Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.01.2009 16:58 - Нова изложба на модерно изкуство: „SUBSTORIES”
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3457 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2012 13:45


image 

 


Нова изложба на модерно изкуство: „SUBSTORIES”


Изложбена зала „Райко Алексиев”, ул. „Раковски” 125, София

Откриване 09.01.2009 г., петък, 18 00 часа

Продължителност: 10.01.2009 – 31.01.2009


В изложбата участват: Божидар Бояджиев, Васил Абаджиев, Валентина Иванчева, Георги Пасев, Емил Желязков, Лазар Лютаков, Янко Атанасов.


Авторите имат лични мотиви да се представят в група. Произведенията им са с наративен характер, разказват по една история със съответни, характерни средства и образен език за всеки творец.


Частицата „суб” в смисъл на подмолно, неформално, самодейно, непризнато, субкултурно е ключова и би могла да се съотнесе към всички работи в изложбата. Така се стига до понятието „SUBSTORIES”. Въпросното заглавие звучи пълнокръвно в английската си версия и в превод губи част от смисъла си. Очаква се да бъде разбрано от публиката поради близостта му с популярния Интернет „сленг”.


Работата на Божидар Бояджиев се казва „Storyboarding the goblin-cat”. 2008, /Сторибордиране на таласъмената котка/. Същата е свързана с японските народни предания и легенди. Авторът купува малка статуетка в един софийски магазин за фетиши на масовата култура, комикси и дигитални герои. „Некомата”, както се казва въпросното създание, има и силно еротическо звучене и това дава повод на Б. Бояджиев да я „анимира” като я рисува самата нея, а и като цитира клишета от японските Хентай анимета. Работата представлява серия от 20 еднаквоформатни творби върху хартия /50Х65/ със съответна колажна гарнитура и към тях два по-големи размера /100Х150/. Както става ясно Б. Бояджиев спекулира с изображения, силно свързани с масовата култура и субкултура.

 

Васил Абаджиев визуализира няколко цитата на ирландския драматург романист и поет, писал на английски и френски език и носител на Нобелова награда Самюел Бекет, като ги гравира върху стъклени плочки със стойка и осветление към тях. Съчетава синтетичните обощения на Бекет с „профански”, „редимейдски” „хардуеър”. В някаква степен работата на В. Абаджиев ще бъде необходимата антитеза на разказвателността в останалите работи от изложбата.


Валентина Иванчева се представя с кратък рисуван анимационен филм-клип с пряко отношение към детската агресивност, който отразява дългогодишните й наблюдения върху релациите между средствата за масова информация и детската чувствителност. „ZIG-ZAG”, 2002 е с времетраене от 30 секунди и достига до зрителя през монитора на компютър.


Георги Пасев показва една „колекция” от не големи „картинки”, 12 броя, размер 50Х60 см/, с криминални сюжети, които той „улавя” докато гледа криминалните телевизионни сериали. С ирония и непринуденост създава клишета на клишетата, които са „по-фалшиви”, но за това пък и по-художествени от телевизионните първосюжети. „Crime TV”, 2007 има силно изразено „суб” усещане и настроение.


Емил Желязков ще извърви обратния път от полето на приложната графика към живописта заради артистичния порив да портретува сина си преди раждането му. Той озаглавявя работата си „Портрет на Андрей”, 2008 /90Х110/.


Легендата за Белия майстор”, 2009, found footage на DVD, 84’ е „самодеен” филм с български „хоби” кунг-фу интерпретатори и показва едно компенсаторно, домашно мислене, насочено към изграждане на усещане за собствена значимост. Създаването му от страна на „запалянковци” по бойни изкуства е част от субкултурен процес, умилителен поради наивността си, но и доста показателен в своето индиректно свидетелство, за характеристики от най-различен порядък. Творбата на Лазар Лютаков е първият български кунг-фу филм преведен на китайски език.


При Янко Атанасов имаме 10-минутен филм с 3D анимация, озаглавен Good-morning, China, който представлява визуален и социален коментар на делничен инцидент, случил се нейде в тази необятна страна и стигнал до съзнанието на автора през медиите. Изследва „ниските” и неформални случвания в социалната среда.

image

Изложбата ще се представи от познавача на съвременното изкуство, доктора по изкуствознание Свилен Стефанов



Тагове:   изкуство,   изложба,   нова,   модерно,


Гласувай:
1



1. анонимен - TinkerBell
10.01.2009 10:59
Съжелявам че трябва да го кажа,но като озключим Абаджиев предложеното от другите е банално ,беззъбо и скучно, сякаш си се пренесъл години назад ,но без характерните за оново време -ентусиазъм и творчески дух...Изобщо изложбата е един компромис със съвременните арттенденции,но това не е толкова очудващо щом флагмана на този злополучен опит е застаряващ професор със подтиснат сексуален живот.
цитирай
2. ulian - Отговорът на Ю.митев до TinkerBell
11.01.2009 12:13
Уважаеми,TinkerBell !
Много ми се иска впечатленията Ви да не се формират само въз основа на това, което сте прочели в този блог или във вестниците. Надявам се, че сте гледали изложбата и цялостното Ви впечатление се базира на много по-широка информационна основа.
Другият ми въпрос е - колко години назад? Може би сте си спомнили за изложбата "Земя и небе"?Изкуството върви по свои вътрешни закони, които не е задължително да са линейни и хомогенни. Винаги може да има и връщания, и зацикляния, и отрицания. В случая е важно намираме ли нов смисъл в старото или вече показаното. Спомнете си мустаците, изписани върху образа на Джокондата.
А да наричате Божидар Бояджиев "застаряващ професор с потиснат сексуален живот" има смисъл в два случая - или ако дадете доказателства за това, или ако направите изложба по-добра от тази, която обсъждаме в момента.
Във всеки случай - благодаря Ви за коментара. Ю.Митев
цитирай
3. анонимен - мария
13.01.2009 15:36
Гледах изложбата и трябва да се съглася със TinkerBell ...за съжаление напълно....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3414997
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808