Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.06.2012 08:00 - ПРОФ. СТОЯН ДОМУСЧИЕВ - ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС “ДЕЛНИЧНА ХРОНИКА”
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1593 Коментари: 0 Гласове:
2




проф. стоян домусчиев - изложба ЖИВОПИС ДЕЛНИЧНА ХРОНИКА


11 – 23 юни 2012 г.


 image

На 11 юни (понеделник) от 18:00 часа в галерия „Академия“ ще бъде открита изложбата „Делнична хроника“ на проф. Стоян Домусчиев. Изложбата представя непоказвани до сега акварели, представящи мотиви от забележителности в България. В композициите са вплетени елементи от природата, архитектурни мотиви и натюрморти. Чрез синтеза между тях се получава богатство от разнообразни форми, материи, ритъм и контрасти, в колоритна хармония. В някои от композициите са използвани елементи от богатото културно-историческо наследство, открито по българските земи, както и други региони в една взаимовръзка, нов прочит и съвременно звучене.

 Мотото на изложбата „Делнична хроника“ подсказва непретенциозни на пръв поглед ежедневни неща, чрез които можем да ги осмислим по нов начин.

 Като цяло експозицията е със стремеж и внушение за българските корени и идентичност, така необходима в днешния глобализиран информационен поток и влияния.

 

Стоян Домусчиев

Роден на 13 юни 1935 г.

Завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“ с отличие и похвала.

Отличаван е с първа награда за композиция, както и с други награди от общоакадемични конкурси.

Участвал е в национални изложби в страната и в чужбина: Германия, Чехия, Унгария, Русия, Румъния, Ирландия, Македония, Финландия.

Самостоятелни изложби в София - галерия „Средец“ на Министерството на културата (2008 и 2009), залите на СБХ, в галерия „Райко Алексиев“, в Културно информационния център на Германия, Военно-медицинска академия и Централен дом на армията.

През 1999 г. участва в колективна изложба в Дъблин-Ирландия, под патронажа на съпругите на президентите на двете държави.

Участва в международни пленери в България, Германия и Македония.

Творби на проф. Домусчиев са притежание на НХГ, СГХГ, Музей „Рилски манастир“, Министерство на външните работи, Министерство на отбраната, Военноисторически музей, Медицинска академия, областни и градски галерии в България.

Проф. Стоян Домусциев е дългогодишен преподавател по рисуване в Националната художествена академия. В продължение на 8 години е бил заместник-ректор по учебната работа на Академията, участвал е в методическото направление към Съвета за висше образование в страната. Бил е главен специалист за художествено образование в Дирекция „Училища по изкуствата“ към Министерството на културата. Заемал е длъжността заместник-директор и директор на дирекцията.

Проф. Домусциев е участвал в редица научни конференции в страната и в чужбина по проблемите на образованието. Негови творби, статии и доклади са публикувани в редица печатни издания и сборници. Автор е на монография за художника Марин Георгиев Устагенов. В съавторство с проф. Михаил Енев разработва проблемите на учебната рисунка за 100-годишния период от развитието на Националната художествена академия.

Носител е на орден „Кирил и Методии“  I степен, както и на други отличия.




Тагове:   стоЯн домусЧиев,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3419842
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808