadnes.com/m/news/view/Poluchen-e-signal-che-otkradnati-predi-11-godini-kartini.html
 


Тази картина не е от изложбата.
image
"Баржа" на Никола Танев
Уникален пейзаж на Никола Танев, създаден в периода, когато младият българин е бил ученик на Клод Моне, излиза за първи път на търг. Картината "Баржа" (1908) ще се разиграе от аукционна къща "Сезони форум" и едноименната галерия на 29 септември от 18 часа в зала "Сердика" на хотел "Шератон" с начална цена 4900 лева. Творбата е рисувана от Танев по време на пребиваването му в Париж (1908-1912). Това е една от малкото известни негови картини от този период, когато преподавателите във Френската академия - като проф. Пол Реноар, са впечатлени от таланта на художника и го представят лично на Клод Моне. Кръстникът на импресионизма поощрява Танев в неговите живописни търсения и го приема в ателието си като ученик. В "Баржа" талантът на живописеца се излива в спонтанен импресионизъм със звучна багра. Картини от този период са рядкост дори в държавните галерии. Творбата стига до търга директно от личната колекция на Никола Танев.

Тази рисунка не е от изложбата
image
Никола Танев, "Прилеп - шосето за Велес", рисунка.



Гласувай:
4



1. анонимен - schoseto za veles
23.12.2010 23:58
vinagi sam se vpechatliaval ot grafiki i kartini risuvani za patista,gari, gradove,pristanista,cherkvi i dr.,kak sa izglezchdali predi, i kak sa sega
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3424102
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808