Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.05.2012 08:18 - Изложба на Мари Шантал Биела „Българските години”
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1138 Коментари: 0 Гласове:
1




Изложба на Мари Шантал Биела
„Българските години”


 от 22.05 до 12.06. 2012 г.


На 22 май(вторник) 2012 година  бе открита изложба на Мари-Шантал Биела, съпруга на посланика на Белгия у нас Марк Михилсен.

                Мари-Шантал Биела има две специалности - право и висше училище по мениджмънт. В продължение на години тя работи като юрист, но винаги е рисувала.  Любовта и към изкуството я провокира  да изучава различни техники. Нейният творчески път е преминал през: Школа по изящни изкуства, Андерлехт, Белгия, ателие по скулптура, Школа по изкуства в Иксел, Белгия, Ателие по литография Жорж Мьоран, Мардж и Кноке, Белгия ателие по акварел и скулптора, Москва, Изучава техника по скулптура със скулптора Вадим И. Кирилов и рисуване на голо тяло със скулптора Владимир А. Кураев, Школа по акварел Пиер Шарио, Брюксел; Ателие офорт с Клиона Дойл, Дъблин, Национален Колеж по Изкуство и Дизайн, Дъблин, ателиета по  живопис,  масло, пастел и акварел, Академия по изящни изкуства Брюксел, ателие по маслена живопис, Париж, изучава техниката по рисуване при Мариан де Нейер, гравюра.

                От 2008 година художничката  живее и твори в нашата страна, като досега е представила пет самостоятелни изложби.

                Умален вариант на тази изложба е представен в Широка Лъка през март 2011 г., а обогатената и актуализирана версия "Mouvances et Suspension" е изложена през май 2011 г. в галерия "Жорж Папазов" в Пловдив. През юни 2011 г. същата изложба е отворена за публиката в Общинската художествена галерия в Созопол.

                Творбите, представени на двете изложби, са литографии и смесена техника. Абстрактните творби от "Mouvances" са съзерцания на еволюцията и движението, и това не само във физическия смисъл. "Suspension" е момент – контрамомент?,  където "mouvances" замръзват или спират, но за много кратък миг.

                В резултат на злополука Мари Шантал Биела не е в състояние да работи в продължение на няколко месеца. Когато отново започва да рисува, тя работи с това, което вижда в своята непосредствената среда. Рисува натюрморти от цветя и плодове. Част от тези творби са представени на "Flower Power" - изложба, която се проведе в галерия "Арт Алея" в София през декември 2011 г..

                Колко цветни могат да бъдат цветята? Колко прозрачни могат да бъдат цветята?  Колко абстрактни могат да бъдат цветята?  Колко големи или колко малки могат да бъдат те? Това са само четири сюжета, които Мари Шантал Биела изследва в серията "Flower Power". Техниките са пастели, акварели, смесена техника и литография.

                Колективни изложби

Освен двете самостоятелни експозиции, през последните три години Мари Шантал Биела участва в различни общи изложби: в Галерия Арт Виза България, София, "Символите на щастието" през 2012 г.; на шестото Международно биенале във Варна, на Международно триенале в галерия „Улус” – Белград, Сърбия, в Галерия Финес, София, „Произведения на жени в българското изящно изкуство” - през 2011 г.; на шестото Международно триенале - София и „Арт Център Форум”, София, на изложбата "Куросава" през 2010 г.

                Нови посоки

През 2011 г., водена от любопитство, Мари Шантал започва да рисува икони. Желанието й е да открие този много специфичен начин на живопис. Освен това художничката изработва серия от литографии „Ocean view”, за да се подготви за участието си в Биеналето в Битоля (през октомври 2012 г.). От лятото на 2011 г. насям тя подготвя нова самостоятелна изложба. Работното заглавие е "Figures and Symbols". Под това ново заглавие художничката изследва границите между абстрактното и фигуративното изкуство.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3427769
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808