Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.01.2010 22:07 - В галерия Ракурси уважават Ивановците
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 7653 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.01.2010 17:40


Изложба  Ивановден V
7 – 24 януари 2009      

 


     И тази година на 7 януари галерия “Ракурси” ще открие изложба на художници, чието първо име е Иван. Това е петото издание на изложбата, която беше инициирана през 2006 г. от Иван Вукадинов и Иван Кирков – две от водещите имена в българското изкуство от втората половина на ХХ век. Тази година освен Иван Вукадинов, са поканени и художниците Иван Колев – скулптура, Иван Милев – живопис, Иван Нинов – графика и Иван Андонов – живопис.


Следват биографии:


image

Иван Вукадинов е роден през 1932 г. в с. Ломница, Пернишки окръг.

Завършва Национална художествена академия, София, специалност “Живопис” при проф. Ненко Балкански през 1961 г.

Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия.
Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години, които го правят известен и търсен сред италианските колекционери.

Иван Вукадинов е художник с изострена чувствителност, специфичен стил и склонност към експериментиране. Неговите произведения са с дълбоко символно и експресивно звучене. Формата и силуетът са изчистени, цветът е наситен и плътен. Основните въпроси, които го занимават са за времето и материята и той се стреми да ги изрази със своето изкуство. Чрез характерния за него начин на отнемане на колоритни пластове от живописната повърхност, той създава усещане за времето. Художникът обработва повърхността с виртуозността на старите майстори и тя носи белезите на вещина,търпеливост и прецизност.
В настоящата изложба показва пет живописни произведения, създадени след 1970-те години.


image
Иван Колев е роден през 1928 г. в с. Болярско, община „Тунджа”.

imageimage


imageimage


imageimage


imageimage


imageimage


imageimage


През 1960 г. завършва Националната художествена академия, София, специалност „Скулптура”, при проф. Михаил Кац.


imageimageimage




От 1961 г. е член на СБХ.

1961 г. – Първа самостоятелна изложба в галерия “Райко Алексиев”, гр. София.
През следващите години участва във всички общи художествени изложби в България, както и изложби в чужбина – Австрия, Франция, САЩ, Германия, Русия, Унгария, Чехия.


imageimage



Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Варна, Художествените галерии в Сливен и Ямбол, галерии във Франция, Мексико, Израел и др.


imageimageimage



На първия международен симпозиум за скулптури от камък в град Бургас печели първата награда с произведението “Тризъбец на Нептун”, понастоящем реализиран в парка в град Бургас. Печели награда за композицията си “Адам и Ева” на симпозиума за мраморна скулптура в град Сандански през 1983 година.


imageimage



Има реализирани много монументални произведения в страната, най-значителни от които са “Кольо Фичето” в гр. Бяла, “Бикове” и “Захари Зограф” - Ямбол, “Климент Охридски” - гр. Преслав, “Висарион Смолянски” - гр. Смолян, “Йоан Кукузел” - Национална художествена галерия, “Йордан Йовков” - с. Жеравна, “П.Р. Славейков” - гр. Трявна, “Ванга” и “Адам и Ева” - гр. Сандански.

През последните години вниманието на Иван Колев е ангажирано със символите на националната ни идентичност, които разработва в цикъла “Животни” и “Буквите”.


image
Иван Андонов е роден през 1934 г. в Пловдив.

Завършва „Висш институт за театрално и филмово изкуство“, специалност “Актьорско майсторство” през 1956г.

image
image

Режисьор е на 19 игрални филма, отличавани с национални и международни награди. На някои от тях е художник и сценарист.

imageimageimage
image


Режисьор и художник на 12 анимационни филма.
Има 12 самостоятелни живописни изложби в София и Пловдив.
Освен живопис, работи и приложна графика, сценография и костюми в театъра и киното. От 1962 г. има многобройни участия в общи и групови художествени изложби.

imageimageimage

Негови платна са собственост на Националната художествена галерия, Софийска и други столични галерии, частни колекции у нас и в Италия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция, Франция, Швейцария, Мексико, Малта и др.

imageimage


image
Иван Нинов е роден през 1946 г. в с. Цонево, Варненско.

Завършва Художественото училище в София през 1969 г.

От 1970 г. участва в почти всички художествени изложби в България, както и в много представителни изложби на българската графика в САЩ, Франция, Норвегия, Германия, Испания, Аржентина и др.

Участия в международни биеналета и триеналета на графиката – Франция, Румъния, Словения, Япония, Босна и Херцеговна, Югославия, Канада, Унгария, Полша, Испания, България, Норвегия.

Самостоятелни изложби – Малага – Испания, Wittgenstein Haus – Виена, Галерия “Крида арт” – София,  Галерия “Шипка” 6 – София.

Носител е на много награди за графика: 2004 – Награда от международен салон за малка графика, Тимишоара, Румъния; 2002 – Първа награда за малка графика от международна изложба за графика, Байа Маре, Румъния; 2001 – Плакет от международното биенале на графиката, сребърна суха игла, Ужеце, Югославия; 1997 – Златен медал от международната изложба на графика, Стокхолм; 1997 – Първа награда за рисунка от Международната изложба на рисунката в София; 1993 – Първа награда от Есенния салон в София; 1989 – Първа награда и сребърен плакет от V-то биенале на графиката, Варна.

Иван Нинов е едно от най-големите имена в българската графика през последните десетилетия. Произведенията му, отличаващи се с характерен експресивен почерк и синтез на формата, са наситени с вътрешна енергия и сила.


 image

Иван Милев е роден през 1957 г. София.

Завършва Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”, София през 1971 г. През 1984 г. завършва ВИИИ “Н. Павлович”, София, специалност „Живопис“, при проф. Добри Добрев.


imageimage


imageimage


imageimage



От 1984 г. работи като уредник–фондохранител в НХГ.

От 1990 г. е член на Съюза на българските художници
От 2004 г. е  главен фондохранител на НХГ (от 2007 г. Национален музей на българското изобразително изкуство).


imageimage


Има 11 самостоятелни изложби, сред които през 2007 г. - Юбилейна изложба по случай 50-годишнината на художника, Национален музей на българското изобразително изкуство, София; 2001 и 2000 г. - Галерия „Дяков“, Пловдив;


imageimage


2001 г. - Галерия „Артамонцев“, София; 1998 г. - Галерия „11“ в Столична библиотека, София; 1996 г. - Галерия „Макта“, София; 1994 г. - Галерия „Досев“, София.


imageimage


Участво в множество групови изложби, сред които:
2007 г. - Съвременна българска живопис, Баден, Австрия
2003 г. - Съвременна българска живопис, Руска художествена академия, Москва  1997 г. - Галерия „11“, Лугано, Швейцария
1994 г. - Есенен салон на изкуствата, галерия на СБХ, ул. „Шипка“ 6, София
1992 г. - Галерии във Вупертал и Крефелт, Германия

Награди:
1994 г. - Голямата награда за живопис на Есенния салон, София
1989 г. - диплом от VIII международен младежки конкурс по живопис, София

Иван Милев работи класическа живопис и се изявява предимно в областта на пейзажния жанр. При него пейзажът е условен, далеч от природното наподобяване. Той е художник с ярко изразен индивидуален стил и поради това – лесно разпознаваем - формата е обобщена, синтезирана, пространството е подчинено на определен ритъм и архитектоника; колоритът му е ярък, изразителен и близък до националните традиции.



ДРУГИ МАТЕРИАЛИ НА СЪЩАТА ТЕМА, ВЗЕТИ ОТ ПЕРИОДИЧНИЯ ПЕЧАТ


05.01.10. Петима адаши в обща изложба за Ивановден
автор: Труд,http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=332816

За пети пореден път по Ивановден столичната галерия “Ракурси” ще събере родни художници, които празнуват именния си ден на 7 януари. Иван Вукадинов, Иван Колев, Иван Андонов, Иван Нинов и Иван Милев са петимата творци, включени в експозицията. Официалното откриване на “Ивановден V” е утре, изложбата ще остане в галерията до 24 януари.

Началото на традицията бе поставено през 2006-а, когато Иван Вукадинов, Иван Кирков и Иван Стоилов-Бункера представиха свои живописни платна и скулптури.

Вукадинов - един от най-мистичните творци в българското изобразително изкуство, е художникът, който досега нито веднъж не е пропуснал Ивановден в “Ракурси”. Той е известен с това, че от трийсетина години не излага и не продава платната си. Единствените изложби, в които могат да се видят непоказвани негови картини, са “ивановите” на ул. “Хан Крум” 4а - и то само през януари.

Дебютантът в именяшката експозиция Иван Колев ще участва с пластики от скулптурния си цикъл “Животни”. Нови платна ще покажат живописците Иван Андонов и Иван Милев, а Иван Нинов ще се представи с последните си графики.


Прочути Ивановци нарисуваха света
14:33 05-01-2010
Новинар, http://www.novinar.net/news/prochuti-ivanovtci-narisuvaha-sveta_MzE1MTsyOQ==.html

Точно на Ивановден за пети път столичната галерия "Ракурси" открива изложба на художници Ивановци. И тази година на 7 януари инициативата на Иван Вукадинов и Иван Кирков събира именници и арт почитатели. Освен на двамата известни художници в залата са наредени творби на Иван Колев – скулптура, Иван Милев – живопис, Иван Нинов – графика, и Иван Андонов – живопис.Изчистени форми, цветни послания и символи показват художниците с първо име Иван. Всеки е доказал качествата си с много изяви и награди. Сега публиката може да намери освен различията и някои близости в изкуството им на януарската изложба.


Художници леят вино за Йоан Кръстител
Андонов, Вукадинов, Нинов, Колев и Милев показват творби в чест на светеца си

понеделник, 04 януари 2010 София
СТАНДАРТ,http://www.standartnews.com/news/list/category/19/Култура

Да се казваш Иван не е шега, но закачките с майсторите, наречени на Йоан Кръстител, стартират на 7 януари в галерия "Ракурси". Там е стара традиция да излагат адаши.Тарторът на проекта е Вукадинов. Всичко започна преди пет години, когато проф. Иван Кирков пращаше от Асеновград мавруд, който сам правеше. Свещенодействието се отразяваше на цялата компания. После с Вукадинов тежко преживяват смъртта на третия си незабравим приятел Иван Стоилов-Бункера, с когото са създали вернисажа. И решават, за щастие, временно - край на изложбите за Ивановден. След това обаче размислят и в името на изкуството и аверите продължават.Тазгодишните артисти ще посрещнат арт фенове и приятели с прекрасни изненади. Ивановците са от различни поколения, стилове и някои от тях дори не се познават помежду си. Вукадинов е атракция за колекционери и познавачи. Дълги години не излага свои платна, но после се събира в обща изложба с приятелите си. Ученикът на Ненко Балкански е абсолютен фаворит на италианските арт дилъри. В "Ракурси" той влиза в играта с пет произведения. През последните години Колев посвещава фантазията си на символите в националната ни идентичност, разработени в сериите "Животните" и "Буквите".Андонов, корифей не само в киното, но и в живописта, изважда картини в типичната за него модернистична атмосфера. Към звездната компания се присъединява и изящният график Иван Нинов, който предлага наситени с енергия форми. Яркият колорит и чудесните пейзажи на Иван Милев пък ще напълнят сетивата на познавачите. Люсиена Крумова


Галерия “Ракурси” отново празнува Ивановден
МОНИТОР,Петър Петров 7 Януари, 2009,http://www.monitor.bg/article?id=183343 

По традиция всяка година галерия “Ракурси” подготвя сборна изложба “Ивановден” с творения на автори съименници. Днес е официалното откриване на експозицията, а петимата художници, на чиито творби ще се радва публиката, са Иван Димов, Иван Кирков, Иван Стоилов-Бункера, Иван Вукадинов и актьорът и режисьор на филма “Вчера” - Иван Андонов.Иван Кирков представя 6 рисунки от последната година, които са леко наивистични, но доказват неуморното въображение на автора. Сред голямоформатните му творби са “Блус” и “Покосена зора”.Посетителите ще се пренесат също в приказния свят на проф. Иван Димов, в чиито работи отделни мотиви напомнят за красотата на старите български тъкани и шевици.За съжаление Иван Стоилов, който активно се включваше в предишните издания на Клуба на Ивановците, не е вече между живите, но неговите малки пластики - на женска фигура, вол и сова, се нареждат достойно сред еуфорията от багри на колегите му.“Нямо споделяне” - така кратко определи пред “Монитор” заниманията си с художеството Иван Андонов, който уж на шега се залавя за четката, но творбите му поразяват с индивидуалния си почерк и фантазия. Дебютът му в “Ракурси” включва девет композиции.Следващият Иван - Иван Вукадинов, който от трийсетина години избягва да показва плодовете на своя труд, отскоро се доверява на естетическия вкус на галерия “Ракурси”. Той се представя с три платна - от 1973, 1979 и 1981 г.

Изложбата “Ивановден” продължава до 3 февруари.


Петима Ивановци се събират в "Ракурси"

ДУМА, 06 Януари 2010, брой 299,http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=6055&g=

Известната столична галерия за пети път открива изложба на именници на 7 януари

И тази година на 7 януари галерия "Ракурси" ще открие изложба на художници, чието първо име е Иван. Това е петото издание на изложбата, която беше инициирана през 2006 г. от Иван Вукадинов и Иван Кирков - две от водещите имена в българското изкуство от втората половина на ХХ век. Тази година освен Иван Вукадинов, са поканени и художниците Иван Колев - скулптура, Иван Милев - живопис, Иван Нинов - графика, и Иван Андонов - живопис. Техните творби ще могат да се видят в галерията до 24 януари. Иван Вукадинов е роден през 1932 г. в с. Ломница, Пернишки окръг. Завършва НХА, специалност живопис при проф. Ненко Балкански през 1961 г. Вукадинов е художник с изострена чувствителност, специфичен стил и склонност към експериментиране. Неговите произведения са с дълбоко символно и експресивно звучене. Формата и силуетът са изчистени, цветът е наситен и плътен. Основните въпроси, които го занимават, са за времето и материята и той се стреми да ги изрази със своето изкуство.  Иван Колев е роден през 1928 г. в с. Болярско, община Тунджа. През 1960 г. завършва Националната художествена академия, София, специалност скулптура, при проф. Михаил Кац. Има реализирани много монументални произведения в страната. През последните години вниманието на Иван Колев е ангажирано със символите на националната ни идентичност, които разработва в цикъла "Животни" и "Буквите". Иван Андонов е роден през 1934 г. в Пловдив. Завършва ВИТИЗ, специалност актьорско майсторство през 1956 г. Режисьор е на 19 игрални филма, отличавани с национални и международни награди. На някои от тях е художник и сценарист. Режисьор и художник е на 12 анимационни филма. Има 12 самостоятелни живописни изложби в София и Пловдив. Освен живопис, работи и приложна графика, сценография и костюми в театъра и киното. Иван Нинов е роден през 1946 г. в с. Цонево, Варненско. Завършва Художественото училище в София през 1969 г. Нинов е едно от най-големите имена в българската графика през последните десетилетия. Произведенията му, отличаващи се с характерен експресивен почерк и синтез на формата, са наситени с вътрешна енергия и сила.  Иван Милев е роден през 1957 г. в София. Завършва Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в столицата през 1971 г. През 1984 г. завършва ВИИИ "Н. Павлович", специалност живопис, при проф. Добри Добрев. При Милев формата е обобщена, синтезирана, пространството е подчинено на определен ритъм и архитектоника; колоритът му е ярък, изразителен и близък до националните традиции.


image




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3424113
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808