Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.06.2014 10:50 - ЮНИ - месец на фотографията 2014 г.
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 1470 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2014 10:51


    Започва "Месец на фотографията"
    Над 60 фотоизложби в София и страната ни очакват през юни
    На 3-и юни от 19:00 ч. в галерия Индустриална 11 ще бъде положено официалното начало на едно от най-мащабните фотографски събития в България. "Месец на фотографията" представя своеобразна картина на съвременната българска и световна фотография с нейното разнообразие от подходи и технологии. В събитието участват основно Български автори, но ще бъдат представени и изложби на автори от САЩ, Италия, Еквадор, Унгария, Македония, Нова Зенландия, Сърбия, Армения, както и няколко конкурсни и колективни изложби събиращи автори от цял свят работили по определена тематика.

    Месец на фотографията дава поле на изява, както на утърдени професионалисти и класици във фотографията, така и на съвсем млади автори. Именно изложби на ученици и студенти ще могат да бъдат видяни на откиването на 3-и юни, когато ще бъде представена изложбата от традиционния конкурс Фотоакадемика и изложбата "Моят свят", представяща погледа на деца от 14 до 18 годишна възраст. Кулминацията на вечерта ще бъде връчването на статуетка за цялостен принос във фотографията.

    Изложбите в Месец на фотографията показват, че технологията не е водеща в това да се покаже интересна фотография. Две от изложбита са правени с пинхол камери направени от подръчни материали. "Соларография" на Борис Попхристов, вече виси по стените в "СКЛАДА" в София. Тя е правена с... бирени кутийки, които са оставяни да снимат между 1 и 6 месеца като запечатват пейзажи и пътя на слънцето за периода.

    От най-примитивните снимачни технологии "Месец на фотографията" ни води към най-модерните такива в две изложби снимани с телефон. На 4-и юни в Уникредит Студио, изложбата "Свобода" ще представи опитите на 7 изявени фотографи за снимане с Инстаграм. Любопитният кураторски проект "SELFIEka" пък е събрал в изложба стотици "селфита" показвайки, че този тип фотография може да бъде много повече от физиономия с нацупени устни заснета в огледалото.

    Fotoevidence е на българската фотографка Светлана Бахчеванова, който се развива в САЩ и има за цел чрез фотография да разказва истории, в които са нарушавани човешките права. Още на 2-и юни в Червената къща в София ще бъдат открити изложбите "Urban Cave" (Градска пещера), която представя живота на бездомниците в Ню Йорк и "Ку Клукс Клан", която показва съществащото и днес общество. В същата вечер ще бъде показан и проектът "Veni Vidi Vici" на Ади Петрова, който разказва историята на една раково болна жена.

    Разбира се, "Месец на фотографията" не представя само изложби правени с нетрадиционни технологии или показващи социални проблеми. "Месец на фотографията" представя множество творчески търсения, интересни проекти, разкази за далечни пътувания и дестинации и фотография, която просто носи естетическа наслада. В събитието има и множество лекции, дискусии и семинари.

    "Месец на фотографията" се опитва да представи един цялостен образ на фотографията днес. Възможно е част от него да не ви допадне, но вярваме, че идния месец всеки ще намери страни на фотографията, които да го впечатлят.

    Трудно е да се представи всичко, което събитието предлага само в една публикация, затова Ви каним да следите програмата на официалния сайт на събитието: www.monthofphotography.net

    Месец на фотографията в страната

    Тази година "Месец на фотографията" далеч няма да бъде само в София. Изложби ще има и в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Перник, Гоце Делчев, Севлиево, Смолян, селата Бистриц и Безден и Благоевград, където днес (02.06.2014) в сградата на общината, ще има грандиозно откриване с гости от цялата страна на изложбата по случай 15 годишнината на Национално сдружение фотографска академия "Янка Кюркчиева" (организаторите на Месеца на фотографията).

    Някои от изложбите в страната вече могат да бъдат видяни. В Кюстендил в Художествена Галерия „Владимир Димитров – Майстора” до 5-и юни може да видите изложбата на Детелина Тихолова "Отвътре", а в Пловдивската галерия на "Дружество на пловдивските художници" може да видите селекцията от първото издание на международния фотосалон Пловдив



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3414858
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808