Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.08.2012 08:01 - МЕЖДУНАРОДНА СТУДЕНТСКА ИЗЛОЖБА ТРАНСФОРМ 2012
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.08.2012 08:03



 

Международна студентска изложба

Трансформ 2012,

Солун

Трето издание


 

Настоящето трето издание наТрансформще се проведе през месец септември 2012 г. Тема на изложбата е митът заКутията на Пандора“, като ще бъдат представени произведения от всички видове изкуства, без ограничения по отношение на стил, техника и материали, създадени от студенти от десет водещи университета и академии за изобразителни изкуства от Югоизточна Европа.


image

  Целта на изложбата е да демонстрира както артистичните способности на студентите, така и променящите се гледни точки към темата, изразени чрез техните работи.

Националната художествена академия представя произведения на 22-ма студенти от бакалавърската и магистърска степен на различни специалности от факулетите по изящни и по приложни изкуства. Тематичната рамка на изложбата – “Кутията на Пандорае проблематизирана с разнообразни творчески стратегии и със средствата на различни по визуалните си решения творби. Съпоставени помежду си, обектите на изложбата създават една доста разноезична художествена среда, чиято селекция има своите основания в стремежа да бъдат откроени, както общия идеен фокус, така и особеностите на индивидуалните стилове. Като цяло, референциите към темата оставят място за импровизация като класическия прочит на митологичния сюжет в повечето случаи е изместен в полето на иносказателното. В преобладаващия случай, авторите намират ключови опорни точки от фабулната част на мита за Пандора, около които изграждат своята интерпретация за него. Предефинирането на идеята  довежда до обмен на идеи в един изключително широк диапазон - от цитати повечните темина традицията до постмодерна еклектична трансформация, като концептуалните решения определено преобладават.

 image
Atanas Stamenov, The Pandora"s box and Hope.

Трансформ е резултат от дългосрочен международен проект за партньорство и представя творби на студенти от десетте най-известни висши училища по визуални изкуства в Югоизточна ЕвропаАкадемията за изящни изкуства в Тирана, Академията за изящни изкуства и дизайн към Университета в Любляна, Академията за изящни изкуства и дизайн към Университета в Загреб, Академия по изкустваСараевоНационален университет по изкустватаБукурещ, Национална художествена академияСофия, Факултет за изящни изкуства към УниверситетАристотел“ – Солун, Университет по изкустватаБелград, Университет по изящни изкустваМимар Синан” – Истанбул, УниверситетСв. Св. Кирил и Методий“ – Скопие.

image
Eleonora Terzieva, The man in the box.

Основна цел на проекта е да покаже постиженията на участниците в областта на образованието по изкуствата и научната дейност, както и да отрази новите тенденции в развитието на съвременното изкуство в региона.

image
Velina Kokalova, Aquantic.





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423421
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808