Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.09.2010 17:42 - "Порно или не! Порно или да?" - Спорове около фотографиите на двама американци
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 3169 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.09.2010 19:16



"ВЕЛИКИТЕ ДЕВСТВЕНИЦИ" СРЕЩУ БАЩИТЕ НА ФОТОГРАФСКАТА "ЛОЛИТА"
          Момичето на снимката е първообраз на "малката сестричка". На не повече от 12 години, тялото му е момчешко, но лицето е съвсем женско. Контрастът е толкова силен, че почти не се забелязва - то носи върху себе си единствено предизвикателен поглед и нищо повече.

Снимката е примамлива, впечатляваща и мнозина я възприемат като произведение на "изящното изкуство". 
      
      В щатите Алабама, Южна Каролина, Колорадо и много други места в САЩ обаче тя е обявена за крайно неприлична. Въпреки броя на музеите и галериите, по чиито стени виси, на снимката се гледа като на "детска порнография". Вероятно не е далеч денят, в който и съдилищата ще разтълкуват снимката тъкмо по този начин.
image
      Още от времето на Чарлз Дарвин и Робърт Мейпълторп, на Елвис Пресли и състава "2 Live Crew" границите на свободата на словото постоянно се издирват и винаги са репресирани.       
      Наскоро съдебното жури в щата Алабама обвини най-голямата книгоразпространителска фирма в САЩ "Барс и Нобъл" в търговия с непристойни публикации. Поводът бяха колекциите на двама известни фотографи - Дейвид Хамилтън и Джок Стърджис. Във фотоалбумите "Невинната възраст" на Хамилтън и "Лъчезарни идентичности" на Стърджес са поместени много качествено изработени снимки, които за хилядите критици и ценители са социално приемливи и дори прекрасни. В албумите обаче снимките са на голи момичета, повечето в началото на пубертета. Някои са представени предизвикателно, други - еротично. В един от характерните кадри на Стърджис 10-годишно момиче е легнало по гръб с изпънати ръце върху фотьойл, като в

  центъра на снимката в погледа се набиват неговите гениталии.             Снимка на Хамилтън, също типична за неговия стил, представя 13-годишно момиче, вперило поглед в гърдите си, които предпазливо докосва с пръсти.             Още преди щата Алабама да осъди разпространителите "Барс и Нобъл" за над 32 нарушения на щатското законодателство с глоба от 320 хиляди долара, съдът в щата Тенеси вече е подвел книжарите под отговорност за нарушаване на наредбите срещу вулгарностите в споменатите две книги, плюс още един албум на Стърджис. В щатите Канзас, Вирджиния, Мисури, Флорида, Небраска и Пенсилвания възмутени граждански групи настояха местните власти да вземат необходимите мерки, като полицията и прокуратурата обявят снимките на Хамилтън и Стърджис за "детска порнография". Ако това стане, техните снимки няма да бъдат защитени от първата поправка в американската конституция, тъй като         Върховният съд на САЩ вече е лишил детската порнография от възможността да минава под закрилата на правото на "лично мнение".

В последното си решение по този въпрос преди 16 години върховните съдии са предоставили на обикновените съдилища и законодателите свободата да тълкуват какво точно включват понятия като "сексуална експлоатация" на децата, както и да търсят отговор на още по-неясния въпрос за художествените достойнства и евентуалната обществена значимост на въпросните художествени произведения.         Сегашният скандал около Хамилтън и Стърджис попада тъкмо в центъра на тези юридически неясноти, тъй като се оказва, че художествените достойнства на техните произведения произтичат от детската еротика. Това означава, че ако случаят стигне до съдебната зала, спорните аргументи ще бъдат не само дали едно произведение на изкуството е неприлично, но и дали неговият автор е също неприличен човек. А това неизбежно би поставило въпроса дали двамата фотографи ще бъдат характеризирани като извратени сводници или като сериозни творци.         В случая под въпрос е и свободата на Джок Стърджис. За втори път през последните 8 години той е обект на специално внимание от страна на американското правосъдие. През 1990 година Стърджис е разследван от федералните власти, след като агенти и полицаи при внезапен обиск откриват в студиото му в Сан Франциско снимки на голи деца, както писма и фотографии, които доказват сексуалните връзки на Стърджис с едно 14 годишно момиче, нещо, което фотографът не отрича. След като всички снимки на Стърджис биват конфискувани за доказателства и името му бива солидно оваляно в калта от медиите, съдебното жури на Сан Франциско внезапно решава да не предприема съдебни мерки срещу него. Причините за това решение досега не са известни. 50-годишният Стърджис твърди, че е имал съгласието и съдействието както на своите фотомодели, така и на техните родители. Той се запознавал с тях по нудистките колонии и плажове, в които бил приеман като свой.         "Идеята на тези снимки е да бъдат красиви. Открих, че хомо сапиенс има изключително красиви екземпляри",

казва Стърджис в интервю за печата. Връзката му с един от неговите невръстни модели обаче прекрачва нормите. На 28 годишна възраст той се сближава с 14-годишната Дженифър Монтгомъри. По онова време тя е ученичка в интернат, а той - възпитател там. Отношенията им прерастват в интимни по време на фотосеансите и в продължение на доста години връзката се запазва.         Сега Монтгомери е 36-годишна, живее в Бруклин и се занимава с кино. Тя твърди, че "епизода" със Стърджис я е наранил, но тя се е излекувала, като през 1995 година заснела "квазидокументалния" филм "Изкуство за учителите на децата", в който представила прототипа на Стърджис като един тъп, гаден и порочен човек, който използува фотографията само за да накара едно младо и стеснително момиче да се съблече пред камерата му.         Филмът получава добри оценки от критиката и дори стипендия от фондацията Гугенхайм, но... авторката му също попада в полезрението на властите. Наскоро съдиите в Питсбърг са я разпитали обстойно и това едва ли ще е последният й разпит, свързан със Стърджис. "Такъв е животът, признава Монтгомъри, той не е черно-бял".            За разлика от Стърджис, който иначе се радва на добрите оценки на художествената критика, 65-годишният Дейвид Хамилтън направо твърди, че сексът е значителна част от неговото фотографско творчество. "Малките момичета са еротични", казва той направо и без смущение. Снимките му, повечето изпълнени във "флу" и цвят, за разлика от контрастните черно-бели фотографии на Стърджис, се стремят да породят тази еротика. Романтичните текстове под тях са предназначени да я засилят още повече.         Пасажи от Ане Нин, Оноре дьо Балзак, Уилям Шекспир и други "блендират" невинността на обектите и увеличават тяхната директна сексуалност. Един от типажите в снимка на Хамилтън е на възрастта на "Лолита", 12-годишната нимфетка, създадена през 1955 година от Владимир Набоков в неговия едноименен класически роман. "Подборът на такова момиче, казва Хамилтън, предизвиква дискомфорт единствено в Америка, където последната филмова адаптация на "Лолита" дори не може да си намери разпространител.         В повечето европейски страни днес никой дори не се замисля по такива въпроси". В едно от редките телефонни интервюта за печата, дадено от парижкия му апартамент, Хамилтън заявява, че към онези, които сега го клеймят, изпитва единствено безразличиие. Той нарича тези хора "великите девственици", подиграва се на опитите им да цензурират творбите му и изтъква изключителния интерес на публиката към тях.         Досега Хамилтън е продал над един милион екземпляра от своите фотоалбуми, а неговата страница в интернет с платен пълен достъп, е една от най-популярните в мрежата. На обвиненията, че повечето от фотографиите му се търсят главно от педофили, Хамилтън отговаря:

"Аз съм жертва на собствения си успех".

Хамилтън се свързва със сегашната си 30-годишна съпруга, когато тя е негов 13-годишен фотомодел. Сега фотографът поставя ясна разграничителна линия между еротичните снимки на деца и детската порнография, като твърди, че публиката също прави тези разграничения. В случай, че това не се получава или съдът не е готов да го признае, Хамилтън казва, че е "готов да се примири със съдбата на поредния неразбран художник". "Ако Луис Карол беше жив днес, той щеше да е в затвора, казва Хамилтън за автора на известната книга "Алиса в страната на чудесата". Той е бил чудесен мъж!" Луис Карол също е снимал прототипите на малката си героиня.         След всичко казано дотук може да се формулира следния съвет: ако Дейвид Хамилтън или Джок Стърджис се появят на външната ви врата и попитат дали имате дъщеря-тинейджър, просто не ги канете в дома си!
 
image


Тагове:   Около,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3424017
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808