Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
01.07.2010 09:01 - „ART BOX 69“
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 4159 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.07.2010 11:47



image
Арт Г„ART BOX 69“алерия Ларго представя

„ART BOX 69“ image

 

Сборна изложба – живопис на   Адриан Новаков, Александър Димитров, Ангелина Ангелова, Ангел Герджиков, Атанас Стоянов, Валентин Георгиев, Васил Генчев, Григор Малинов, Евгений Петров, Иван Стойчев, Йордан Ангелов, Милена Станков, Найден Станчев, Райчо Пеев, Юлий Шумарев

 

01 – 20 юли 2010


 

            В четвъртък, 01 юли, от 18.30 ч. в арт галерия “Ларго” (Вн.) се открива тридесет и първата поред изложба под надслов “ART BOX 69”. Участват 15 съвременни млади автори от цялата страна - Адриан Новаков, Александър Димитров, Ангелина Ангелова, Ангел Герджиков, Атанас Стоянов, Валентин Георгиев, Васил Генчев, Григор Малинов, Евгений Петров, Иван Стойчев, Йордан Ангелов, Милена Станков, Найден Станчев, Райчо Пеев, Юлий Шумарев. Обединяващото между тях е, че всички са родени през 1969 година.

            Преди няколко месеца, в началото на годината няколко пловдивски художници и добри приятели се събират и решават да основат неформалната група “Арт Бокс 69”. Идеята е родените в една и съща година художници да се обединят заедно за съвместни изяви и общи участия в изложби, както и да си помагат взаимно. Скоро към групата се присъединяват и художници от Бургас, Русе, Сливен, София, Стара Загора.

            Александър Димитров, един от основателите на групата казва: “Пресечните точки са местата, на които сме учили – Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Националната Художествена Академия "Н. Павлович". Идеята е, макар и различни като естетика и като кариери, да обединим усилия в общи изяви.”

            И действително, приятелството, създадено на студентската скамейка, подхранвано в годините от честите срещи, участия в пленери и изложби из страната, прерастват в едно изключително креативно и полезно сдружение - “Art Box 69”. Радващ е фактът, че българските автори са открили и разбрали основни правила в западния арт-мениджмънт, а именно, че създаването на всякакви форми на сдружения, които имат общи цели и силен двигател, могат да бъдат само от полза за техните основатели и участници. Защото при производството на един изключително оригинален и уникален продукт, каквото е произведението на изкуството, конкуренция на практика няма. Всяка картина е уникална сама по-себе си и един Ангел Гергжиков винаги ще бъде различен от един Юлий Шумарев например. Затова пък сдружаването и обединяването на усилията на такава голяма група творци може да донесе само полза както за самите художници, така и за ценителите на тяхното изкуство, за културния живот в България. Защото такава една група е генератор на изключителна креативна енергия и творческа мощ. Защото в такава група идеите пулсират и се обменят непрекъснато, искрите прескачат от един на друг и зарядът на силните, самобитни, уникални всеки сам по себе си творци се преплитат, а обменът на идеи често ражда нов визуален изказ, нова техника или нови, вълнуващи теми за разработка.

            Ето защо нашите очаквания към участниците в “Арт Бокс 69” са големи и ще стават все по-големи. Едва сформирана през януари 2010 год., групата вече има една реализирана изложба в ГХГ на Бургас. Арт Галерия “Ларго” и Варна са второто място, което привлича Арт-формацията. До края на годината художниците са си поставили амбициозната задача да се представят в още два града – София и Пловдив. Доста силно начало като за новосъздадено сдружение. Но това не е случайно – все пак в групата участват доста утвърдени вече художници, автори знаещи и можещи, създали си име и голям брой ценители. Имайки предвид този факт, убедени сме, че изявите на “Арт Бокс 69” скоро ще станат едно от събитията в годишния културен календар на много български, а защо не и европейски градове.


                       

            За художниците:

image
Адриан Новаков, "Феникс", бронз

            Адриан Новаков е роден на 07.12.1969 г. в Габрово. Завършва Художествената Гимназия в Трявна през 1988, а през 1999 г. се дипломира в Националната Художествена Академия в София, със специалност “Скулптура”. Адриан Новаков има множество участия в самостоятелни и групови изложби, по-важни от които в Будапеща (1998), Братислава (1998), Белгия (2004, 2006, 2008). От 1994 г. до 2000 г . Новаков работи в ателието на Вежди Рашидов, където реализират множество монументални и салонни творби. Автор е на наградна статуетка за фестивал „Златната антена” на БНТ София (1996), на барелеф на Г. С. Раковски, монтиран пред българското училище в Делхи-Индия, поръчка от Президента П. Стоянов, на пластичен вариант на герба на Република България върху фасадата на Парламента, Президентството, Министерски съвет и Гербовата зала, на наградни статуетки за ежегодните награди на Община Габрово “Златен Хирон”, на статуетка-символ на Габрово-поръчка от Община Габрово, на наградна статуетка за Шампионата за фламандски кон в Брюксел, Белгия. Авторът е носител на наградата „Художник на годината” на Община Габрово (2008). Живее и работи в Габрово.


image
Александър Димитров, "Зимен ден"

            Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 6 самостоятелни изложби в Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградата на  HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecological point” (1995 г.) и Художник на годината на Галерия „БРИЗ”- Бургас (2007 г.). Живее и работи в гр. Пловдив.


 

            Ангел Герджиков е роден  през 1969 г. в Пловдив. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис". Има реализирани 12 самостоятелни изложби и многобройни участия в различни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.


 

            Ангелина Ангелова е родена на 17.09.1969 г. в Пловдив. Завършва Художествената гимназия за Изящни и Монументални Изкуства "Цанко Лавренов" в Пловдив през 1988 г. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис" в класа на професор Николай Русчуклиев. От 1996 г. е член на Дружеството на Бургаските Художници и участва в ежегодните му изложби. Ангелина Ангелова работи в сферата на живописта, миниатюрата и илюстрацията. Нейни произведения се намират в много частни колекции в страната и Европа. Живее и твори в Бургас.


image
Валентин Георгиев, "Път"

            Валентин Георгиев е роден на 18.05.1969 г. в Търговище. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис" в класа на професор Николай Русчуклиев. Русенецът работи в областта на маслената живопис и карикатурата. Един от най-изявените ни съвременни български карикатуристи. Само за последните 4 години Валентин Георгиев има над 155 участия в предимно карикатурни изложби, конкурси и форуми по целия свят – България, Турция, Сърбия, Македония, Полша, Китай, Индия, Иран, Перу, Белгия, Хърватия, Гърция, Израел, Мексико, Сирия, Италия, Великобритания, Испания, Корея, Бразилия, Русия, Куба, Португалия, Колумбия и много други страни. Един от най-конвертируемите ни съвременни художници има повече от 70 първи, втори и трети награди и Гран При от участията си в тези международни форуми. Член на СБХ. Организатор на два карикатурни конкурса в Русе. Участник в журито на 12 различни международни форуми и конкурси. Живее и работи в Русе.


 

            Георги Златев е роден на 19.09.1969 г. Завършва Художественото училище за изящни изкуства  и дизайн "Дечко Узунов"  в гр. Казанлък през 1988 г. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис". Георги Златев работи в областта на живописта и витража. Проектирал и изпълнил стотици витражи за частни домове и обществени сгради. Има зад гърба си 6 самостоятелни и участия в множество групови изложби. Лауреат на Награда от Есенния салон – гр. Стара Загора (1997 г.) и на Наградата на „Хайнекен“ на Международното квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ“, ГХГ – Стара Загора (2008 г.). Живее и работи в Стара Загора.


image
Григор Малинов, "Музика"

            Григор Малинов е роден през 1969 г. в Пловдив. Завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност живопис през 1995 г.  Има реализирани 14 самостоятелни изложби в България, Норвегия (1994, 1996), Франция (1996) и САЩ (2001, 2007, 2008), както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия и др. Живее и работи в Сан Франциско, САЩ.


 

            Евгений Петров е роден на 22.11.1969 г. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис” в класа на проф. Русчуклиев през 1996 г. Член на СБХ и на Дружеството на пловдивските художници. От 2000 г. до 2006 г. живее и работи в САЩ. През 2002 г. е приет за член на “One year society” Cocconut Grove, Miami. За периода 1990 - 2010 г. има реализирани повече от 20 самостоятелни изложби. От 2009 г. е член на управителния съвет на ДПХ. Негови произведения са собственост на частни колекции в България, САЩ, Германия и др. Понастоящем живее и работи в Пловдив.


 

            Иван Стойчев е роден през 1969 г. През 1988 г. завършва ССХУ „Цанко Лавренов”, Пловдив, а през 1995 год. се дипломира в НХА „Николай Павлович”, София, специалност „Живопис” в класа на академик Светлин Русев. Има самостоятелни изложби в България, Люксембург, Германия и САЩ. Участва в многобройни групови изложби в България, САЩ, Белгия, Германия. През 1998 год. печели стипендия за едногодишно пребиваване в “Cite des arts”, Париж, Франция. Лауреат на наградата New Texas Tallant на „Craig Head Green”, Далас, САЩ (2008) и на IV-та награда на Национална годишна изложба на Art society, Дентън, САЩ (2009).


 

            Йордан Ангелов е роден на 21.04.1969 г. в гр. Бургас. Завършва Националната гимназия за Изящни Изкуства "Илия Петров" в София през 1988 г. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий"- Велико Търново, със специалност "Живопис" в класа на проф. Николай Русчуклиев, с награда за живопис. От 1996 г. е член на дружеството на Бургаските художници и участва в ежегодните общи изложби на дружеството. Йордан Ангелов работи в сферата на живописта и монументално - декоративните изкуства. Негови произведения се намират в държавни и частни колекции в много страни, предимно в Европа. Живее и твори в Бургас.


 

            Милена Станков е родена на 08.03.1969 г. Специализира „Живопис” в Художествената Академия в Белград в класа на проф. Кнежевич от 1990 до 1993 г. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1998 г. в класа на проф. Валентин Колев. Нейни произведения са собственост на частни колекции в България, Сърбия, Черна Гора, Швеция и др. Живее и работи в София.


 

            Найден Станчев е роден на 01.01.1969 г. в гр.Пловдив. През 1988 г. завършва ЦЦХУИИ "Цанко Лавренов“, гр.Пловдив. През 1995 г. се дипломира във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", В.Търново със специалност „живопис“ при проф.Русчуклиев и малка пластика при доц. К.Денев. Член е на дружеството на пловдивските художници. Има 8 самостоятелни изложби и многобройни участия в групови изложби. Живее и работи в Пловдив.           

           




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3414797
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808