Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.03.2010 21:44 - Виж къде, разбери какво № 3
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3562 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2010 08:34


Българският периодичен печат за културата и изобразителното изкуство


image

Следим онлайн реставрация на Ван Гог
 Новинар

      Реставрацията на прочутата картина на Ван Гог „Спалня в Арл” ще може да бъде наблюдавана онлайн в блога на амстердамския музей на художника. Ходът на работата върху платното ще се проследява стъпка по стъпка въз основа на информация, която ще се пуска от главния реставратор на музея Ела Хендрикс. Така например в запис от 12 март става ясно, че рисунката вече е свалена от рамката. По оценката на специалисти „Спалня в Арл” е една от най-хубавите картини на Ван Гог, който по това време е бил в активна фаза на лечение на психическото си разстройство и това личи при избора на цветове на творбата.


 

image
Прасета във формалин търсят купувач срещу 12 млн. евро

 Новинар

       Творби на Демиън Хърст, Пол Гоген и Алберто Джакомети се превърнаха в център на зрителския интерес по време на най-големия световен панаир на произведения на изкуството TEFAF в Маастрихт. На събитието, което ще продължи на 21 март, една от основните атракции са две прасета във формалдехид - работа на авангардиста Хърст от 1996 г., оценена на 12 млн. долара. Инсталацията носи името на популярната детска броилка „Едно малко прасенце отива на пазара, друго си остава вкъщи”. Друг акцент на панаира, който предлага над 30 000 произведения на стойност 2,7 млрд. долара, е скулптурата на Джакомети „Трима крачещи хора” (25 млн. долара) и картината на Гоген „Две жени” (18 млн. евро).


image

Леонардо да Винчи влиза в бой с адски демони
Новинар

      Дъстин Хофман снима филм за старчески дом на оперни певци
Леонардо да Винчи отново ще кодира и разкодира тайни шифри, но този път не в книгите на Дан Браун, а в нов приключенски филм на „Уорнър брос”. Все още не е ясно кой ще влезе в ролята на ренесансовия художник, но „Варайъти” съобщават, че сюжетът на лентата ще изпрати Леонардо в битка срещу демони от ада. С новия филм за Шерлок Холмс студио „Уорнър брос” се върнаха към класически истории и герои, които искат да представят с помощта на нови специални ефекти. По този начин ще бъде изграден и филмът за Леонардо да Винчи.
      Художникът инженер ще използва изобретенията си в битката със злото. Той ще бъде глава на таен орден също както го представи и Дан Браун в „Шифъра на Леонардо”.
      Междувременно Дъстин Хофман подготвя друг проект. Той за първи път ще влезе в ролята на режисьор във филма „Квартет”, който разказва историята на старчески дом за оперни


image
Архитекти в мрежи "помагат" на поет

 Милена Бойкова-Терзийска

    Добромир Иван прави скулптури на Теодор Траянов и Джако
Българският скулптор Добромир Иван прави поредната си арт акция, като този път целта е да се съберат средства за паметник на Теодор Траянов. А това ще стане с продажба на новата изложба на художника, която се открива във вторник вечерта в столичната галерия "Леседра". Общо 12 съвременни български архитекти са изобразени в скулптури от епоксидна смола, увити в мрежи. Сред тях са Дора Маринова, Севдалина Недева, Теодор Коларски, Иво Пантелеев, Ралица Праматарска...
      "Искам да доближа до публиката скулптурата, като я извадя от постамента, и затова реших творбите да висят по стените", уточнява избора на мрежите Добромир. Своеобразният хепънинг ще събере художници, архитекти и съмишленици в галерията на 16 март вечерта. Паметникът на Теодор Траянов (1882-1945) ще бъде открит на 24 май в градинката на културен център "Средец", близо до който е живял навремето известният българин.
      Творбата на прочутия ни поет и шахматист ще е изработена от отлят мраморен прах.
      Добромир Иван, който дели времето между Виена и София, прави още една скулптура от лят гранитен прах. Тя е на Майкъл Джексън и ще бъде открита през юни 2010 г. в Ахтопол. Инсталацията на попкраля с компас (по който всеки може да види посоката) край морето ще прави компания на вече издигнатите там скулптури на Франк Запа, Орфей и Евридика, Леа Иванова, Георги Минчев, Джон Ленън.


image


image


image

Архитект на трима султани с изложба в София

ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА
16.03.2010 

      Три години е събирана изложба от 36 фотографии, които са едва една десета от 360-те архитектурни паметници, оставени в наследство от Коджа Мимар Синан ага - един от най-великите османски архитекти. Експозицията е разположена в Националния археологически музей и фотосите сякаш се сливат с излъчването на историческите паметници.
      Синан издига вечни постройки по времето на султаните Сюлейман I, Селим II и Мурад III в продължение на половин век. Негова творба в София е църквата „Св. Седмочисленици".
      Роден като християнин през 1489 г.- грък или арменец, Синан е взет за еничар и се превръща в армейски предводител. Като строител на понтонни мостове обаче се отдалечава от военните действия и се превръща в изключително талантлив архитект.
      През 1538 г. на 47-годишна възраст вече е назначен за архитект на Истанбул от Сюлейман Великолепни. Неговият първи проект е изграждането на женска болница, която се състои от медицинска сграда, приют, джамия и медицинско училище.
      Стилът на Синан е силно повлиян от архитектурата на константинополската катедрала „Света София", разказват изкуствоведи.


 

image

Телевизори “Електрон” излъчват BG арт

Самият художник надали си спомня тези телевизори от близкото минало, тъй като е роден през 1986 година, но ето как необремененото от символите на комунизма поколение успява да ги впише в новото време.

Абстрактни платна в рамки от руски телевизори „Електрон" представя младият художник Горан Памуков в столичната галерия "Париж". Необичайните картини са дванайсет и всичките са рамкирани в емблематичните за соцпериода телевизори „Електрон", „Рубин" и „Темп". „Тези два пласта се срещат по един странен начин, понеже някога в началото на 60-те години на миналия век, когато е създадена електронната рамка на телевизията, експресионизмът вече е приключил със своето развитие. От друга страна, емблематичните за соцпериода телевизори, рамкиращи картините на Памуков, носят един полъх от миналото в постмодернистичната ни реалност". Така известният художествен критик Руен Руенов коментира нетрадиционната инсталация.  
 

РАДОСЛАВ КИРОВ
16.03.2010


image


imageВежди откри мегавернисаж
СТАНДАРТ
вторник, 16 март 2010 София

Министърът на културата Вежди Рашидов откри мегаизложбата "Поколения" в препълнената с художници галерия "Средец". Живопис, скулптура и графика на над 25 автори могат да се видят всеки ден тук до 11 април.

Вернисажът е с картини на съвременни наши творци от различни възрасти, сред които Крум Дамянов, Светлин Русев, Греди Асса, Георги Трифонов, Георги Чапкънов, Захари Каменов, Кольо Карамфилов, Свилен Блажев, Вихрони Попнеделев, Стоян Цанев, Зиятин Нуриев.

"Тук представят творбите си едни от най-интересните и големи наши творци, които са от различни поколения. Но в изкуството няма деление на млади и стари. Талантливите и можещите никога не остаряват. Те са се доказали не само в България, но и оттатък Драгоман, и талантът е това, което ги обединява. Благодаря на авторите, че се отзоваха на поканата да представят творбите си. Така галерията още повече издига своя авторитет и престиж", каза министър Рашидов.


Мерилин на Уорхол дойде в София
СТАНДАРТ
понеделник, 15 март 2010 София

Десет рисунки "Мерилин Монро" на Анди Уорхол идват в София на 22 март. В Галерията за модерно изкуство за първи път у нас ще бъдат показани различните изображения на сексиконата от 60-те.

Бащата на попарта представя образа на русото чудо в комбинация от цветове, а всеки от тях има напълно различно въздействие върху зрителя.

Уорхол използва снимка на известния фотограф Джийн Корнман от филма "Ниагара" (1953), в който изгрява звездата на Мерилин. Създадените през 1967-ма сериграфии са в десет цветови комбинации. Появявайки се на пазара, първоначално са били продавани за по неколкостотин долара. В края на 90-те години цената им достига до 125 000 долара, а днес - до 150 и 280 хил. долара.


30 бона за Жорж Папазов
Колекционери наддават за наши и чужди майстори

 СТАНДАРТ
вторник, 16 март 2010 София

"Мъж с цигара", маслена картина на Жорж Папазов, рисувана през 30-те години на миналия век, утре вечер може да смени собственика си след наддаване с начална цена 29 800 лв. Колекционери и артценители ще развихрят страсти на търга, организиран от аукционна къща "Ракурси". В зала "Шипка" на хотел "Кристал палас" от 18 ч изкушените ще наддават за наши и чужди майстори на четката.

За рядко срещаната на пазара композиция на Димитър Казаков-Нерон "Край извора" чукчето ще удари от 10 бона. Има още три творби на ексцентричния автор - автопортрет и две работи, изпълнени в създадената от него техника, наречена неронографика. От 10 000 лв. тръгва и "Космическият пейзаж" на модерниста Николай Дюлгеров. 9400 лв. е сумата, от която ще стартира надцакването за "Пейзаж от Тунис" на Жул Паскин.

Акценти в търга са две рисунки на Владимир Димитров-Майстора (2500 лв.), портрет от Златю Бояджиев от 1932 г. (1900 лв.), пейзаж от Китай на Стоян Венев (3750 лв.). Илия Петров стои скромно на фона на морския пейзаж "Нощ край брега" на Александър Мутафов за 7500 лв.

Поклонниците на родните маринисти ще имат възможност да се сдобият още с три тематични произведения - от Созопол, Каварна и остров Тасос. Пейзажите на Марио Жеков, Борис Стефчев, Христо Каварналиев, Яни Хрисопулос и Георги Баев варират от 630 до 3500. Интересни са и акварелите на Дечко Узунов и две живописни работи на Генко Генков.

Композицията на Димитър Буюклийски от 2008 г. за 5000 лв. е сред най-скъпите произведения, сложени на тезгяха от съвременното бг изкуството. Прекрасни платна на Едмонд Демирджиян, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Тома Трифоновски, Милко Божков, Йордан Парушев, Магда Абазова и Андрей Даниел също могат да се превърнат в хитовете на аукциона. Ще могат да бъдат закупени творби на Александър Калдер, Виктор Вазарели и цветна литография на Хуан Миро (4800 лв.).

Чудесен подарък за ценителите на авангарда е "Композиция в синьо" на Василий Кандински, която минава под гонга за 260 лв., но вероятно доста ще надхвърли тази нищожна за сериозния колекционер сума. Най-нетърпеливите могат предварително да видят творбите утре от 11 до 13 ч. в галерия "Ракурси" в столицата.

Представят икони от Родопите в София
Стандарт
вторник, 16 март 2010 Кърджали

Изложба „Икони от Родопите” гостува  в криптата на  Храм  паметник „Св. .Александър Невски” в София. Прдставени са над петдесет експоната - икони от Родопите 16-19 в., богослужебна литература и обкови.

Това са уникални художествени образци, изпълнени  с голямо майсторство. Иконописците са близки по стил до Одринските зографи от късното Средновековие и ранното Възраждане, съобщи Валерия Сариева, уредник в кърджалийския музей и организатор на проучвателската и събирателска експедиция през 80-те години на м.в. в Източните  Родопи.

Част от иконите са показани за първи  път преди две години в Аладжа манастир край Варна при изключително голям интерес. Поканата за гостуването в столицата е на Националния музей на българското изобразително изкуство - филиал ”Старо българско  изкуство” с благословията на  Пловдивския митрополит Николай.

Изложбата „Икони от Родопите” се открива на 17 март и ще остане до 21май . Тя се организира  под  патронажа на  община Кърджали.

Ирина Ангелова




Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3426449
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808