Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2022 15:56 - МАРЦИАНОПОЛ – PRISTHLABA – ВЕЛИКА ПРЕСЛАВА
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 1992 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 30.06.2022 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КАРТА НА ЙОХАН МАТИАС ХАЗЕ ОТ 1744 год. ПОКАЗВА,ЧЕ ГРАД МАРЦИАНОПОЛ Е ПРОДЪЛЖИЛ ДА СЪЩЕСТВУВА И ПОД ИМЕТО PRISTHLABA                             

Обръщам се с молба към читателя да запомни, че срещащото се в много исторически документи и карти отъждествяване на град Марцианопол с град Предслава / Преслава / Голяма Преслава / Велика Преслава вероятно ще се окаже ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА, а не „случайна и многократно повторяема грешка”. Аз поработих достатъчно дълго време по тази тема и съм абсолютно сигурен, че дошъл моментът нашата наука да разграничи и да „закове” къде и що за градове са били Преслава / Голяма Преслава (Велика Преслава) / Девина, Малък Преславец и шуменският („Велики?“ от 1993 год.) Преслав. Засега в това отношение нашите учени са в голям и абсолютно неоправдан дълг към българската история.

Моля, вижте на картата: [Pristhlaba, Provat, Provadia, Martianopolis, Marcenopoli] Автор: Йохан Матиас Хазе. Година на издаване на картата – 1744. За справка: Атлас „Българските земи в европейската картографска традиция (III – XIX в.)”, 2008 год., карта III-29, стр. 321/322.

1 – Pristhlaba, Provat, Provadia, Martianopolis; 2 – Pliska Aboba; 3 – (Велики) Преслав; 4 – Шумен. В тази карта има много грешки, но има една голяма истина: Преди 278 години нейният автор Й. М. Хазе честно документира голямата питанка и пълното безсилие на тогавашните картографи и географи да конкретизират и разграничат местата на Провадия и на Марцианопол / Преслав / Девня. Чрез тази карта авторът Й. М. Хазе „заявява” категорично, че освен Esky Stambol / („Велики“) Преслав и Провадия има още един град – Марцианопол. Тези три града той е записал в скоби така: [Pristhlaba, Provat/Provadia, Marcenopolis/Marcenopoli] и просто сигнализира на идните поколения, че ще трябва да се потрудят и да разберат истината за местоположенията на тези исторически градове. Факт е, че мястото на тези три града е в района Девня – Провадия, а не при река Дунав!!! Днес е съвсем логично да оправдаем неточността на автора. От неговото време са изминали 278 години. Вече отдавна имаме наша българска държава. Имаме си и наша наука. Вече знаем къде е град („Велики ?“) Преслав / Ески Стамбол. Вече знаем къде са Провадия и Марцианопол. За огромно съжаление днес АБСОЛЮТНО НИКОЙ ОТ БЪЛГАРСКАТА НАУКА НЕ ТЪРСИ какво означава името (или прилагателното) на този реално съществувал, а не фантомен град Преслав / Преслава. Не знаем кога, къде и защо се е появило то и въз основа на какво твърдим, че то има славянски или български произход. Ами, ако не е така? Ами, ако един ден се открият истинските отговори на тези изключително важни за историята на държавата ни въпроси!? Аз съм наясно с трудността да се намерят неоспорими обяснения по тази сложна до невъзможност тема, но все пак напред ме водят един интерес, едно голямо желание и един трудно повторим кураж, че тази задача има (има!!!) постижим отговор. Разгадаването на тайните около името „Преслав“ е непосилна и абсурдна задача за неспециалисти като мен, но за нашите учени историци и археолози (и най-вече за лингвистите!) би трябвало да е не грамаден резил, а съвсем дребна работа.

Тъй като в науката се пипа с меки ръкавици, тази задача не е решена. Мога да заявя, че в селското стопанство решавахме хиляда пъти по-трудни задачи с личен пример, с волеви методи и подход. Юмрук по масата, срок и гонка до дупка!... Така би трябвало да се работи, а не само да се разтягат научни локуми. Иначе ще продължат пословичното вече за науката ни преписване (плагиатство) и правенето на тежкарски дискусии на „кръгли“ маси по телевизионните студия. Методът, пътят, по който аз вървя в разработката си, тръгва не от доказателствата към решението, а обратно – от приемането на идеята, че Марцианопол = Славомир = Варна = Преслава = Голяма Преслава = Велика Преслава = Девина = Девня е бил не само римски, а и безкрайно важен български, столичен град. От тук тръгва моето търсене неоспоримите доказателства за нейната вярност. Знам, че това противоречи на научните методологии, традиции, научни принципи и подходи, но и самите те, макар и все „добре издържани“, „отлично шлифовани“, „праволинейни”, „напудрени“ и „стриктно спазвани“, доста често са не малко, а абсолютно грешни. Катастрофално грешни. Дори генерално грешни. Ако те бяха универсални и ефективни, много отдавна щяхме да знаем що за тайнство е чудото Преслава, откъде и как се е пръкнало то по нашите земи. Така че нека, както се практикува в математиката – най-напред да приемем на юнашко доверие „аксиомата”, а после да търсим обясненията за нейната вярност. Хората, които се занимават с история знаят много добре, че езиците, начините и формите, по които е записвано името Преслава са немалко на брой. В този файл няма да се спираме на всеки от тях поотделно, а само ще споменем някои от тях. Разглеждането и тълкуването им са извършени в други файлове на моята разработка ДИЕБИ. Πρεβiσλαβ / Περσθλαβαν / Περiσθλαβαν / Πρiσθλαβαν / Persthlaban / Peristhlaban / Pristhlaban, а и мн. др.п.

13. 06. 2022 год. Гр. Варна Инж. Др. Драгиев

ПОВЕЧЕ МОИ МАТЕРИАЛИ СЕ ПУБЛИКУВАТ ВЪВ ФЕЙСБУК (вж "Devnenets").

image
  



Гласувай:
2



1. milenavarbanova9 - Здравейте,
23.06.2022 18:35
Вижте статията " Името на Плиска". Там споменавам Вашите открития.
Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194369
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031