Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 08:00 - Вкусотии от динени кори
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 2241 Коментари: 0 Гласове:
2



 

image

 

Сезонът на дините е. Надали има дом, в който този плод да не е на почит. Но след всяка разрязана и изядена с голямо желание диня, остават едни огромни динени кори, които на всичкото отгоре престоят ли няколко часа на топло се вкисват и от тях започва да се разнася ужасна миризма. А какво ако може динените кори да се „рециклират” и да се превърнат в.... нещо вкусно.

Туршия
В страните от бившия СССР, туршията от диня е много популярна. И е точно толкова разпространена, колкото при нас са разпространени киселите краставички.

Необходими съставки:
Обелени и нарязани кори от диня
За всеки буркан:
2 с.л сол
2 с.л. захар
3 с.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:
Нарязаните динени кори се нареждат в добре измити и подсушени буркани. Добавят се солта, захарта и оцета в посочените количества. Бурканите се пълнят до един пръст под капачката с вряла вода. Бурканите се разклащат за да се смесят съставките максимално добре. Преди консумация туршията трябва да престои седмица.

Сладко
Сладкото от диня има колкото нетрадиционен, толкова и приятен вкус. Не се различава особено по консистенция, особености на консервирането или приложение. Просто не е толкова разпространено по нашите ширини.

Необходими продукти:
3 ч.ч. нарязани на ситно кори от диня, обелени и почистени от розовата част на вътрешността и зелената част от кората
1 Ѕ ч.ч. захар
Корите на два лимона, обелени на ленти
ј ч.ч. лимонов сок
Ванилия
1 пръчка канела
Карамфил

Начин на приготвяне:
Динените кори се смесват с половината захар в съд, в който ще се приготвя сладкото и се оставят да престоят една нощ така. Когато динените кори са пуснали достатъчно сок, съдът, в който са престояли се слага на котлона, добавят се останалата част от захарта и всички други съставки и се варят 2 часа под похлупак и 15 мин.без. Сладкото се слага в измити и подсушени буркани, които се затварят и докато са още горещи се обръщат с капачките надолу.

Мариновани динени кори по индийски
Идеални са за любителите на лютото. Страхотно допълнение към вечерния аперитив или като гарнитура на всякакви видове месо и риба.

Необходими продукти:
3- 3.5кг кора от диня
1 Ѕ ч.ч. яълков оцет
1 Ѕ ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
ј ч.ч. настърган пресен джинджифил
2 с.л. нарязани на ситно люти чушки (със семките)
1 Ѕ с.л. обелен и намачкан чесън
1 с.л. сол
Ѕ с.л. зърна черен пипер, леко намачкани

Начин да приготвяне:

Динените кори се обелват от външната страна и старателно се премахва останалата розова вътрешност на динята. Корите се нарязват на малки кубчета. Така нарязаната на ситно динена кора се слага на ври на слаб огън с останалите съставки, докато захарта се разтопи. Постепенно топлината се увеличава до възможния максимум на котлона и сместа се вари до сгъстяване на получения сироп. Това обикновено отнема около час. След снемане от котлона, сместа се разсипва в купи или буркани по желание и се оставя в хладилник за няколко дни, докато всички аромати се смесят максимално.

Да ви е сладко!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 151089
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031