Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.06.2010 11:11 - Изложба от рисунки в галерия "Васка Емануилова"
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 5589 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.07.2010 09:49


Васка Емануилова –
за творческия процес от рисунката до скулптурата

30.06.2010 – 12.09.2010, откриване: 30.06., сряда, 18.00 часа
image За първа изложба от музейната си програма тази година  галерия „Васка Емануилова” представя експозицията „Васка Емануилова – за творческия процес от рисунката до скулптурата”. Изложбата е един от поредните изследователски проекти, свързани с творчеството на известната скулпторка и различните исторически периоди на българското изкуство. 
image
Представените в изложбата рисунки поставят отчасти проблема за ролята на  самата рисунка като подготвителен етап в процеса на създаването на една скулптурна творба. Засегнати са темите за голото женско тяло, територия, в която Васка Емануилова демонстрира изключителна зрялост и професионализъм; нейните сполучливи опити в областта на детския и женския портрет, и фигуралната композиция. На голяма част от подбраните скици съответстват и включените в експозицията, реализирани впоследствие скулптури от теракота. Наред с представените рисунки и скулптури, в изложбата с ярко присъствие се нарежда и малката сбирка от творби на Васка Емануилова, дарени преди повече от двадесет години на град Годеч от нейната сестра Екатерина. image Голяма част от представените работи са частно притежание и се показват за първи път пред широката публика. Сред акцентите в изложбата са няколко скицника  на Васка Емануилова, които представят интересни моменти от нейната творческа работа. Многобройните рисунки в тях са важна част от творческата реализация на авторката, начин за непрестанно отреагиране на видимостта.  image

В изложбата са включени и работи от фонда на галерия „Васка Емануилова”.

image
image


 image
image


imageimage 
image


imageimageimage


imageimage
imageimage
 

image

image

image

image

image

 


image
Васка Емануилова, рисунка на мъжки фигура.
image
Васка Емануилова, рисунки на мъжки фигури.
image
Васка Емануилова, "Мъжка глава", рисунка, въглен. Частно притежание.

imageimage
Васка Емануилова, "Трамвайни работници - ІІ" (фрагмент), скулптура, теракота. Собственост на галерия "Васка Емануилова".

image
Оформление на стенда със скулптури на детски глави.
image
Васка Емануилова, "Глава на кина", скулптура, теракота, 1974. Собственост на галерия "Васка Емануилова".
image
Васка Емануилова, "Глава на дете (Риса),скулптура, теракота, 1975.собственост на галерия "Васка Емануилова".


Периодичният печат за изложбата:

image
 

Васка Емануилова - българската Мухина
Колекционери наддават за теракотените фигури на скулпторката

http://www.monitor.bg/article?id=250694

Мариана Цветкова
03.07.2010

Изложбата  "Васка Емануилова - за творческия процес от рисунката до скулптурата", която се откри в столичната галерия на бул. „Янко Сакъзов" 15 (носеща нейното име), още веднъж ни напомни за една от най-известните жени скулптори в България. Васка е не само сред най-признатите майсторки на длетото, но нейните работи имат щастливата съдба да са сред най-търсените в колекционерските среди. 

Женски теракотени фигури от ретроспективната изложбаСкулпторката заедно със семейството си архив, Монитор и Христо ТаневПаметникът на Съветската армия, 1953 г. Животът на Васка Емануилова не е бил никак лек - родена в бедно семейство, тя до края на дните си отстоява правото си да заеме челно място в една от най-мъжките професии в средите на изкуството - тази на скулптурата. Налага й се да се пребори с ред предразсъдъци, както в работата, така и в личния си живот. 

Васка Емануилова остава в историята преди всичко с Паметника на Съветската армия (1953 г.), заради когото е наричана българската Мухина. 35 години след смъртта й обаче все по-голяма популярност придобиват малките й теракотени фигури - образец за интимния жанр в скулптурата. Те са били правени за нейната лична колекция и не са били предназначени за продан. Може би защото скулпторката не е обичала да продава, а може би защото и темата им е била много лична и едва ли би срещнала разбиране в тогавашното общество -интимността между жени.

"Тя не умееше "да се продава", да се нагажда спрямо властимащите, за да получава поръчки. А и не обичаше да се разделя със скулптурите си, затова винаги е живяла в оскъдица", си спомнят нейни близки. Васка Емануилова не е била нито ден на държавна служба. Заплаща свободата в творчеството си с цената на мизерията в бита. Но успява да преодолее всичко, благодарение на упоритостта си, силния си характер и чудовищната си работоспособност. Всеки ден тя отивала да работи в ателието си на ул."Цар Иван Асен II", а вечер там се събирали приятели. Години наред скулпторката воюва с общината, която се опитвала да й отнеме ателието, за да отвори в него магазин "Плод-зеленчук".

Разцветът в творчеството на Васка Емануилова съвпада със съвместната й работа с друга голяма скулпторка - Мара Георгиева, нейна близка приятелка. Творческият им тандем датира от 30-те години, когато те печелят два конкурса за войнишки паметници. Но заради новаторските им идеи, не им възлагат поръчките. Все пак преди 9 септември 1944 г. техните имена стоят под паметника на Васил Априлов в Габрово, на загиналите в горнооряховското село Драганово, а по време на социализма - под паметниците на Съветската армия в Добрич /1946 г./ и Нова Загора /1949 г./.

Паметникът на Съветската армия

Най-известната им съвместна работа е Паметникът на Съветската армия в София срещу Софийския университет. В началото на 50-те години те печелят конкурса за главната фигура, увенчаваща пилона. Това е била една от най-важните държавни поръчки, за която всеки ден се докладвало в Москва лично на Й. В. Сталин. Авторките издигат нестандартна идея - в центъра да не бъде поставена една фигура, а три - на руския войник с шмайзер в ръка, на селянка с дете и на работник. Това предложение е доста критикувано, но в крайна сметка е прието. За скулптурата на т.нар. руски солдат с шмайзера позира цирков атлет. На самото откриване много от останалите скулптори, които участват в създаването на мемориалния комплекс, дори не са поканени. За съжаление не се знае дали сред тях са били и Васка Емануилова и Мара Георгиева. Но със сигурност е известно, че с хонорара от паметника двете и Преслав Кършовски си построяват къща на ул. "Русалка" 10, на чиято фасада днес е поставена паметна плоча.

Васка Емануилова е смятана за една от най-добрите майсторки на скулптурния портрет и женското тяло. Нейна запазена марка са теракотените фигури на голи момичета. Тя се утвърждава в изкуството с портретите на баща си, на Васил Стоилов и Николай Хрелков, прави ред композиции с трудови хора, които са й били особено близки. Обича да работи и детски глави - един  труден жанр, към който творците рядко посягат. За тях често позират нейните племеннички Елка и Росица. За да стоят неподвижни, с часове им четели приказки.

Помага на  Александър Жендов

Въпреки борбения си характер, физически Васка Емануилова е била дребна на ръст, крехка и изключително чувствителна. "Тя бе харизматична личност. Съчетаваше в себе си много качества, което не се среща често. Без да е особено красива, в нея имаше нещо неуловимо и обаятелно. Не случайно 20 художници я рисуват и техните портрети бяха показани в ретроспективната изложба, която се откри през 2005 г. в Софийската градска галерия", разказва художничката Евгения Христова.

Рядко честна, с огромно човешко достойнство, тя често помага на колеги, изпаднали в беда. По време на управлението на Вълко Червенков, когато подгонват художника Александър Жендов, тя единствена застава до него. "Вземала е поръчки от издателства и давала той да прави илюстрациите, за да може да се издържа. Търсила му е лекарства от чужбина. А това не е било никак безопасно. В този критичен момент тя единствена е постъпила по мъжки, което не прави нито един от колегите й", разказва за онези години г-жа Христова. .
Медиците в семейството
Над фамилията й сякаш тегне някаква карма. В катастрофи загиват двамата й братя. Най-напред Александър, а после и Игнат заедно със съпругата си в известната самолетна катастрофа край Братислава през 1966 г.

Васка Емануилова така и не се омъжва, затова най-близките й са хората от нейното семейство. Тя е родена в малкото бедно селце Комщица, Годечко, което се намира съвсем близо до сръбската граница. Баща й бил учител, после става свещеник. "Дядо Емануил беше много интересна личност. Изключително културен, четеше всички философи, писали за религията", разказва племенницата на скулпторката -  Росица Емануилова. Бащата на Васка искал непременно четирите му деца - Екатерина, Александър, Игнат и Васка, да получат добро образование. Първо те учат в Цариброд, после заминават за София със заръката непременно да следват медицина. От тях единствено Васка не изпълнява бащината повеля и завършва Художествената академия. Затова баща й все повтарял: "Всичките ми деца са с висше образование, само едното не е."

Най-голямата й сестра - Катя, припада на първото упражнение по дисекция и се прехвърля да учи философия. Другият - Александър, става лекар по вътрешни болести, на загива в катастрофа едва на 42 години.

Вторият брат - акад. Игнат Емануилов, не става лекар, но пък завършва блестящо ветеринарна медицина. Той е един от най-изтъкнатите ни микробиолози с принос в областта на изследването на киселото мляко и бялото саламурено сирене, както и в биосинтезиса на витамините и на производството на ензими. Само на 36 години е избран за професор и оглавява катедра във Ветеринарния факултет в София. Постепенно се издига до директор на Института по микробиология към БАН. Акад. Емануилов работи в различни сфери на науката като биохимията, микробиологията, патогенезиса на туберкулозата и ветеринарната медицина. Неговото дело продължава дъщеря му ст.н.с. Елка Емануилова, биолог по професия.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3424203
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808