Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.11.2010 08:05 - Група XXL - доколко е актуална днес?
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3666 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2010 22:24



ГАЛЕРИЯ „АКАДЕМИЯ” при
НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ


 image

ПРЕДСТАВЯ:
ГРУПА XXL АКТУАЛНО (2010)

imageimage

Кога:    18 ноември – 3 декември 2010 г.
         Откриване – 18 ноември (четвъртък)18.00 ч.

Къде:    Галерия "Академия".
Какво:   изложба, лекция.


 imageimageimageimageimage


Иван Кюранов, Хубен Черкелов, Косьо Минчев, Георги Тушев, RASSIM, Генади Гатев, Свилен Стефанов, Борис Сергинов, Росен Тошев, Красимир Добрев, Петер Цанев.



Лекция „Група и галерия ХХL” – 29 ноември от 17 ч., галерия „Академия”.

Куратор: Свилен Стефанов.


imageimageimageimageimageimageimageimage 

Изложбата представя нови творби на художниците от кръга XXL, създаден през 1994 г. в София. В художествените среди групата XXL се свързва и със съществувалата между 1996 и 2003 г. едноименна галерия. След ретроспекцията проведена през октомври и ноември в СГХГ, настоящата изложба хвърля светлина върху най-актуалната работа на групата, в която освен основателите са включени и автори, включили се в нейната работа в течение на времето. В последните години авторите от ХХL работят в България и САЩ.
Някои от най-популярните изложби, инициирани от кръга XXL са: „Нова българска живопис” (1996), „Косьо, Хубен, Тушев” (1997), „Измерения на насилието” (1998), „Gangstart” (1998), “Да нариташ културата” (2000), „Българският пейзаж като метафора” (2001), както и цикълът изложби „Нови радикални практики” (от 1997 до 2001).
imageimageimageimageimage


imageimage
imageimageimageimage
imageimageimage
imageimage
imageimage
imageimage


imageimageimage


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ



Лиляна Караджова

Точки плюс пожарни = безкрайност, пресметна наш художник

Едроформатната творба „Точки плюс пожарни = безкрайност” събира най-дискутираните теми на изминалите месеци – безсмислените цветни точки на Деймиън Хърст и винаги актуалното житие на Бойко Борисов. Шарени пожарни излизат от цветните точки „екстази”, създаващи усещането за халюцинация, която ще се повтаря до безкрайност. Картината на Борис Сергинов е част от новата изложба на група XXL, която показва последните творби на авторите, нашумели през 90-те години. Кураторът – изкуствоведът Свилен Стефанов, е подбрал по-класическите и чисти форми на изкуството, с които художниците от ХХL вече се изразяват, а самият той се е включил в изложбата с платното „BG индустрия”, което с ирония напомня за миналото на индустриалната живопис и я съживява като художествена тема. Въздействащите творби, наредени в галерия „Академия”, този път не раздават шамари, а с индиректното си послание поглъщат вниманието и водят диалог поотделно с всеки посетител.

Интересна е промяната, която известната група художници е претърпяла през последните 15 години. Творческият кръг продължава да бъде концептуален, но вече се изразява с по-класически и чисти форми на изкуството – живопис, скулптура, фотография. „Това е ново възраждане в изкуството. През 90-те години крачката към различен тип радикално изкуство беше наложителна, но в наши дни неконвенционалните средства са класика, те могат да бъдат наречени дори и академични. По този начин вече е отворен пътят старите художествени средства да бъдат „реанимирани”- така Свилен Стефанов обяснява новия период в творчеството на художниците от XXL. Въпреки използваните класически форми работите носят скрита ирония, която се бори за монопол на вниманието.
Един от най-известните български художници зад граница Расим е

нарисувал автопортрет, използвайки тялото си

и стандартните химикали, за да направи нов вид бои. Преди откриването на изложбата Расим разкри как е създал нестандартната творба: „Рисувам своето тяло чрез своето тяло. Използвал съм холографския код на своето тяло.” Според Расим създадената от него боя е истинският тон, с който се живописва тялото.
Друг образ на новата телесност – силиконът, присъства в творбите на Косьо Минчев, които са направени от пластичния материал. Неговата

силиконова живопис

може да бъде пипана и да променя формата си. Идеята на художника е да представи силикона като основен градивен елемент на света и на съзнанието. Неслучайно образите в творбите на Косьо Минчев са млади жени. Българският художник от Ню Йорк Хубен Черкелов е използвал друг материал, който също силно интригува човечеството, като е рисувал пейзажи със сребърен ферорит.

Актуалната тема за новата реалност на атентаторски терор е уловена от видеото на Георги Тушев, който показва полета на Икар - той вече може да лети нависоко, без да пада. Това е подривна летателна практика, защото камерата е закачена на самолет, може да отиде навсякъде, да заснеме всичко и да спомогне организирането на атентат. Друг поглед към агресията дава скулптурата на Красимир Добрев – „На теб няма да ти се случи” – домашен

сапун, набоден на нож

Творбата е вдъхновена от посетител на централната баня, който се къпал в пълно спокойствие, въпреки че е използвал тази рискова „дръжка” за сапун – пример за житейски идиотизъм. „Сметка за ток” на Генади Гатев е едроформатна фотография, която скрито съпоставя сметка с некролог, а рисунките на Петър Цанев използват образи на луди за своя отправна точка. Матричната структура на света, която може да се напусне само ако се прекрачи платното на живота, е представена от абстрактната живопис на Иван Кюранов.

Иронично изложбата завършва с оптимистичната фотореалистична живопис I love на Росен Тошев, която извежда семейството като основна ценност. В хубав слънчев ден заедно с обичания си домашен любимец майка и син стоят широко усмихнати един до друг.

Интересното събиране на концептуалните автори е реплика срещу фестивалните практики, биеналната култура и корпоративния тип изкуство, което е обсебило художествената сцена. Изложбата е подредена в галерия „Академия” и може да бъде видяна до 3 декември.


 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3426257
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808