Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.09.2010 07:25 - Виена показва в музей как се сгъват салфетки
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 5434 Коментари: 0 Гласове:
4



Изложба на шедьоври от сгънати салфетки


image Каталонският майстор Жоан Салас приготвя на място експонатите във виенския мебелен музей.

      Необичайна изложба от сложно сгънати салфетки ще бъде показана във виенския мебелен музей "Хофимобилиендепо" от 8 септември до 23 януари идната година. Експонатите се приготвят на място от пристигналия още през юни каталонски майстор Жоан Салас. Той е сертифициран преподавател по оригами и сгъване и има множество публикации по темата. По време на изложбата ще води и няколко курса. Каталонецът е един от малцината майстори на сгъването, които все още умеят да го правят. С невероятна страст е проучил възникването и развитието на това изкуство и творбите му са истински шедьоври.
 
      Изложбата ще покаже около 40 цялостни декорации за маса от нагънато ленено платно. Част от тях се изработва в рамките на няколко седмици. Освен това ще има 150 сгънати ленени салфетки за хранене, които представят различните стилове и школи в изкуството. Посетителите могат лично да опитат интересни техники на сгъване в рамките на курсовете за деца и възрастни, оповести днес Ирина Симова - ръководителка бюро КомПРес София - бюро за връзки с община Виена.

      Сгъването на хартия и тъкани не е японско изобретение, както може да се предположи заради оригами. В много страни, предимно в Западна Европа, изкуството съществува от столетия, като историята му започва от античността. Всички култури са развили свои специфични традиции, които са се обогатявали взаимно. В Европа като материал са използвали пергамент, хартия и тъкани.

      Обикновените ленени салфетки са били широко разпространени още в Средновековието. Изкусно сгънатата салфетка обаче се появява едва с изтънчените обичаи за подреждане на масата на благородниците през Ренесанса. Апогея си това изкуство достига по време на барока в немскоезичното пространство. В Нюрнберг например имало специални курсове за сгъване на салфетки. В западноевропейските дворове, но и на масите на по-заможните неблагороднически семейства сгънатите салфетки са били израз на благоденствие.

      Особено впечатляващи били нагънатите от метри ленена тъкан змии, риби, птици и макети на дворци или фонтани, които украсявали масата при тържествени случаи. Подобни примери ще бъдат показани и в настоящата експозиция.
В края на ХVIII век изкуството постепенно запада, до днес се запазва традицията единствено на сгънатите салфетки за хранене и преживява нов разцвет в по-луксозните ресторанти.




Тагове:   Виена,   музей,   как,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3428257
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808