Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.10.2009 21:59 - Изложба „Усмивка от Доньо”
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 5521 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.10.2009 21:18


Изложба „Усмивка от Доньо”

изложбата от творби на Доньо Донев /1929-2007/ се осъществява в сътрудничество между СБХ и НДК
откриване: 12 октомври  /понеделник/  2009 г. от 18 часа
продължителност 12 – 28.Х.2009
изложбата ще открият Димитър Бежански и Виктор Самуилов

image
АРТ ГАЛЕРИЯ НДК

Изложбата се организира в годината, когато  Доньо Донев щеше да навърши 80 години.
Тя е повод да си припомним за него, но и да разберем колко малко сме го познавали.

image
Един от най-обичаните български карикатуристи, познат на няколко поколения с над стоте си анимационни филма, сред които емблематичните „Тримата глупаци”, „Умно село”, „Вълча сюита”, „Ноктюрно”, „Кауза пердута”, „Де факто”, ще ни въведе в своята смехотерапия в изложбата „Усмивка от Доньо”.

Карикатурист, художник-постановчик, режисьор, сценарист, той спечели любовта на българската публика не само с остроумието си и пластичната си рисунка, но и с  моралната си и етична позиция, пречупена през призмата на иронията и смеха.

image
Експозицията ще реализира една от неосъществените мечти на Доньо Донев – да покаже пред публика цикъла „Вуте и Геле”, освен него ще видим последно наградените му в големи престижни форуми и фестивали карикатури, както и фотографски плаки от най-известните му филми.
Разбира се, едва ли може да има представяне на Доньо Донев без Тримата глупаци сега във вариант на подбрани истории.

image
За първи път ще бъдат показани шаржове на жени, които той избягва да излага приживе, защото за него жените са чувствителни същества. Същевременно ще разпознаем в 38 шаржа плеяда изявени актьори, образи от киното, колеги, любими хора и приятели, сред които Крикор Азарян, Людмил Георгиев, Джоко Росич, Борис Димовски, Велин Андреев, Никола Тодев, Григор Вачков, Борис Карадимчев, Павел Вежинов, Вежди Рашидов, Петър Берон, Христо Калчев, Велко Кънев, Георги Мамалев и др.

image
Данни за Доньо Донев

Роден е на 27 юни 1929 в Берковица.
Завършва НХА, специалност „Графика”  при проф. Павел Вълков /1954 /.
image
Започва да рисува като ученик, по-късно сътрудничи на вестници, списания, създава детски книжки и плакати. От 1956 г. работи като художник-постановчик в „Рисуван филм”, а от 1960 г. е режисьор.
image
Режисьорският му дебют е филмът „Дует” /1961/ заедно с Тодор Динов, печели наградата „Златна роза” на Варненския фестивал.
image
1970-1993 е директор на Студиата за анимационни филми. Професор е в НАТФИЗ.
image
Удостояван е с редица награди, а творбите му са лауреати на над 50 национални и международни конкурси.
Член на СБХ и СБФД.
*****************************************************
Други материали по темата:
Гилдията се събира на 12 октомври в НДК, за да полее събитието

image
Таня Лолова се усмихва от шарж на Доньо
Вернисаж с образи на прочути жени и мъже връща спомена за великия ироник

image
Легендарните герои от "Умно село"Страхотната актриса и непоправима фенка и производителка на хумора Татяна Лолова се усмихва от шарж на Доньо Донев. Друга дама, удостоена със същата привилегия, е топилюстраторката Тоня Горанова.
image
Те са главни героини във вернисажа с непоказвани досега творения на великия ироник. Някога той отказваше да тиражира своята майтапчийска версия за Евите, защото съзнаваше, че те са много чувствителни. А Донев беше първокласен кавалер.
image
Карикатури и фотографски плаки от най-известните филми на аниматора, получил десетки награди по света, ще има още в експозицията "Усмивка от Доньо". Тя стартира на 12 октомври в "Артгалерия" в НДК.
imageimageimageimage
Да полеят събитието вероятно ще се съберат още от персонажите, увековечени от бащата на тримата глупаци. Сред тях са Крикор Азарян, Джоко Росич, Вежди Рашидов, Петър Берон, Велко Кънев, Георги Мамалев...

Народът ще види и нахилените физиономии на аверите на Доньо, с които той сигурно си пие ракията някъде из небесните кръчми - Христо Калчев, Никола Тодев, Григор Вачков, Павел Вежинов...

Експозицията, посветена на 80-годишнината от рождението на художника, който си отиде през 2007-а, малко след като отново беше обявен за нечий агент, ще бъде открита с подходящи речи от Димитър Бежански и Виктор Самуилов.
"Да си припомним за Доньо и да разберем колко малко сме го познавали", мотивират се те.

Народът ще се диви на една от неосъществените приживе мечти на Донев - премиерата на цикъла "Вуте и Геле".
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-10-07&article=296631
*****************
Доньо Донев ни напусна
28.11.2007 16:1956
За филмите си той казваше: "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм" 

http://www.dnes.bg/kino/2007/11/28/donio-donev-ni-napusna.44350
 
Днес сутринта е починал след тежко боледуване известният аниматор и карикатурист Доньо Донев. Причината за кончината му е инсулт, който е получил в Александровска болница, където се е лекувал.

Доньо Донев беше и ще остане като един от най-ярките представители на българската школа в световното анимационно кино, носител на престижни международни награди на големи филмови фестивали в Оберхаузен, Лайпциг и други. Той е един от българските кинематографисти, изучавани в киноинститутите по света.

Доньо Донев е „бащата” на „Тримата глупаци“ - един от най-обичаните и емблематични български анимационнни филми.

За култовите си герои, големият карикатурист казваше "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм. Обаче най ми е приятно, когато отида в някое заведение, седна и току пристигне бутилка отнякъде. Отначало сервитьорът вика: "Казаха да не казвам от кого е." Но като настоявам, той казва, че е от човек, който е възхитен примерно от "Тримата глупаци"”.

Или пък на улицата, като ме срещне някой, особено пък дете, и каже: "Чичо Доньо, нарисувай ми един глупак!" И аз спирам и рисувам. Никога не отказвам."

Анимацията става толкова популярна, че през годините славните й герои преминават през множество превъплъщения – „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и автомобилът”, „Тримата глупаци и кравата”, „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и дървото”, „Тримата глупаци и глупачката”, „Тримата глупаци – атлети”, „Тримата глупаци – педагози”, „Тримата глупаци – рибари”, „Тримата глупаци в ресторанта”, „Тримата глупаци нон стоп”, „Тримата глупаци в бита и спорта”...

Доньо Донев е художник, сценарист и режисьор на над сто анимационни филма, сред които: „Шега”, „Хепи енд”, „Умно село”, „Кауза пердута”, „Мишената”, „Върни се пак в Соренто”, „Пардон”, „Нарекохме ги Монтеки и Капулети”, „Серенада”, „Хамлет”, „Екограма”.

Доньо Донев е роден на 27.06.1929 г. в Берковица. Завършва графика в Художествената академия през 1954г., а през 1959г. специализира в Союзмултфилм в Москва.

Първият му анимационен филм като художник е „Грух и Грушка”, а с „Дует” дебютира и като сценарист и режисьор. През 1998г. За първи път застава и от другата страна на камерата, като актьор във филма „Вагнер”.

Беше и професор в НАТФИЗ, където преподаваше анимационна режисура. Като карикатурист се представя в много изложби в България и в чужбина.

Сред многобройните му награди са: Орден „Кирил и Методий” – ІІ ст., „Златна мелничка” – Международен фестивал на анимационния филм, Барселона, Испания, Награда на СБХ за сценография за „Тримата глупаци”, „Умно село” и „Де факто”, Специална награда за Кауза пердута” - Международен фестивал на анимационното кино, Бостън, Награда на СБФД за цялостно творчество, „Златен Микелди” - Международен кино фестивал в Билбао, Испания и „Сребърен дракон” - Международен фестивал на късометражното кино, Краков, Полша...



Тагове:   изложба,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423799
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808