Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.04.2011 12:22 - ЛЬО ФРЕНОА - побързай да прочетеш, докато не са го прочели други -:)
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 1854 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.05.2011 15:20



ЛЬО ФРЕНОА- НАЦИОНАЛНОТО СТУДИО ЗА СЪВРЕМЕННИ ИЗКУСТВА в Национална художествена академия Куратор: г-жа Паскал Проние Инициатор: Патрик Сандрен
  3 май – 15 май 2011 г., откриване 2 май, понеделник, 18.00 ч. Галерия „Академия“
Изложбата е поредното събитие от интеркултурния и образователен проект „Дигитален поглед към съвременното изкуство” на фондация „Култура и развитие”. Едновременно в София се представят изложбите Льо Френоа – Национално студио за съвременни изкуства в НХА (3 май – 15 май 2011 г.) и АBC Белгийско съвременно изкуство” в СГХГ (13 април – 15 май 2011 г.).

image
 imageimage
imageimage
imageimage

Проектът се осъществява от френския продуцент Патрик Сандрен, създател на кино форума “Отворен клас” Париж/София и Националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа” - Франция, в което творят и преподават едни от най-известните визуални артисти в света.


Момент от пресконференцията преди откриването на изложбата. Крайната в дясно (с очила) е госпожа Паскал Проние - куратор на изложбата, а мъжът, който се смее (вторият от ляво на дясно) е господин Партик Сандрен. (Текст и фотография: Ю.Н.Митев.)
image Изложбита Льо Френоа – Национално студио за съвременни изкуства е повод да се разгледат предизвикателствата пред съвременния творчески процес в ерата на цифровите и аудиовизуалните изразни средства. Това е първата художествена проява от такъв мащаб, която ще запознае българската публика с творческия потенциал на студиото за съвременни изкуства и неговата иновативна структура за следдипломно образование, фокусирана върху използването на дигиталните технологии във визуалните изкуства. Там обучението и създаването на произведения  са неразделно свързани в духа на школата „Баухаус”. 

image
 imageimage
Куратор и на тази изложба e г-жа Паскал Проние, куратор на Националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа”.
 
Изложбата ще представи избрани произведения, които са своеобразна равносметка на десетгодишната история на студиото. Тя включва 11 фотографии и над 70 прожекции на филми и видео творби на дипломанти, завършили престижната школа, както и на техни преподаватели. Днес тези автори са творци с международна известност. Кураторският проект поставя акцент върху новите технологии и преплитането на дисциплини.
 
Националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа” еедно от средищата на съвременното творчество в света, в което се организират забележителни международни изложби. В тази уникална институция за създаване и разпространение на художествени, аудио-визуални и мултимедийни произведения творят студенти и преподаватели от 45 страни от всички континенти във всички творчески дисциплини. 

 image
image
image


Не пропускайте и съпътстващите събития:
За първи път в България на 3 май, вторник, 2011 г. от 17.30 ч. в ателие 7 на НХА ще се проведе интерективен форум „Отворен клас” на тема „Професията на куратора” с водещ Доминик Пайни.

imageimageimage image


В Нощта на музеите на 14 май, 2011 г. пред залите на СГХГ ще се организира и пърформънс, който ще бъде изненада за българската публика.  
imageimageimageimageimageimageimage
Фотографии на Анна-Катарина Шайдегер (Anna Katharina Scheidegger)
image

imageimage
imageimageimageimage
Снимки на Лаура Ено (Laura Henno)

image



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423387
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808