Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.05.2010 09:18 - Излезе първия брой на сп. "Изкуство и критика"
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 2144 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.12.2013 10:47


Първия брой на списание "Изкуство и критика" (на хартия) е вече в ръцете на своите читатели
Copyright © Юлиан Митев
      Най-сетне в България има сериозно и компетентно издание, което да отразява изобразителното изкуство с помощтта на съвременен критичен апарат. В него могат да се прочетат аналитични и аргументирани текстове за тенденциите в съвременното изкуство.
image
Това е корицата на първия брой на списание "Изкуство и критика". Тя е дело на студентите магистри от специалността "Книга и печатна графика" в НХА. Действително достойно представяне. Получила се е корица, която внушава сериозност и деловитост на изданието. Все неща, които липсват (почти) в днешната научна периодика.
Текст и снимка: Ю.Митев.

image
Страница от едиториала.
Главният редактор на изданието е професор, доктор на изкуствознанието СВИЛЕН СТЕФАНОВ.
В редакционната колегия са още: проф.д.изк. Чавдар Попов, проф.д-р.К.Коева, П.Цанев, В.Паунов, Г.Янков, Б.Доневска,. Секретар е Ст.Иванова.
Текст и снимка: Ю.Митев.

image
Текстът на списанието започва със статията на Ч.Попов "За някои приомени в историята на изкуството и на художествената критика", в която се разглеждат въпроси от динамиката на критичния исторически дискурс. Отбелязвят се промените и иновациите и се търси генезиса на смяната на наратива за последните 15-20 години от ХХІ век.
Текст и снимка: Ю.Митев

image
Втората статия в броя е на Свилен Стефанов и е озаглавена "За методите на критическата интерпретация и ролите на съвременната художествена критика у нас". Ключовите думи тук са "методите" и "съвременна". Авторът прави пространен анализ на българската критическа мисъл и практика. Статията може да служи като ориентир за онези, които искат да знаят какво е "съвременна критика", а така също и да творят в тади област.
image Статията на Петер Цанев "Институцията на неоавангарда, краят на изкуството и новите постпсихологически реторики" е критична рефлексия на книгата на Доналд Къспит "Краят на изкуството", съчетана с авторските виждания на П.Цанев по този въпрос.

image
Четвърта по ред е отпечатана статията на Б.Доневска "Методи са самоидентификация в съвременната българска живопис" с подзаглавие "60-те - 80-те години на ХХ век".
Статията е интересна за онези, които изучават българското изкуство в неговия т.н. "социалистически период".

image
Следващият - пети пореден - текст принадлежи на Надя Аспарухова, чиято успешна защита на докторската дисертация се състоя преди около месец. С многобройни текстови аргументи и визуални примери Н.Аспарухова изследва как двама от колосите на българското изкуство - Мърквичка и Митов - разбират "националното", по какъв начин го проблематизират и правят основно за част от своята творческа програма и нейната художествена реализация.
Текст и снимка: Ю.Митев.

image
"Субсторириз" е 6-ят текст и представлява критическа рефлексия на изложба под същото заглавие, разгъната в зала "Райко Алексиев" от 9 до 31 януари 2010 г. Авторът Чавдар Попов е спрял своето внимание основно върху творческите инвенции на Божидар Бояджиев (един от основните членове на митологизираната днес група "Градът", възникнала през втората половина на 80-те гг на ХХ век). Споменати са и други участници в изложбата и са изтъкнати приносните им работи за съвременното българско изкуство.
Текст и снимка: Ю.Митев.

image
Седмия поред текст разглежда как са се представили поредното поколение хора, завършили образованието си в НХА.
Текст и снимка: Ю.Митев.
Copyright © Юлиан Митев




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423869
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808