Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2018 17:59 - Гледането на телевизия води до антисоциално поведение
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
При деца и юноши, които гледат много телевизия е по-вероятно да се прояви антисоциално и престъпно поведение, когато пораснат, според ново проучване на Университета Отаго, подкрепено от Здравния съвет за научни изследвания на Нова Зеландия.

Изследването, което е публикувано онлайн в списание ,,Педиатрия", САЩ, проследява група от около 1000 деца, родени в Дунедин през 1972-73г. На всеки две години между 5 и 15, те са били питани колко телевизия гледа. Онези, които са гледали повече телевизия, е по-вероятно да имат наказателни присъди (да извършват престъпление) и също така е по-вероятно да имат антисоциални личностни черти в зряла възраст.

Изследването, чийто съавтор и сътрудник е професор Боб Ханкокс от отдела на Университета за превантивна и социална медицина казва, че той и колегите му открили, че рискът от наказателна присъда в началото на зрелостта им, се увеличава с около 30 на сто с всеки час, в който децата прекарват в гледане на телевизия.

Проучването също така констатира, че гледането на повече телевизия в детството, в зряла възраст се свързва с агресивни личностни черти, повишена склонност да изпитват негативни емоции и повишен риск от антисоциално разстройство на личността, психично разстройство, което се характеризира с устойчиви модели на агресивно и асоциално поведение.

Изследователите открили, че връзката между гледането на телевизия и антисоциалното поведение не се обяснява от социално-икономическия статус, агресивното или антисоциално поведение в ранна детска възраст или от родителските фактори.

Съавторът на проучването, Линдзи Робъртсън, казва че не са деца, които вече са били антисоциални и затова са гледали повече телевизия. ,,По-скоро при децата, които гледат повече телевизия има по-голяма вероятност да се прояви антисоциално поведение и личностни проблеми."

Други проучвания също сочат връзка между гледането на телевизия и антисоциално поведение, макар и много малко от тях са били в състояние да докажат причинно-следствената последователност. Това е първото проучване на ,,реалния живот", което е тествало за гледане на телевизия през целия период на детството и изброява редица противообществени резултати в зрялата възраст на обектите на изследването. Като наблюдателно проучване, все пак не може да докаже, че гледането на твърде много телевизия причинява антисоциалните резултати, но резултатите са в съответствие с по-голямата част от изследванията и предоставят допълнителни доказателства, че прекомерното гледане на телевизия може да има дългосрочни последици в поведението.

,,Антисоциалното поведение е основен проблем в обществото. И докато ние не твърдим, че телевизията причинява всички антисоциални прояви, нашите открития предполагат, че намаляването на гледането на телевизия може да намали нивата на асоциално поведение в обществото", казва доцент Ханкокс.

Американската академия по педиатрия препоръчва децата да гледат не повече от 1 до 2 часа качествени телевизионни програми на ден. Изследователите казват, че техните открития подкрепят идеята, че родителите трябва да се опитат да ограничат използването на телевизията при отглеждането на децата си.
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 902566
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031