Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2021 17:12 - ПЪЛНО РАЗОБЛИЧЕНИЕ НА БЕЗОЧЛИВИЯ ПЛАГИАТОР ВЛАДИСЛАВ ВЛАЙКОВ,УРЕДНИК В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПАНАГЮРИЩЕ И "ОБУЧИТЕЛ" НА ПАНАГЮРСКИТЕ ОБЩИНАРИ
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1574 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 02.01.2021 17:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  МОЕТО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ИНСТИТУЦИИТЕ,АНГАЖИРАНИ СЪС ЗАЩИТА НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА,ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ И АКАДЕМИЧНАТА ЕТИКА - ПО ПОВОД  ПЛАГИАТСТВОТО НА МОЯТА СТАТИЯ "ЖИТИЕ И СТРАДАНИЯ НА ПОП ГРУЙО БАНСКИ"  ОТ СТРАНА НА  ЛИЦЕТО ВЛАДИСЛАВ ВЛАЙКОВ,УРЕДНИК В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ -гр.ПАНАГЮРИЩЕ

чт, 17 дек. 2020 г., 19:02 Milena Velcheva :
До г-н Б.Банов,Министър на културата на РБългария До Директора на Дирекция "Авторско право" в МК До Директора на Дирекция "Културно наследство,музеи и изобразително изкуство"
Копие до Комисията по академична етика към МОН
Копие до Директора на Исторически музей - гр.Панагюрище

  Уважаеми господин Министър,  
За жалост,налага се да Ви съобщя един изключително неприятен факт.

 В брой 2-3 от 2020 г. на списание "Минало", ползващо се с голям и заслужен авторитет,плод на дългогодишните усилия на г-н Любомир Юруков като негов собственик,издател и редактор, е публикувана статия със заглавие "Груйо Тренчов - поп Груйо Бански.Революционер от национално- освободителното движение и войвода" с автор Владислав Влайков.  

Тази публикация,отпечатана на страници от 59-а до 66-а включително, е част от дял " Новото време" в списание "Минало" и се състои от съвсем кратък предговор и дълга същинска част с подзаглавие " Житие и страдания на поп Груйо Бански".   

Трудно бих могла да опиша изумлението,възмущението и погнусата си,когато,купувайки списанието от книжарница "Български книжици" в София на 9 декември 2020 г. открих в подзаглавието и текста на посочената статия буквален, безсрамен mot-a-mot плагиат на моята статия със същото заглавие - "Житие и страдания на поп Груйо Бански". 

Написах тази статия през пролетта на 1996 и тя бе публикувана във вестник "Български писател"(тогава орган на СБП,по-късно наследен от в."Словото днес") в брой 18 от 30 април - 6 май 1996 г.( вестникът на СБП е седмичник), изцяло посветен на 120 -годишния юбилей на Априлската епопея.Статията,чието оригинално заглавие бе сменено от тогавашната редакторка във вестник "Български писател" Милена Бойчева ( днес покойница) на "Животът му беше притча", е публикувана на цялата 10 страница и на част от 11 страница на вестника,а останалата част от 11 стр. е заета от мое интервю с проф.Николай Генчев,озаглавено "Духовната енергия на българския народ не е изчерпана". Въпросният брой 18 от 1996 г. на в."Български писател" е запазен в моя архив и може да послужи като категорично доказателство в подкрепа на настоящото разобличително писмо. Още са живи и здрави мнозина от тогавашните редактори на вестника. 

Статията ми,посветена на един от любимите ми герои от Априлското въстание - поп Груйо Бански, е част от моя трилогия - другите две статии също са публикувани във в."Български писател" и са посветени съответно на Никола Корчев ( заглавието на статията е "Спасителят на Самарското знаме") и на българската диаспора в Крим ( заглавие " Таврийските българи и държавата- мащеха").  

Написах статията си за поп Груйо Бански в периода,в който все още работех като редактор и водещ в програма "Христо Ботев" на Българското Национално Радио.Историческият и културен профил на моите предавания ми налагаше чести контакти с директора на Военноисторическия музей в София,незабравимият полковник Петко Йотов,който беше и желан гост в моето студио.От единомишленици станахме приятели и тъкмо на този достоен българин и скъп приятел дължа срещите си с мнозина наследници на видни възрожденски дейци.Благодарение на него се срещнах с г-жа Константина Корчева,потомка на Никола Корчев и с г-н Иван Груев,правнук на поп Груйо Бански,който работеше в Комитета ( или Изпълнителна Агенция ) по горите.Г-н Иван Груев ми предостави части от оригиналните произведения на самия поп Груйо,а също и творбата "С кръст и меч" на бележития български журналист и изследовател Звезделин Цонев,пострадал в следдеветосептемврийските репресии,баща на поета Пламен Цонев и дядо на моя колега и приятел Деян Цонев,звукорежисьор в БНР. Тъкмо с такъв предговор и  кратко споменаване на тези факти започва моята статия за поп Груйо Бански,публикувана във в."Български писател",бр.18 от 1996 г.Този преговор е абсолютното доказателство за моето авторство,тъй като Милена Бойчева,поради факта,че статията е написана в първо лице, е отбелязала като автор самия Иван Груев - нещо което изобщо не отговаря на истината.Иван Груев е разказвачът на фактите,а статията е изцяло моя,тъй като тогава дори нямах време да прелистя творбата на Звезделин Цонев - трябваше бързо да предам текста за печат.  

Много по-късно - през 2018 г. публикувах статията си за поп Груйо в моя профил в блог.бг,дял история - milenavarbanova9.Статията е качена в блога ми с оригиналното си заглавие "Житие и страдания на поп Груйо Бански" на 13.07.2018 г. в 15.01 ч.,последна промяна в 20.52 на същата дата и досега ( до момента,в който пиша това писмо ) е прочетена от 1495 души,тъй като моите статии се радват на значителна популярност.При набирането на текста са допуснати някои печатни грешки,които фигурират и в първата публикация на статията във в."Български писател" - например почти в самото начало четем:"и широтата на духа,и диктаторската жилка в него - е влял в една страст...свободата на България." Правилната пунктуация,разбира се,е:"и широтата на духа,и диктаторската жилка в него,е влял в една страст - свободата на България". По-долу ще обясня причината,поради която заострям вниманието Ви върху този детайл. Доколкото ми е известно,Гугъл също е приел законите за авторското право.  

Статията ми за поп Груйо Бански с оригиналното си заглавие "Житие и страдания на поп Груйо Бански" е включена в дял "България" на третата ми книга "Злато за смет.Исторически новели",издадена от издателство Рал Колобър,София и излязла от печат на 27 февруари 2020 г.  

Моите статии в блога ми циркулират навсякъде в Гугъл и е много трудно да следя дали всеки,който ги препубликува, спазва закона за авторското право и коректно ме цитира като автор.Преди няколко месеца забелязах един сайт,наречен opoznaybulgaria.com /култура,където под общото заглавие "Времената,когато и поповете хващаха пушка,сабя и пищов", явно се публикуват текстове,посветени на българските свещеници-революционери.В него,на дата 08.12.2019 г. е препечатана моята статия с оригиналното си заглавие "Житие и страдания на поп Груйо Бански",като лицето,препубликувало статията, коректно цитира моето име - Милена Върбанова - като автор. Статията ми във въпросния сайт е предшествана от съвсем кратък предговор и представя фотография на поп Груйо в цял ръст и във въстанически одеяния.  

Точно този кратък предговор от вече назования сайт (и по-точно от цитираната поредица от текстове,посветени на свещеници-революционери ) и тази фотография на поп Груйо са включени в "публикацията" на плагиатора Владислав Влайков в сп."Минало". "Предговорът"предшества "основния текст",сиреч моята собствена статия,оповестена с оригиналното си заглавие " Житие и страдания на поп Груйо Бански",само дето името ми изобщо липсва.В началото на оригиналния ми текст,мизерният плагиатор е променил една-две думи и началното изречение  "Описват прадядо ми"( изложението в оригиналната статия е в първо лице,както вече споменах) е преиначено в "Описват поп Груйо", именно за да избегне първото лице.Оттам нататък дори не се е постарал да прегледа текста и го е изпратил в редакцията на сп."Минало" абсолютно копиран, със слога в първо лице,с указанията "прадядо ми" и с всички печатни грешки - включително цитираната - които могат да се видят в първата публикация във в."Български писател",в публикацията в блога ми от 13.07.2018 и в сайта opoznaybulgaria.com  

Уважаеми господин Министър,
Аз страдам постоянно от престъпните похищения на идеи и абзаци от моите  произведения от страна на нагли плагиатори. Но такъв безсрамен буквален - mot-a-mot плагиат от моята статия -  като този на "лицето"( "лице" само в кавички ) Владислав Влайков, до този момент не бях срещала! Той не си е дал дори труда да провери,че аз съм автор,който често печата в сп."Минало" и стриктно следи  публикациите в изданието.Сигурна съм,че той много пъти е плагиатствал - вероятно и от мен - и фактът,че досега не е бивал разкрит - го е одързостил да премине всички граници на нахалството и  мерзостта.  

Тъй като името на плагиатора Владислав Влайков ми бе съвършено неизвестно,полюбопитствах кой ли може да е да е този наглец и - о,Господи! - разкрих,че той е уредник в Историческия музей в град Панагюрище! Значи този индивид има на разположение всички документи и цялото време,което работното място на музеен деец му дава за исторически изследвания в неговата собствена зона,но вместо да работи,той предпочита да краде и да върши престъпления! Не е трудно да се досетим,че на мястото за музеен уредник се е намърдал по шуробаджанашка линия,със сигурност измествайки мнозина стойностни историци.Навярно те работят на смени в някой завод,а той  се представя за"интелектуалец" и "пазител на културно-историческото наследство" в славния възрожденски град. Но да! - трябва все пак да "генерира научна продукция" и той му е намерил цаката - краде с  пълни шепи от Интернет!  

Много пъти съм писала,че плагиатството е най-отвратителното престъпление,по-подло дори от убийството,защото тук става дума за сатанинско обсебване на духовната самоличност на ограбения автор


Авторитетното сп."Минало" и неговият собственик и издател,г-н Л.Юруков - известен български историк,колекционер и мой колега, също са жертва на въпросния нагъл  плагиатор и аз нямам никакви претенции към изданието.  

Уважаеми господин Министър,

Тъй като плагиатството е престъпление от общ характер и подценяването му в днешна България го превърна в истински бич за българската наука и култура, аз се  обръщам към Вас с настойчивата молба - след като се запознаете с неопровержимите доказателства за престъпния плагиаторски  акт,извършен от "лицето",именувано Владислав Влайков - да ме подкрепите в разгласяването на плагиата и пълното му разобличение.Този индивид няма никакво право да се нарича "историк" и да скверни благородната територия на историческата наука.Вечен срам трябва да покрие подобни типове!
От своя страна аз си запазвам правото да подам съдебен иск срещу него. Изпращам Ви всички цитирани доказателства за плагиатството,в което го ОБВИНЯВАМ.  

С уважение:Милена Върбанова  

*В клавиатурата ми липсва "а" с ударение и по тази причина не мога коректно да напиша израза mot-a-mot.
*****************

ИЗВИНЕНИЕ ОТ ПЛАГИАТОРА ВЛАДИСЛАВ ВЛАЙКОВ В ЕЛЕКТРОННО ПИСМО,ОТПРАВЕНО ДО МЕН, ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2020 Г.

ПИСМЕНО извинение за неудобството, което Ви сторих г-жо Върбанова вт, 29 дек. 2020 г., 10:23 Владислав Влайков :
 
Уважаема г-жо Върбанова,   
Обръщам се към Вас, с изивинение за това,че съм плагиатствал, копирал стаията на тема: "Житие и страдания на Поп Груйо Бански". Считам за глупава детска и наивна постъпка от моя страна. Ще напиша на г-н Любомир Юруков изивнение за това, че съм изпратил статията за публикуване в сп. "Минало". Съжалявам за стореното и на-искрено се извинявам за неудобството от моя страна. От моя страна щя кажа, че не съм назначен с шуробажанащина, а с конкурс. Отново Ви се извинявам за моята наивна детска постъпка и Ви пожелавам за приятно изкарване на Новата 2021 година.   
С уважение: Владислав Влайков

**************

МОЯТ ОТГОВОР ДО ПЛАГИАТОРА ВЛАДИСЛАВ ВЛАЙКОВ -29 ДЕКЕМВРИ 2020 Г.

вт, 29 дек. 2020 г., 16:36 Milena Velcheva :

Господине,
Не мога мога да приема "извиненията" ви ( пиша нарочно учтивата форма с малка буква).
Плагиатството не е "детска постъпка",а престъпление от общ характер,сиреч криминално престъпление.Както личи от снимката,вие отдавна сте пълнолетен и подобни "детски извинения" само ме карат да съзирам още по-голяма подлост в деянията ви.
Както предполагам,вие просто сте разчитали,че никой няма да открие престъпния ви акт,чрез който сте се надявали да постигнете публикации в специализирано историческо издание,а на тази база - вероятно и бъдещи научни звания.Допускам - както отбелязвам и в писмото си до висшите административни органи - че това не е единственият ви плагиат.
Плагиатството е най-мерзкият тип кражба.Джебчиите,които крадат портмонета в трамваите,са далеч по-почтени.
Карикатурно е твърдението ви,че сте "назначен с конкурс".Писмото ви е образец за убийствена неграмотност - то е пълно с правописни и стилистични грешки.За моралния му градус дори не е нужно да говоря.Какъв прочее е бил тоя конкурс?                
Жалко е,че всичко това се е случило в люлката на българския възрожденски дух - град Панагюрище!

Вие  сте посрамили града си,неговия музей и университета,който ви е дал диплома за историк.
**************
М.В. ОРИГИНАЛИТЕ НА ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ И ПИСМА СА У МЕН.



Гласувай:
4



1. leonleonovpom2 - Честита Нова Година Милена!
02.01.2021 18:25
Желая ти здраве и нови творчески успехи!

Съжалявам ,че си имала неприятност на връх Нова Година! Именно в творческата сфера
Все пак той се е извинил, признал е грешката си! Преодолял е егото си!
Можел е да ползва материалът ти, като спомене за това, цитира те! Е, пълно копиране в никакъв случай, трябва и да добави нещо негово, нещо ново!
Доколкото знам има ръководство за копи пейст книги даже

Знам какво е изживяването от подобни неща, знам и какво ми е струвало Особено приказките зад гърба и оценките от некомпетентни

Един от методите за борба е, да поднасяш нови и нови неща! Такива папагали ще се уморят да ги "учат" и ще отпаднат от само себе си
Защото нямат твоите познания, полетът на твоята творческа мисъл и погледът върху неща, които общо взето някъде, на различни места детайлите им са описани Но не могат да ги обобщат! Да ги свържат!
Така ,че битката ти с тях е предварително спечелена

Например, как стигнах до извода ,че Аспаруховите Българи не са узурпатори, а имат местен корен
Първо д-р Делев ,работил по спечелен конкурс доказва ,че нямаме азиатски произход- никакъв! Но идваме от Азия, наистина! И създаваме държави по пътя, най- голямата Стара Велика България Върнах се на нещо, което се знае Масовото преселение на хора от Балканите по времето на Александър и след него на изток Създаването на Согдийска империя там Последвана от Кушанска Днешните кушии при нас , явно са свързани с тази Кушанска империя Куш означава кон Българите са конен народ, конницата им е непобедима
Чуждите историци пишат за това преселение на изток, че Согдиана ,столицата е десетки пъти по- голяма от Атина Но говорят за гърци? Само ,че оттам идват Българи Има малки общности и днес там, като нас, европейци! А няма гърци и няма гърци сред връщащите се
Или пък, кои са тези Българи, за които за пръв път става дума през втори век?

Но, както и да е!
Стискам ти палци да спечелиш битката с наглеците, ползващи безцеремонно чужд труд!

Да е здрава и щастлива Новата Година за тебе!
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря,скъпи приятелю!
02.01.2021 18:37
Честита Нова година и на теб!
Да молим Господ Бог да ни даде сили,защото няма да бъде лека за рода човешки!
Но аз все пак се надявам,че ще се радваме на успехи,на здраве и човешко щастие! Дано!
Разсъжденията ти за Кушанското царство са верни,мъдри!
За жалост,аз не съм се занимавала подробно с този изключително сериозен и интересен проблем.
Колкото до плагиатора Владислав Влайков,напразно търсиш някаква почтеност у него!
Той ми изпрати това неграмотно и подло писмо,защото множество институции,както и собствените му колеги и директор се запознаха с доказателствата.А те са неопровержими и не оставят място за шикалкавене.Едва тогава е приел нечий съвет ( защото едва ли го е решил по собствено усмотрение) да напише "извинение". Може би се бои от процес - и има основание.
Но помисли - този тип е уредник в исторически музей и е абсолютно,направо комично неграмотен.
Директорът му ми заяви,че бил пълен отличник на Пловдивския университет- как се издават университетски дипломи на чудовищни аналфабети?
Като разобличен плагиатор и предвид самопризнанията му,той трябва да бъде уволнен начаса.Познай дали това ще стане?! Аз казвам,че ще си кротува на "работното място",обгрижван от началниците и ще чака "скандалчето" да се забрави.А после пак ще плагиатства,защото иначе няма как да регистрира "научен актив" - той очевадно е напълно неспособен за умствена работа.
Но иначе е страшен комбинатор - от сайтовете в Гугъл се разбира,че е "одобрен" да ограмотява по история ( Боже, прибери си вересиите!) гербаджийските общинари в Панагюрище.

Така че на много "клечки" в тоя град разобличението на Владко Плагиатора хич не им е изгодно и те никога няма да се откажат от тоя ценен кадър,напротив.

Виж и друго - колко тъпо иска да изклинчи тоя индивидуум! "Наивна детска постъпка"! Отлично съзнава деянието си и целта,с която го е извършил.Но едно е ясно - моралната му тъпота му пречи да разбере в дълбочина цялата мерзост на подобен криминален акт! Нищо чудно - живее и действа в епоха,в която престъпниците се хвалят с престъпленията си и остават ненаказани.
Но и на това доще краят.

Отново ти благодаря и ти желая успешна година!












цитирай
3. barin - Здравей, Милена. Не съм чувал за ...
05.01.2021 18:16
Здравей, Милена. Не съм чувал за тозим човек от Панагюрище. Когатом ходих преди няколко години ме посрещна жена и ми направи беседата. Пожелавам ти успех в начинанието да го разобличиш, защото не е лесно.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 786061
Постинги: 331
Коментари: 1812
Гласове: 1901
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930