Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Постинг
31.10.2012 23:54 - Аделина Попнеделева и студенти * НАМЕСИ *
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1040 Коментари: 0 Гласове:
0
Аделина Попнеделева и студенти * НАМЕСИ *


Габриела Миланова, Деница Вилиславова, Елина Михайлова, Ива Генчева, Калина Мавродиева, Мария Кръстева, Панчо Ангелов, Ралица Пенова, Стефания Крумова, Таня Неделчева, Филипина Стаменкова, Яна Милчева


 6 – 23 ноември 2012

Откриване – 6 ноември 2012, (вторник), 18.30 часа


 image

Изложбата е част от фестивала за изкуство в публично пространствоЗападен парк”.

В края на октомври тази година студентите на Аделина Попнеделева от специалностТекстилна Националната художествена академия правят серия от артистични намеси на територията на Западен парк. Със стари или специално измислени за целта произведения студентите променят обичайния парков пейзаж и провокират различни спонтанни реакции на хората наоколо.

Намесите в публична среда са популярна форма на съвременното изкуство, практикувана от множество артисти по света, която включва взаимодействие между произведение, художник, публика и конкретно място. Тя се свързва едновременно с концептуалното изкуство, с уличното изкуство и с пърформанса. Аярн бомбинг” (“yarn bombing” – yarn – прежда, bombingбомбардиране) представя една от разновидностите на уличното изкуство, в която плетени обекти се експонират в публична среда. Причините, хората да практикуват подобно нещо са разнообразни: противопоставяне между високото изкуство и занaятите, форма на изява или протест срещу конкретни социо-политически проблеми, реклама или вандализъм.

Ползвайки предимно отпадъчни материали, в своите намеси младите артисти практикуват всъщност и форма на рециклиране, която ни кара да се замислим за отношението ни към заобикалящата среда и към природата, която непосредствено ни заобикаля в града.

Огромни плетени змии, цветя от пластмасови бутилки, декоративно дърво сред истинските, килим на тревата, телени птици в клоните, ярки цветни контрасти в естествената среда на парка, действат едновременно като коментар на тези проблеми и като нови оригинални произведения, създадени в съавторство с природата.

Аделина Попнеделева документира намесите на студентите в серия фотографии и видео, които ще бъдат представени на изложбата.

Като част от проектаНамесипрез месец декември предстои презентация на студентките  Габриела Миланова и Яна Калчева отново в рамките на фестивала за изкуство в публично пространствоЗападен парк”.

image

ФестивалътЗападен парксе организира като част от проект: „Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк”, по договор BG161PO001/1.1-10/2010 със Столична община, финансиран от Оперативна програмаРегионално развитие” 2007-2013 г.

ФестивалътЗападен парксе стреми да създаде платформа, но която да се осмислят особеностите на публичното пространство през призмата на съвремието. Основна цел на събитието е да привлече нова активна публика, готова да участва, да променя и оформя жизнената си среда според своите нагласи и потребности, да заема и изразява своята критична реакция спрямо тази среда чрез всесилните средства на изкуството.

 

Фестивалът предстои да се случи в периода от 1 до 9 декември

Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3090245
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1806