Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.05.2010 16:15 - Закриване на сезона в учебния театър на НАТФИЗ
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 1285 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2010 23:10


ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ЗА СЕЗОНА
В УЧЕБНИЯ ТЕАТЪР НА НАТФИЗ



ГОЛЯМА СЦЕНА

21 май от 19.00 ч. – „РЕНТ /НАЕМЪТ/” рок-мюзикъл от Джонатан Ларсън
18  май от 19.00 ч. – „ГОВОРИ МИ” от Андрю Бовел
22 май от 19.00 ч. – „ЮЛИЙ ЦЕЗАР” по Уилям Шекспир
20 май от 19.00 ч. – „УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТИЕ” по Оскар Уайлд


                   СЦЕНА 47

20 май от 19.30 ч. – „ОБЛАК РАЙ” от Георгий Николаев и Николай Достал
22 май от 19.30 ч. – „ЗАМИНАВАМ” от Алексей Слаповский
18, 28 май от 19.30 ч. – „СХВАТКИ” от Катрин Нейз
19, 27 май от 19.30 ч. – „СЛУГИНИТЕ” от Жан Жьоне


През изминалия театрален сезон Учебният драматичен театър на националната академията за театрално и филмово изкуство работи под пълна пара – на сцената излязоха световни театрални заглавия; пиеси, поставени за пръв път на българска сцена, рок-мюзикъл игран над 12 години на Бродуей, скандални теми от нашето ежедневие.
И вече е време да закрием този изпълнен със събития сезон. След като приключи националното турне на НАТФИЗ в страната, което показа на зрителите спектаклите на завършващите актьори и дипломни филми на студенти от факултет „Екранни изкуства”, след като студенти от академията се прибраха от различни фестивали с много награди и признание на публика и жури, дойде ред за последните представления на завършващите актьори от випуск 2009 / 2010 на театралната Академия. През месец Май те ще изиграят последните си представления на сцената на Учебния театър, а на 22-ри май в 10ч. Ректорът на академията проф. д-р Станислав Семерджиев ще им връчи и дипломите за завършили професионални актьори. През този последен месец зрителите ще видят безкористната игра на младите актьори, изпълнена с енергия и омагьосани от вълшебството наречено ТЕАТЪР. Но нека да представим и самите заглавия.



Първият спектакъл е рок-мюзикълът „RENT /НАЕМЪТ/” от Джонатан Ларсън, един автор, недоживял да види успеха на творбата си. След премиерата на мюзикъла той печели много и престижни награди и безброй фенове: „Тони” за най-добър мюзикъл, най-добро либрето, най-добър дебют, най-добро представяне на актьор в мюзикъл; награда „Пулицър” за драма; награда на Кръга на нюйоркските театрални критици; награди „Оби”, и много други.


“RENT /НАЕМЪТ/” рок-мюзикълът от Джонатан Ларсън, постановка на проф. Здравко Митков, ни задава няколко въпроса.
Какво би направил, ако имаш 525 600 минути...?
Как би ги измерил... в изгреви и залези, в чаши с кафе, в инчове и мили?
Как би измерил една година от своя живот?
Как би я изживял...?
Спектакълът разказва за моментите на близост, в които има кой да хване ръката ти преди да заплачеш. Тези моменти, в които неизлечимите болести или душевни препятствия заплашват да отнемат най-ценното – времето, което ти е дадено тук, за малко... Но нали няма как да вземеш нещо със себе си – на пътешествие в другия свят – можеш единствено да отбележиш спомените, да запомниш любовта... „Да измериш живота си с нея”, както пеят бохемите.
Любовта се противопоставя на съвестта в днешните бурни, несигурни дни на демокрацията. Утеха ли е, че ти си може би това, което притежаваш? Запитай се какво от това, което имаш наистина е трайно! Може би отговорът ще е донякъде разочароващ, но ще идва отвътре – там, където със сигурност знаеш, че си си вкъщи. „... че не си сам”, когато жаждата утоляват приятелите!
Разберете отговорите на тези въпроси на 04, 13 и 21 май от 19.00ч.


За следващия спектакъл може да се говори много, но „ГОВОРИ МИ !!!” Това се опитва да каже всеки един от нас на човека до себе си обичан, обичащ; не обичан, необичащ.


Спектакълът „Говори ми” излиза от рамките на традиционното схващане за театър.Представлението съчетава в себе си разнообразни практики. Актьорско майсторство, танц, психология, мода и мултимедия се смесват на сцената, за да изградят една пълнокръвна картина на взаимоотношенията между хората в съвременното ни общество. Австралийският драматург Андрю Бовел разглежда взаимоотношенията на тези хора, като доказва тезата, че всяко действие носи последствие, което рано или късно ни застига.
Две семейства разменят партньорите си в една и съща нощ, по един и същ начин, без дори да подозират. Никой не знае за изневярата на другия до момента, в който съвестта не проговаря. Отговорност към другия или егоизъм!? Това дава началото на цяла лавина от взаимно свързани случки и събития, които няма да пощадят дори невинните. Точката на преплитане е мистериозното изчезване на една жена. Накрая не всеки ще оцелее.
„Не си мисли, че хората са различни”. „Не си мисли, че хората са еднакви”.
Зад едни и същи постъпки се крият дълбоко вкоренени предразсъдъци и коренно противоположни мотиви. Какви са те гледайте на 14 и 18 май от 19.00ч.


Днес, може би повече от всякога, парите управляват света. Правилата не са морални, но действат. Ценностите се заместват, но мнозинството от хората нехаят. Почвата е благодатна за разрастването на завист, чувство за несправедливост, митове за бърза и сигурна власт...

В спектакъла „ЮЛИЙ ЦЕЗАР” по Уилям Шекспир, студентите заедно с техния художествен ръководител доц. Веселин Ранков /в ролята на Юлий Цезар/ ни разказват за Подчинени и Шефове. Самозванци и Царе. Подстрекатели и нетърпящи Подчинение. Убийци и Герои. От какви хора се състои обществото, в което всички се борим да достигнем върха?
Днес героите от трагедията на Уилям Шекспир са облечени в костюми. Гладко избръснати. Касий и Каска се играят от жени. Амбицията, може би наистина няма пол... Шефът Юлий Цезар трябва да бъде премахнат. Кои, обаче са героите и злодеите? Не е ли вярно, че икономическият свят спазва същите правила, както по времето на Цезар? Тогавашните „злодеи”, които го убиват, са днешните „завистници” на работа в дадена фирма. Всеки от тях опитва да надигне глава, да стъпи на мястото на шефа. Да си въобрази, че той не би бил толкова егоистичен тиранин за околните.
Но какво всъщност се случва? Как убиват Цезар? Кой - Брут или Марк-Антоний завзема властта и кой оцелява накрая, вижте на 15, 19, 22 май от 19.00ч.


„Знаете ли коя е голямата драма на моя живот?” пита Оскар Уайлд и отговаря „Аз живях с гения си, а писах само с таланта си!”
     Многолик, гениален, ексцентричен, уникален, скандален, страстен, сантиментален, извисен, саркастичен, трогателен, циничен, раним, аналитичен – творецът Оскар Уайлд. От тази палитра от емоции, чувства и танц е изграден танцовият спектакъл „УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТИЕ” под режисурата и хореографията на доц. Александра Хонг.
    „Хората по цял свят се делят на две категории – едните вярват в невероятното, както простолюдието например, а  другите вършат невъобразимото...”
„Хората винаги се надсмиват над своите трагедии и този е единственият начин да ги понесат...”
Единствената разлика между светеца и грешника е, че всеки светец има минало, а всеки грешник – бъдеще...”
„Аз непрестанно изненадвам сам себе си. И това е единственото, заради което си струва да се живее...”
„Да обичаш себе си е началото на любов за цял живот...”
„Истинската красота свършва там, където започва интелектуалното красноречие...” Оскар Уайлд
Танцовият спектакъл „УЧИЛИЩЕ ЗА ЩАСТИЕ” гледайте на 05, 11 и 20 май от 19.00ч.


 “ОБЛАК РАЙ” е история за обитателите на жилищен блок в малък град, изключително малък град. В първа част, действието се развива за 7 часа, в една неделна сутрин. Втора част се развива 8 години по-късно, в същият град, в същият блок, отново в неделя. Това може да бъде всеки малък провинциален град.
 “Облак Рай” е история за живот разделен на две. Когато си млад и можеш да направиш нещо с живота си и тогава, когато нещо си направил.
„ОБЛАК РАЙ” от Георгий Николаев и Николай Достал, режисьор Богдан Петканин.
“Облак Рай” – звучи като блаженно състояние. ... На духа? Възможно е!
“Облак Рай” е спектакъл за промяната в човека, която може да видите на 13 и 20 май от 19.30ч.


Друг герой от друг спектакъл казва „ЗАМИНАВАМ” пиеса от Алексей Слаповский. Той още  пише:
 ...хубаво е зрителят, особено неопитния, да знае, че театърът (и въобще изкуството) не е показване на някаква произволна история , в театъра (както и въобще в изкуството) винаги по-важно е Как, а не Какво.
...е, кой знае какъв шум около моите творения по света няма. Не съм моден автор. Имам чувството, че всичко може да започне с някаква книга или пиеса. Или дори с филм по мой сценарий. Или след като вече ме няма.
...в интервюто казах, че се приближаваме към цивилизованите страни, където литературата заема особено скромно място.
Това не е нито добро, нито лошо, това просто е факт.
Гледайте „ЗАМИНАВАМ” на 14 и 22 май от 19.30ч.
Доскоро!
Алексей


В „ПСИХОТЕКА” мимодрама-трилър всичко започва в болния мозък на един стар физик, с мания за власт над целия свят. Изобретената от него машина приспива мегаполиса. Но хората от покрайнините не са засегнати от ужасното лъчение. Така една влюбена двойка открива потресаващата застинала картина на мъртвия град. Тръгвайки от игра с подобните на статуи хора, младежите започват да търсят причината за тази нелепа ситуация. И как тази зла мисъл на стария физик е развалена вижте на 04 май от 19.30ч.

И от смахнатия физик, се прехвърляме на разказа за две сестри, които се борят да спасят усещането за сигурност в собствения си парадоксално ограничен живот. Докато майка им умира, те изживяват своя взрив от омраза, любов и страх. Смъртта, която очаква майка им се превръща в катализатор на собствената им проблематичност и отключва дълго неизречени истини. Какви са те гледайте „СХВАТКИ” от Катрин Нейз, постановка Петър Денчев студент по режисура от класа на проф. Здравко Митков на 18 и 28 май от 19.30ч.


Следващия спектакъл е „СЛУГИНИТЕ” от Жан Жьоне отново постановка на дипломиращият се театрален режисьор Петър Денчев, той разказва приказка за един провален опит за убийство, един любовник вкаран в ареста. "Слугините" представлява ироничен разказ за невъзможността за обединение. "Другият", "отхвърленият", "маргиналът", "престъпникът", те винаги са толкова желани, колкото и мразени. Защото йерархията се нуждае от дъно и връх. Как „СЛУГИНИТЕ” се опитват да детронират своята господарка и до къде стигат в осъществяването на заветната цел гледайте на 19 и 27 май от 19.30ч.


Ето така приключва и тази приказка на випуск 2009 / 2010 на Националната Академия за театрално и филмово изкуство. Очакваме ви в салона на театъра за през целия месец МАЙ, за да гледаме заедно последните представления на АКТЬОРИТЕ от класовете на проф. Здравко Митков и доц. Веселин Ранков.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3428167
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808