Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.10.2012 07:58 - 116 изявени български художници участват в изложбата на Алианц
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
2




116 изявени български художници участват в изложбата на Алианц


                На 4 октомври от 18:00 часа в залите на Съюза на българските художници - София, ул.“Шипка” №6 се откри заключителната изложба-конкурс “Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика 2011-2012”, организиран в партньорство със Съюза на българските художници.



                  
В заключителния национален конкурс участват общо 116 автори, номинирани от регионалните конкурсни изложби във Велико Търново, Бургас, Плевен, София, Пловдив и Варна. От представените над 300 произведения жури в състав: Любен Генов – председател на СБХ, акад. Никола Манев, проф. Стоимен Стоилов, проф. Крум Дамянов и Слава Иванова – директор на НХГ, определи тримата творци, които получават големите награди на Алианса:
                    В раздел живопис - Живка Маринова
                    В раздел скулптура - Кирил Мескин
                    В раздел графика - Иван Нинов

На отличените трима автори ще бъдат връчени и уникални статуетки, специално изработени от скулптора проф. Валентин Старчев.
              По мнение на изявени представители на творческите среди този конкурс е един от малкото по рода си у нас, който прави пространен и обективен преглед на съвременното българско изобразително изкуство. Изключително демократичният регламент дава равни възможности на всички професионални художници от цялата страна. Техните творби се оценяват от компетентни журита, различни по състав за всяка от шестте представителни изложби. 
            „Това, което прави конкурса на Алианц България по-специален от останалите, е неговата мащабност. Идеята да се обхване териториално цялата страна и да се представят отделните региони с тяхната специфичност е много ценна. Ротационният принцип и цикличността, ангажираността на местните артистични общности и общинските художествени галерии в различните градове от страната правят този културен форум значим не само за Съюза на българските художници, а и за всички свободни творци, работещи в сферата на изобразителното изкуство. Конкурсът е ориентиран към традиционните живопис, графика и скулптура, но не ограничава авторите за творчески експерименти в тези видове изкуства. В резултат експозициите на отделните етапи от конкурса звучат актуално и съвременно и дават богата представа за част от това, което се случва с българските пластични изкуства. По мое мнение сътрудничеството на СБХ в провеждането на конкурса „Национални награди Алианц България” е важен и отговорен момент от цялостната ни културна стратегия”коментира Любен Генов – председател на СБХ.
     
„Наблюдавам през последните години проявите на Алианц, и по точно конкурсните изложби и присъдените награди. В това издание имах честта да бъда член на журито и да участвам в избора. Действително, има много талантливи български художници и изборът беше много труден. Журито се обедини върху основата на творби, които вълнуват емоционално и са професионално издържани. Има и много други автори, които бихме искали да бъдат отличени” – сподели проф. Стоимен Стоилов.
     „Това е чудесна инициатива на Алианц, която показва, че българското изобразително изкуство не е забравено. Щастлив съм, че бях избран за член на журито, чиято работа не беше лесна задача. В конкурса участват много професионални творби – скулптури, графики и живопис, което затрудни крайния избор. След обсъждане журито стигна до консенсус и определи наградените. Проблемът бе сред толкова добри неща да изберем само един от всяка категория” – коментира Никола Манев, художник, академик на БАНИ и  член на журито.
         “Радвам се, че с всяко следващо издание този проект получава все по-голямо уважение както от творците, така и от ценителите на българското изобразително изкуство. Навлизайки в своята шеста година, тази наша инициатива показва своята устойчивост и ние от Алианц ще я продължаваме, докато има потребност от нея – коментира Стефан Стефанов, изпълнителен вицепрезидент на Алианц България.





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3424037
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808