Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.02.2010 08:00 - Силвия Великова и нейната работа като обект на аналитичния дискурс
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 6779 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 13.02.2011 20:45


Ку-ку-ригоу-у-у-у, аз съм магьосник
(Репортажите по БНР - програма "Хоризонт" на Силвия Великова, сутрешните предавания и "12+3")


Стремете се винаги да изпълните дълга си,
и човечеството ще ви оправдае дори там,
където сте претърпели несполука.
                     Томас Джеферсън


      Да започнем с жълтата боя.
      Коя е Силвия Великова? Какви са нейните привички? С кого си ляга? С кого става? Къде, какво и как работи? Последният въпрос е собствено темата на анализа, ама нали трябва да има и някакъв увод. Та да я караме по реда си.

     Първо: Силвия Великов е бунтарка. Тази крехка жена, която от 1993-1995 г беше известна само като глас от радиото, през бурния ноември на 2002 г.  стана председател на Протестния щаб в БНР. Тя оглави протеста не просто срещу свой колега, а срещу типичния български обичай за началници да се пускат „парашутисти”. И не само го оглави ами и доведе протеста до победен край.
      Победеният едва ли ще забрави това.
      И едва ли ще й прости.
      Той едва ли някога ще й поръча музикален поздрав с изпълнение на „Концерт за любовен обой и оркестър в Ла минор”.
      Ние да не сме Англия...
      Второ: Тя е средностатистическа българка – майка и домакиня.
      Живее с колегата си Деян Йотов, който е водещ на новините в "Хоризонт". Двамата не са женени, но имат прекрасна 3-годишна дъщеричка Мина. Четвъртият член на семейството е Коко, който е син на Силвия от първия й брак. (След време ще се появи и трето дете) Баткото на Мина, кък момента на описваните събития, е почти на 9 години и е второкласник. Малко фъфли, но това е заради скобите на зъбите, които носи в момента. Мина пък вече знае, че мама и тате са в радиото. Ходила е там и от всичко най-много харесала компютъра. Семейството все още си няма такъв вкъщи. Семейството няма видео, защото никой не е страстен фен на киното. И радио почти не слушат освен новинарските емисии. Всички са „четящи” хора.
      И това българско семейство живее, храни и учи деца, плаща транспорт, ток, парно, данък смет и данък сгради  от две скромни заплатки, получавани в БНР.
„Как живеят? Как свързват двата края?”. „Елементарно, Уотсън”, - би отгороил Шерлок Холмс, - „то не съществува, то вегетира”.
      В тази държава хората с висше образование, които имат повече от едно дете нямат социални и данъчни облекчениая.
      Туй да не е Франция...
     „Значи, магьосница! Така ли, драги ми Холмс?” -  продължава с въпросите си доктор Уотсън. „Точно така! Истинска магьосница, драги Уотсън”, - отговаря Холмс, надвесен над чинията с овесена каша.
      Трето: Бачкането.
      То основно е в сградата на „Драган Цанков” № 4, където Силвия попада съвсем случайно, след като завършва българска филология. Тя постъпва в радиото бременна с Коко и я назначават през 1993 г. след конкурс. В началото е работила с доста известни журналисти, които вече не са й колеги в БНР. Силвия отчита като свой късмет възможността да се учи от Светла Петрова (любовно норичана от жълтата преса „Тъмна Отрова”, Лили Маринкова, Лили Попова (с индианското име „Обичащата Водка”) - все „отбор юнакини”. Работила е и с Богдан Стоянов – това последното го подчертавам, защото в радиосредите то е  като своеобразен сертификат за качество.
      Тя обаче признава, че доста често се случва да е претоварена от разговорите в радиото и като се върне вкъщи, мълчи. „Тогава пренебрегвам децата и после съжалявам, че пропускам точно този момент, когато те искат да им се обръща внимание, а когато пораснат, вече ще ги вълнуват други неща”, признава журналистката в интервю пред свои колеги от вестник Сега.
       Силвия смята, че работата й доста я е променила. Преди да се отдаде на професията, била доста по-притеснителен човек, но радиото й е дало самочувствие и я е научило да бъде по-напориста и категорична. Деян пък не се притеснява, че нежната му половинка е доста по-прочута от него. Двамата засега не мислят да се женят, но и това не е изключено, смята Силвия, която всъщност е противникът на брака.
      В Момента е водещ и редактор в „Преди всички”, продължава да е и репортер, отразяващ случващото се в съдебната система.
     На въпроса „какви са Вашите професионални амбиции сега” отговаря:            
„Да се развивам и да не допусна  да „буксувам” на мястото, на което се намирам в момента.  Благодарение на предаването, което водя – „Преди всички”  на програма „Хоризонт”, ми се налага да съм компетентна или поне да изглеждам такава,  когато правя интервюта  по въпроси от сферата на икономиката, финансите, социалната политика, здравеопазването и даже футбола.  Професионалният ми статус в този момент ме удовлетворява и това да съм водеща и  репортер  на този етап ми е напълно достатъчно”.
      Това са те ония неща, които осигуряват успеха на сутрешния блок – четене, анализиране и компетентни консултации с хора, за да е „в час” с темата, която ще отразява. Подбора на възможно най-добрите за дадения въпрос и момент персони за интервю. Обмислени и систематизирани въпроси.  Преди предаване става в три през нощта, за да прослуша всички новини, да чуе прегледа на печата, да се подготви за събеседниците си.  
      И нещо съвсем не толкова маловажно на фона на всеобщото изпростяване – професионални познания за българската ортография и ортоепия за да може текстът на материала да е и добре написан, и добре произнесен. Да уважава слуха на слушателя, а не да стърже по него. Да му дава информация, ама  без проповеди.
      Познава и кътните зъби на своя „занаят” и най-вече предизвикателствата в него: „Първото – да си винаги актуален, за да си „Преди всички” – не винаги се получава, тъй като сутрешната конкуренция в радио- телевизионния ефир е направо жестока”. И няма да сме далеч от истината ако използваме епитета „епична”. Тук обаче личността значи много, твърде много.
„Второто -  неизвестността  – дали събеседникът ти ще си вдигне телефона или пък ще дойде в студиото и  дали (ако се е случило първото) ще е в кондиция (ще рече – състояние), за да се получи смислен и полезен разговор.
      Четвърто: всеги магьосник има своите малки професионални тайни.
      Понеже обичам работата си (дано да не звучи претенциозно), за мен случващото се докато я върша по принцип е вълнуващо.  Що се отнася до любопитните моменти – те са много и от различен характер – например – сгрешен телефон на събеседник, за което разбираш в ефир, когато той ти казва: „имате грешка”, събеседник, който започва да ти се кара, че го питаш нещо, което не е в негов интерес и ти трябва да го овладееш, преди да ти е затворил  „звучно” телефона, събеседник, който предварително е решил, че ще ти говори общо и ти трябва да го „притиснеш” да  каже поне нещо конкретно по темата, по която иначе  е приел да говори.
      Пето: Да върнем лентата назад.
      По времето, когато протежето на НСРТ - поета Иван Бориславов -  съсипваше програма "Хоризонт", Силвия, заедно с още няколко изявени радиожурналисти, беше уволнена. Сега си спомня с огорчение някои от нелепостите по свой адрес, тиражирани тогава: че е била скъпо платен заговорник, че прави всичко заради Александър Велев, който иска да е шеф на радиото. Най-гадно й било, че мотивът за уволнението й бил „неявяване на работа”. А точно през тези дни тя само дето не е спала в радиото, децата й забравили как изглежда, макар да са свикнали понякога да я няма и по 18 часа в денонощието.

*
*    *

Хубаво нещо са лавровите венци, но още по-хубаво е,  че Силвия Великова не лежи на тях. Тя знае, ние не сме нито Англия, нито Франция. Ние сме на място, разположено на Балканския полуостров и тук слушателят не прощава.

Емилия Димова


image
Тези цветя са за теб и само за теб, ЕМИ!


Тагове:   новини,   хоризонт,   БНР,


Гласувай:
2



1. анонимен - Я попитайте тази персона
05.06.2010 17:49
протестира ли, когато "избраха" Валерий Тодоров за генерален директор на БНР, после го преизбраха, как той й се отблагодари за това. Подсказка - какъв пост й осигури и какви пари й даде? Какво толкова разтърсващо, впрочем, сте чули от тази жена, освен че е пиар на ресора си?
цитирай
2. анонимен - на Силвия и тези като нея
31.12.2010 16:38
момичета, свалям ви шапка... не мога без радио, без вас: Катя и Силвия-''постоянното присъствие'' и всички онези нежни и приятни гласове, които никога не можеш да объркаш щом са в ефира...обичам ви, бъдете здрави... и нека останалите, които не споменах не ми се сърдят...Диана.../и водещата на ''Графити по въздуха''/ и едно момче - Петьо, Петър Волгин... бъдете достойни ''ученици'' на вашата ''класна'' Божана Димитрова...
цитирай
3. анонимен - За съжаление, Силвия Великова не е ...
17.01.2011 22:47
За съжаление,Силвия Великова не е това,което си мисли,че е.Статията е поръчкова и е писана като подарък в лексикон на ограничена млада дама.За сведение Силвия е следвала в Библиотекарския институт и с протекции се "записва" в СУ-българска филология?!Неправилно говори,фъфли и има неприятен рязък тембър.Прави граматечески грешки.Извън България трудно биха я одобрили да работи,като радиожурналист.Протекциите са любимото й упование.Не владее английски език.Бившата й шефка и приятелка Поля Станчева също е протеже,което се спусна в Хоризонт с политически парашут.Нейната диплома по право в Югозападния университет е фалшива,но не знам защо този скандал така бързо утихна преди да се е разраснал.Вероятно,заради политическите й протектори.Надявам се един ден в БНР да работат достойни журналисти!
цитирай
4. анонимен - КОМУНИСТИЧЕСКА ПАЧА
26.01.2011 20:18
МЕД И КАПЕ ОТ УСТАТА ЩОМ ГОВОРИ ЗА ПЪРВАНОВ ИСТАНИШЕВ.
цитирай
5. анонимен - Силвия Великова тази сутрин в "Преди всички" ме извади от кожата ми.
14.03.2011 13:51
Ето какво изпратих в "Хоризонт"

Уважаеми"Хоризонт", Години наред многобройни слушатели знаят за една добре утвърдена традиция-в определено време в сутрешния блок се прави преглед на печата. Всеки, който иска да го чуе е свикнал да го слуша в точно определено време в колата, в леглото, докато се бръсне и т.н. Знае се кога започва, кога свършва и че малко след това трябва да потегли за работа.
Докато не се появи тази стрина-Силвия Великова. Дойде жената от село и ГОДИНИ НАРЕД слушателите на уважаваното радио трябваше да я слушат как срича, заеква, изяжда предлози, представки, замазва думите и какво ли още не. Това е толкова срамно и обидно за слушателите!!! Мои колежки се надпреварваха коя ще открие точния брой грешки в говора й за единица време. Имаше умопомрачителни резултати. В някои дни за три минути говорене това същество правеше по 50-60 грешки. Този резултат е непостижим и за отличници от помощните училища!
Въпреки всичко никой в "Хоризонт" не забелязва тези, ОПРЕДЕЛЕНО НЕСЪВМЕСТИМИ със статута й недостатъци. Нещо повече-има дни, в които тя се включва във всички възможни предавания през деня, за да ни отвори очите за наблюденията и прозренията си! И си срича и заеква на воля! Ужас!!!
Има едно правило което важи за пеещите фалшиво - "Колкото по-фалшиво пее, по му се пее". Ама няма спиране. Лев да започне и хиляда да спре!
Защо на слушателите трябва да им се причинява всичко това. Началниците на тази жена знаят ли какво е логорея? Слушателите опитни мишки ли са?
Със сигурност няма да ми повярвате, но нямам нищо лично срещу Великова. Ама нищо! Но не мога да повярвам, че утвърдени от много години традиции за СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХОРА, каквато е прегледа на печата, може да зависи от нечий кеф!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Както направи тази сутрин. Реши точно в това време да си направи интервю... А прегледа на печата направи отгоре-отгоре, небрежно и за 2-3 минути. ПРАВИЛА Е СЪЩОТО И ПРЕДИ! Ами утре ако пожелае вместо обедните новини да пусне песничка на някое от децата си?!? Тогава някой в това радио ще забележи ли, че си прави каквото си иска?
И ако тази жена има височайша протекция и я кара през просото, ние си мислим, че може да бъде по-отговорна към слушателите и себе си. Тоест, да вземе речника, да си изясни какво е логорея, какво е реална и вербална самооценка и да отдели време да изследва доколко тези феномени са й присъщи. Простичко е-първото изследване го прави всеки психиатър, а второто всеки психолог.
И обещавам, че ако не получа отговор за поведението на тази жена, ще вдигна олелия до небето! От интернет докъдето ми стигне въображението!
С уважение
Д.Арангелова
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415117
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808