Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
17.01.2012 08:04 - ИЗЛОЖБА НА Сандра Блажева „ОТРАЖЕНИЕ“
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
0





ИЗЛОЖБА НА Сандра Блажева „ОТРАЖЕНИЕ“
 „Имам удоволствието да представя на уважаемата публика моето концептуално виждане  върху проблемите на светлината и формата в проекта   „Отражението на съвременното архитектурно пространство  в мегаполиса”.
       
Темата, която представям на вашето внимание е широко спектърна, тя носи не само външен изказ на изображението, но чрез него предпоставям проблемите на динамичните вътрешни процеси. Началото и краят на светлината и формата са две симптоматични характеристики. Зад визуалното сходство на тези две понятия /светлина, отражения/ стои сериозно смислово различие и именно това отражение  си поставям за цел да пресъздам в картините си. Желанието ми е да уловя предметите и трептенията на формата, огряни от светлината в архитектурна среда, чрез вибрациите на отражението. Пространствата на съвременния град на отделната архитектурна сграда носят сърцевината на духа на времето, чрез предметната среда искам да разкажа много повече за отчуждението на съвременния индивид в социума. Промяната и деформацията на пространството за мен разкрива един нов свят, една нова идентичност. Отражението е огледалната прилика на реалността и същевременно изкривена противоположност на живота. Виждам в този мой проект себе си, като режисьор на отделни  архитектурни  пространства в които се опитвам да разиграя метаморфозата на формата.

Идеите си почерпих от различните стилови насоки на XX и XXI век в живописта, архитектурата, експресионистичният театър, литература и визуалните форми на изкуството. Инспирирах възгледите на Зигфрид Гидион, който смята, че смяната на  парадигмата с техническите и научни нововъведения налага нови пространствено-времеви зависимости в човешкото възприятие и мислене, които неизбежно променят творческия подход  в изкуството. Съвременните катедрали са днес стъклените мегалити. Стремежът към експериментаторство и фрагментиране на човешкия опит предизвиква експерименти с формата, но днес тази форма е  проклятие в която се отразява човешкият индивид, заключен в нея, без да може да я напусне. Динамиката на града ме подтикна да потърся вътрешният ритъм на живота, виртуалният свят в който съществуваме. Тази  концепция в работите ми, провокира в мен огромното желание да се сблъскам с различните гледни точки, търсейки връзката между отделните европейски центрове. Защото Европа е важен феномен с културното си разнообразие, особен процес, в който участваме   всички.“                                                                                                                                                                                   Сандра Блажева



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415234
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808