Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.04.2012 07:42 - „Българският павилион“ от Венецианското биенале гостува в София
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 2185 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.04.2012 07:54



image
„Българският павилион“ от Венецианското биенале гостува в София
image

11 април – 27 май 2012 г.
Хубен Черкелов(живопис)
Греди Асса(живопис)
Павел Койчев(скулптура)

„Българският павильон” от Венецианското биенале на съвременното изкуство (2011) се пренася от старинния дворец „Палацо Криминати” в арт салона на Оборище 10 в София от 11 април до 27 май. Така българските ценители ще имат шанса да се докоснат до изложбата, която в продължение на пет месеца вълнуваше и очароваше жителите и гостите на Венеция. Bиеналето е най-престижното изложение за съвременно изкуство в Европа, където на всеки 2 години творците сверяват часовниците си в новите тенденции.
Художниците Греди Асса и Хубен Черкелов заедно със скулптура Павел Койчев са творци от различни поколения, но с уникален артистичен подход към изразните средства. Те отдавна са спечелили вниманието и уважението както на българската, така  и на международната публика.
Галерията за модерно изкуство първа у нас показва творбите на българските участници в 54-то издание на Международното биенале  с подкрепата на генералния си спонсор – Alpha Bank.
Съвместната изложба на тримата артисти в София ще бъде обогатена и с нови, непоказвани още пред публика произведения, разкриват кураторите от Галерията.

image

Новите платна на Греди Асса ни отвеждат на Малдивите и освен, че свидетелстват за израстването на артиста, носят на зрителя детското очарование от преживяното... от вълнението на художника при сблъсъка му с екзотичния архипелаг. Както винаги Греди Асса остава откровен в своите преживявания и от картините струи неговата емоцията, и желанието му да ни отведе най-близо до нея. Но този път живописта на Асса ни предоставя и две изненади: Планината и Постмодерна надменност.

image Творбите на българския живописец са показвани по цял свят: от Хамбург до Ню Йорк, от Тел Авив до най-значителната в неговата кариера изява на Венецианското биенале 2011.
imageimage

В картините си Хубен Черкелов пресъздава сюжети от емисиите на стари банкноти и монети от целия свят. Образите върху платното „50 lire, Augosto,Romа” ( 2009) например са заимствани от стара италианска банкнота от началото на XXв. и представят легендата за основаването на вечния град Рим. В центъра на композицията, чрез релефно наслояване с маслени бои са изобразени близнаците Ромул и Рем, и спасилата ги от гибел вълчица. Интензивните огнени цветове на фигурите са противопоставени на тъмно син неутрален фон, който допълнително подчертава въздействието им.

image По този начин авторът третира темата за историята, общността и принадлежността към символите на нацията. В селекцията са подбрани и съвсем нови творби, част от които са представени на последното издание на Венецианското биенале за съвременно изкуство (2011). 
 След забележителното представяне на глобалната артистична сцена, отново ще видим „Виолетовата биволица” на Павел Койчев, 300-килограмова дървена скулптура, която не успява да премине през вратите на нито една галерия. Безспорната й монументалност идва не толкова от размера, колкото от тайнственото й митично излъчване.  Нова за публиката и ценителите на изкуството му е мащабната инсталация „Пролетен мотив”, създадена специално за съвместната изложба в

image Галерията за модерно изкуство и съобразена с особеностите на галерийното пространство. Като естествено отражение на будната творческа индивидуалност на скулптора, в изложбата намират достойно място и още седем малки пластики от месинг, чието естетическо въздействие е още една възможност за вълнуваща среща с достиженията на техния автор.

image



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415487
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808