Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.05.2010 14:42 - Черешова задушница - 2010.
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3994 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.08.2010 01:58


SIC TRANSIT  GLORIA   MUNDI (лат. сент.)


Наши мертвые нас не оставят в беде.
Наши мертвые как часовые. (Владимир Высоцкий)


Днес е Черешовата задушница - един от четирите пъти в годината, който посвещаваме на отишлите си от този свят. Ето какво видях в ЦСГ, парцел №1, който е отреден за хората, стремили се да оставят диря в нашето общество.Ю.М.


image
Това е пресния все-още гроб на нашия колега, изкуствоведът Николай Бошев. Посетих го днес - 21 май 2010 към 10:30. Поставих цветя, запалих свещ, отлях чаша вода и чаша вино.


image Надгробието на нашата рано отишла си от този свят колежка, изкуствоведката Снежана Карлуковска.

image Надгробието на проф. Димитър Аврамов. Струва ми се, че оформянето и поддържането му могат да се нарекат образцови. Той остави след себе си книги и текстове, по които не едно поколение изкуствоведи ще се информират за това, какви процеси са протичали в българското изкуство през 50-те и 60-те години на ХХ век.

image Това е надгробната могила на моя преподавател по народопсихология  във ФЖМК, Марко Семов. За неговите лекции състудентката ми Цветелина Н.Соколова казваше, че "това не са лекции, а проповеди". Да, проповеди по патриотизъм и родолюбие.

image Надгробието на актрисата, която запомнихме от първата редакция на филма "Козият рог", а също и от участието в "На всеки километър" - Пепа Николова.

image Този човек - говорителят на БНТ Георги Ламбрев - бе редовен гост всяка вечер в милиони български домове. Топлият му алтов глас, усмивката, осанката, спокойствието пред камерата баха нещата, каращи зрителите да му вярват и да му се доверяват. Все неща, които днешните телевизионни водещи няма дори и на сън да постигнат.

image Генко Генков - хфудожникът модернист, ученик на великия Дечко Узунов. Приживе купуваха картините му за бутилка ракия. Днес му устройваме изложби и чествания.

image
  Надгробната могила на поета Павел Матев. До сетния си час той не се умори да пише за любовта. Колцина ще посегнат към стихосбирките му днес? 
image
  Надгробието на акттьора Николай Бинев.
Рядко българският театър ще има през ХХІ век такава талантлива и колоритна личност. Днес Младежкият театър носи неговото име. 

image

 
image

 
image
   Надгробието на професор Михаил Енев все още очаква своето окончателно оформяне.
На нашия курс М.Енев преподаваше по техническа и художествена фотография. Научните му познания в тази област бяха неизчерпаеми - струваше ми се, че познава историята на фотографията като собствената си биография. Творческият му потенциал при заснимане на архитектурни и художествени паметници си остава ненадминат за сега. Свидетелство за това са многобройните му прекрасни книги и албуми.

image


 
image  
image

 
image

 
image

 
image

 
Единствено и само за сравнение. Гробът на Далида в "Пер Лашез", Париж. image
Това е пример как французите поддържат гробищни паркове и как се отнасят към мъртвите.
image
това е подобен пример, но взет от Русия. Това е гробън на видната българска музиколожка Валерия Ценова. (Могила на Троекуровском кладбище, июль 2008.)



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3414905
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808