Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.02.2010 19:20 - Господари в морето на лудницата
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 1527 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 02.03.2010 15:41


Господари в морето на лудницата
("Господари на ефира", "Пълна лудница" и "Море от любов" в ефира на Би Ти Ви)
Искам да съм негър, негър, негър // в щата Алабама, // искам, но не мога // - бяла беше мама. Поетите са едни от малкото хора, на които обществото разрешава да имат такива екзистенциални искания. На своите обикновени членове то подобни волности не разрешава. Недоволството обаче се трупа. Какво може да се направи в този случай? Отговорът в световната съвременна практика е отдавна намерен - хумористични предавания по телевизията. Да, ама хуморът не е за всяка уста лъжица. Ако беше така световната литература щеше да е само от автори хумористи. Киното щеше да реди комедия след комедия, а в телевизията нямаше да може да се разминем от комици. Хумористични предавания обаче има.       
 Нека разгледаме първо „Господарите на Ефира”.
       
 Те малко се поокепазиха със случая „Борето Ангелов”, ама не тоя, който е редактор на „Слава”-та, ами този, който беше преподавател във ФЖМК. Набедиха човечеца, че „таковал”, в най-българския смисъл на този „полисемантичен глагол”, студентките. Направиха му един лошо скалъпен монтаж. Разтръбиха по цял свят, че имали компроментиращи записи. Но вместо по-нататък да ги пуснат в ефир те скриха главната свидетелка, а и записи няма никакви. Нищо не е пуснато и до ден-днешен.
      
И това ми било хумористично предаване. 
      
И това ми било образец за служене на обществото.
      
И това ми било четвърта власт – контрапункт и съдник на другите три.
      
Какъв е изводът? Изводът е „Хора, бдете! Потомците на Данко Хаирсъзина и днеска са живи и се опитват да ни манипулират най-безсрамно от малкия екран!”.
      
Идеята на предаването "Господари на ефира" е проста като фасулева чорба: осмиване на чуждите грешки. Правят се записи на неправилни или двусмислени изказвания на хората от различни телевизии и след това те се осмиват със саркастични коментари от разни Зуеци и Рачковци. И за да не му стане на зрителя скучно от постните им физиономии се пускат „Адреналинките”. Това са две момичета танцьорки, които кълчат полуголите си телеса пред изумения поглед на зрителя. Това е основното.Има и още дребни нещенца, но те са като джоджена на боба и имат функция да запълват паузите между две недобре обмислени, но пък за сметка на това силно емоционални изказвания на Юлиан Вучков – един, по волята на характера си, почти постоянен „герой и участник” на това предаване.

Всезнайковщината, присмехулството, ядовитата ирония, злобният сарказъм, обидният коментар са основните „интсрументи”, с които оперират продуцентите и актьорите, водещи това предаване.      
Основното, което го отличава от другите предавание е документалната основа. Гафовете наистина са се случили, грешките наистина са излъчени в ефир. Оттук и острите реакции на част от показаните. Глупостите на едни са хлябът на руги. И всичко щеше да е добре, ако не бяха безплодните напъни да се правят и на предаване с разследваща журналистика. Верно е, че днешното време е време на постмодернизма, една от основните черти на който е смесването на жанровете.
     
Само че хуморът, колкото и да е парадоксално, е нещо, което трудно понася жанровото „кръвосмешение”.
     
Другото предаване „Пълна лудница” е изградено на принципа на пародията. Личности или предавания, станали по някакъв признак известни в това предаване се пародират. То се подготвя от сценаристи и за реализация на скечовете в него участват актьори. Тук най-важната и смешна част са новите имена на предаванията. „Отзук”, например, става „Отсмук” Предаванито на Венета Райкова „Горещо”, си намира нов водещ в лицето на Венета Знайкова и става „Зловещо”. Гост в последното му издание е известен гуру (учител), гастролиращ във всички възможни ефири, Шри Шри Рави Рачкар. Знайкова, която доста е „мачкала пижамата”, подобно на своя първообраз, го омайва с чар, сексапил и блага приказка и бързо го вади от чакрите, като му разгонва „мантрата”.
     
Всъщност предаването „Пълна лудница” стартрира със жалката сянка на авторско предаване, гръмко наречене „Часът на татко”. Основният и единствен проблем на таткото в него е да си намери приятелка, която да не му пречи да си остане върл пияндурник (смукач, сарахош, любител на чашката). По тази аналогия и Сашка Васева бива прекръстена на фолк-гърлата Чашка Фасева.   
   
Предаването „Стани богат” е пародирано в „Хвани богат”. Скечът не блести с кой-знае какво остроумие, но плътно се придържа към структурата на оригинала, като същевременно осмива съвременните футболни реалии. В него благотворително играе собственикът на виден столичен футболен тим Тоше Шматков. Той е фанатично предан на каузата да събере някой и друг лев, та да могат отборите на А и Б група да си купуват мачове и така да се прекрати тяхното изпадане отвсякъде. Сценаристите, черпещи с пълни шепи от нетелевизионните абсурди, които се разиграват в живота, поставят Шматков пред трудния въпрос: „От какъв отбор Левски никотга не е губил мач?”. Налага му се да ползва 2 жокера. Първият е „обади се на Сашо Виков”. Пародира се свойството на видния спортен столичен журналист Сашо Диков да овиква „всьо и вся”. Вторият е „помощ от съдията” – прозрачен намек на това, че съдиите у нас помагат на оня отбор, който е „шарил” повече, разбирай – „кихнал” по-голяма сума. По възможност – „в зелено”. Последното предизвиква нахлуване на агитки в студиото и меле в ефир същото, както на реален стадион.
     
За да довърша анализа ще кажа че декор, аксесоари и костюми на актьорите също са пародирани подобия на оригиналните. Лудницата е толкова нормална, че на човек не му остава нищо освен да се посмее от сърце на чутото и видяното.
     
Най-важното, което трябва да анализираме в „Море от Любов” е Гала – неговата водеща. То е едно от малкото неновинарски предавания от което някои зрители са имали полза и то не в пари, а във възстановено душевно равновесие. Гала умее да покаже истинско съчувствие към хората, които са вечно жадни както за любов, така и за внимание. Предаването е толкова гледано и известно, че си има и своя двойник – „Любовни игли” в „Пълна лудница”. Само че в „иглите” водещата е Глина (мека, падатлива, отстъпчива), която ни запознава с Хриси – невероятна рокаджийка, купонджийка и бръмчалка по столичните дискотеки, търсеща подходящ партньор с който да обикаля рап клубовете, щото освен рокаджийка е и рапърка. И зрителите тръпнат да научат на кой от претендентите зад шперплата и в оригинала, и в пародията, ще му проработи късметът.
     
Изобщо тези три предавания са си терапия отвсякаде, откъдето и да се опиташ да ги анализираш.
Емилия Димова


Тагове:   морето,


Гласувай:
4



1. анонимен - Водещата на "Влюбено море...
21.02.2010 20:12
Водещата на "Влюбено море" не се ли казваше Гаталия!?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415573
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808