Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.09.2010 15:15 - Текстил ли бе да го опишеш?
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 4060 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 21.09.2010 07:42


галерия „Академия“


 

Защо не текстил


 

Крехък, нетраен, мек, гъвкав, твърд, топъл, хладен...

текстилът е като самия живот!

Текстилният материал може да бъде носител/проводник

на най- разнообразна семантика и емоция,

той съпътства човека от самото му раждане

до неговия последен дъх и отвъд.


 

Защо не текстил е мотото на поредица идейно свързани събития, с които катедра Текстил ще отбележи 50-тата годишнина от основаването на специалност „Текстил“ в НХА


image

 

На 20 септември от 18.00 ч. в галерия „Академия“ официално бе открита изложба  с творби на проф. Марин Върбанов. Официалната церемония се осъществи в присъствието на Боряна Върбанова – дъщеря на проф. Марин Върбанов и на преподаватели от Китайската национална художествена академия, Ханджоу, Китай - проф. Шъ Хуей, проф. Шан Цън, Линг Чанг Вън, Хуанг Чънг Ин.
             image

Проф. Марин Върбанов е забележителен български и световно известен творец, създател на специалност „Текстил” в Националната художествена академия и Ателие, носещо неговото име в Академията за изящни изкуства в Ханджоу, Китай.
image
 

Изложбата е част от проект, посветен на 78 годишнината от неговото рождение и 50 годишнината на специалност „Текстил”, реализиран от НХА съвместно с фондация „Марин Върбанов” и академията в Ханджоу, Китай.

 image


            ПРОФ. МАРИН ВЪРБАНОВ


           Проф. Марин Върбанов (1932 - 1989) – творец и преподавател, инициира основаването на специалност Текстил през 1959 г. в Националната художествена академия, София. Енергичността му като идеолог на съвременното текстилно изкуство не признава граници и дейността му се разпростира чак до Китай, където завършва Академията за приложни изкуства в Пекин, а през 1986 год. основава “Институт за съвременно изкуство Върбанов” в Китайската национална художествена академия в Ханджоу, действащ и до днес.

Влиянието, което Върбанов има върху развитието на текстилното изкуство в България и Китай, се чувства в творчеството на няколко поколения текстилни художници. Личността му е позната и във Франция, където той работи и твори от 1976 до 1982 г., а през 1987 г. основава фондация “Върбанов” в Сите-дез-ар.

Изключително активната му творческа дейност е свързана с многобройни участия в изложби в България, Франция, Китай, САЩ, Полша, Швейцария (участия в биеналето в Лозана). 


 

 Текстил


            България е страна с вековен опит и традиции в текстилния занаят. Обучението по текстил в Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) е заложено още при самото му създаване – 1896 година. През ХІХ век българските тъкачки печелят златни медали на изложенията в Лондон, Брюксел, Анверс, Лиеж, Пловдив и влизат в колекциите на повечето европейски музеи.

Както е добре известно, текстилът преживява своята драматична революция и обновяване в края на ХІХ – началото на ХХ век и все още води тихи битки за утвърждаване на своето място в съвременното изкуство.

Едва ли има художник-текстилец на когото да не се е налагало да обяснява, че дейностите му далеч не се изчерпват с плетене на чорапи, шиене на дантели или тъкане на черги.

В недалечната 1959 година един творец и политик на изкуството инициира основаването на специалност "Текстил" във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович" (днес  Националната Художествена Академия) в София именно с идеята да се обнови и осъвремени представите за съвременното текстилно изкуство. От тогава насам поколения преподаватели запознават своите студенти със занаята и изкуството на текстила и дизайна.


 

Катедра Текстил – по света и у нас


          От дълги години катедра „Текстил“ развива, поддържа и обогатява връзките си с чуждестранни университети, институти, галерии и форуми. Множество междукултурни обмени, както на студенти, така и на преподаватели, са били осъществявани през годините със страни като Англия, Ирландия, Испания, Франция, Китай, Финландия, Турция и Белгия.

В резултат на това дългогодишно и плодотворно сътрудничество са осъществени редица съвместни инициативи като уъркшопи, симпозиуми, лекции и изложби.

В годината на честването на 50-я рожден ден на специалност „Текстил“ са поканени като гост-лектори художници и преподаватели от Китай, Норвегия и Франция, които ще изнесат серия от лекции и уъкшопи.

 

През 2010 година катедра Текстил към НХА организира множество свързани събития и изложби, с които да почете делото на проф. Марин Върбанов, както и да отбележи рождения ден на специалност "Текстил".


 




Гласувай:
2



1. tili - Сърдечно благодаря за
19.09.2010 15:28
този анонс от една ученичка на Марин!!!!**************
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415249
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808