Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.04.2010 18:42 - Откъси от "Хамлет" на сцената на НАТФИЗ
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3595 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.04.2010 18:48


на 09 април 2010 г. /петък/ от 19.30 часа
има удоволствието да Ви покани на
премиерния спектакъл на


 


ШЕКСПИР . ХАМЛЕТ . СЦЕНИ
по Уилям Шекспир
превод Валери Петров
постановка
проф. Красимир Спасов

 



сценография и костюми
доц. Мария Диманова
музика
проф. Румен Цонев
пластика
Велимир Велев
танц
доц. Александра Хонг
 
сценичен бой
проф. Димитър Янбастиев
________________________________________
УЧАСТВАТ
Аделина ПЕТРОВА, Александар АЛЕКСИЧ, Дамян ТЕНЕВ, Димитър КОСТАДИНОВ,
Илиян МАРКОВ, Ивайло ДИМИТРОВ, Ина ГЕОРГИЕВА, Константин СОКОЛОВ,
Калина КИПРОВА, Лазарина КОТКОВА, Михаил ПЕТРОВ, Мариела СТАНЧЕВА,
Марина БОШНАКОВА, Станислав ДОЙНОВ, Станислава НИКОЛОВА, Савина БЪРЗЕВА,
Тодор ДИМИТРОВ, Яна КУЗОВА
СТУДЕНТИ ОТ КЛАСА НА проф. Красимир СПАСОВ
Владимир ЗОМБОРИ
СТУДЕНТ ОТ КЛАСА НА проф. д-р Атанас Атанасов
________________________________________

image

Човешката воля е свободна , но човешките действия зависят от обстоятелствата. Това е съвременна дилема разгърната в тази творба сътворена от Хамлет. Това е историята на осем момчета и едно момиче, история на едно цяло поколение в годините на неговата младост. Хамлет е дете на новото време, студент борещ се срещу старите норми на родителите, изпълнен с неразбиране и непоносимост към тях. „Сюжетът Хамлет” е вечна история за разминаването в отношенията „бащи – деца”, за несъгласието с едно вече остаряло и изхабено поколение. Това е история за масовото заболяване – проказа на поколенческите, обществените,  междуличностните и семейните връзки. Светът в „сюжета Хамлет” се разпада, загнива, но кой ли го интересува, когато има толкова забавления -  шумни, възбуждащи и опианяващи съзнанието?

image

Съзнанията са изпаднали в меланхолия – тези на Хамлет и поколението му. Те са обгърнати и засмукани от унинение и безволие – силно заразно и страшно заболяване на духа. Достигат  състояние на резигниране, но то е метод на оцеляване, бягство от натрапения живот, от Дания, от невъзможността да издържиш в реалността и желание да заживееш в мечтите. А на края и бягство към Смъртта. Меланхолията е проклятие върху живота на едно цяло поколение. Младите са като бягащи кучета.

image

Престъплението променя ли взаимоотношенията на хората?
„Сюжетът Хамлет” е завещано пътуване към  Смъртта. Студентът Хамлет е в центъра на този сюжет. Той е оставен на собствените си вътрешни цености. Себепознанието вече не е просто морално качество, а по-скоро помощник в оцеляването. Той се старае да постигне образа на Хамлет-машината, сееща смърт и справедливост. Родовото завещание и невъзможността да го избегнеш са основания за Хамлет-машината. Но той ги използва като трамплин към своята „лудост”. Тя е същевременно защитен механизъм и постепенно се превръща в негова втора природа. Тя черпи енергия от скръбта му, после го презарежда отново, оставя го да си поеме дъх, да наблюдава и да се отчайва. Така Хамлет се превръща в чудовище, в безпощадна машина за изтребление. 

image


 Изтребление предсказано при влизането на театъра в театъра – „жест на своеобразно саморазобличение”, чрез героите, които гледат този „театър в театъра”, ние гледаме това разобличение, гледаме всички „ужасии и непристойности”, които то ни показва – кръвосмешение, лудост и много трупове. Към тази игра се прибавят елементите, характерни за увеличенията в театър от 50-те години  на 20 век – берлинското кабаре и епичния разказ на Азиатския театър.
 Играта на героите, необходима за „Сюжета Хамлет” е съставена от страстите, подбуждани от желанието за отмъщение, отчуждението от поучителното и всичко е потопено и обгърнато в меланхолия.




Тагове:   Откъси,   НАТФИЗ,


Гласувай:
1



1. анонимен - Гневно
24.04.2010 00:54
Мн хубаво, че се промотира, но все пак можете да напишете кой е автор на текста качен между снимките!? Все пак ясно е , че не сте го писали вие...ей така, да се не чудят хората...:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415487
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808