Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
16.10.2009 08:06 - Нова колективна изложба в галерия "Форум"
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 7907 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 23.11.2009 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Екипът на Национален арт център „Форум“ има удоволствието да Ви покани на  изложба живопис на авторите: Стели Грънчаров, Лили Кючукова, Владимир Пенев и скулптурата на Ален Роа на 20 октомври 2009г.от 18:30h. Нашите салони ще бъдат средище на световнопризнатото българско изкуство.
СТЕЛИ ГРЪНЧАРОВ
image
Различен, забележим, запомнящ се, ненатрапчив, цветен, интересен, необясним, точен. Безброй са асоциациите, които възникват в съзнанието на човек, опознаващ картините на Стели Грънчаров.
imageИ ако идеята за незабравима диря в българското изкуство доскоро се свързваше само със старите български майстори, то днес безспорно вече може да говорим и за съвременните таланти на родната сцена. Какъвто е Стели.
image
Първите впечталения за картините му напомнят строга геометричност, премерени с математическа точност линии, съчетани с феерия от цветове, музика и хармония.
image Самият той обаче описва търсенията си на художник като нещо „безкрайно”.  Безкрайное ключоватадумавтърсенията ми катoхудожник.
image Цветът, изчистените геометрични форми и безкрайните възможности за композиционни решения както и съзнателния отказ от разказвателност  доближават живописта като изкуство до музиката.", казва той.
image Музиката, музикалността на цветовете, съзвучието на  тонове и багри отразяват вижданията на художника за света. И го правят по-добър, по-хармоничен и уравновесен. 
  image
 ”Малко е да отбележим музикалността на цветовете в картините, тяхната геометрия, ритмичност, балансираност, абстрактност”, коментира произведенията на Стели изкуствоведа Ирина Колбaсова. „ В тези платна има друго виждане за целия заобикалящ ни свят, има аналитичност и философия - цветната формула на дзен будизма, ин и ян на живопистта.”
image Самият Стели иска творбите му да предадат на зрителитечувството за безкрайност и непознаваемост, което да ги кара да си задават хиляди въпроси и да не спират да търсят техните отговори, така сякаш слушат хубава музика. И допълва „Желанието ми е със средствата на живописта да открия път между материята и духа, между зримото и незримото”.
image И по всичко личи, че успява да го осъществи. Авторът може да се похвали с редица изяви не само у нас, но и на световната сцена. От дипломирането си в Националната Художествена Академия през 1993 до сега участва в много изложби  в галерии в Прага, Мексико, Москва, Будапеща, Виена.Като член на Съюза на българските художници печели конкурса за специализация в CiteInternationaledesArts, Париж. От три години излага наи-новите си творби в престижна галерия във френската столица.  
image Това, което предстои сега е изложба в Арт център „Форум”, София на 20 октомври. На нея Стели ще представи картини, които не са показвани до сега в София .
image За да накара зрителя и ценителя на изкуството да погледне под един по-различен ъгъл на света и да оцвети ежедневието.
*****************************

ВЛАДИМИР ПЕНЕВ
image


imageimageimageimage


imageimage


imageimageimage


imageimageimage


imageimageimage


image


image

image



imageimageimage


imageimage


imageimage


imageimage


image


imageimageimage


image


image


imageimage


image


image


image


imageimage


image


image


image


image


image

Един художник, преминал през определения свят на реалното с душата на поет, докоснал със сърцето си неуловимото, се завръща в пластическото пространство през сиво-сребристи улици и брегове, в които душата на природата и човека се разхожда между съня и нежността в някакво свое време, без вчера, днес и утре – времето на вечността....

                                                                        Светлин Русев

 

 Реалността е вдъхновението за създаване на голяма част от моите картини. Подобно на поета, който открива едно вътрешно, вторично, скрито значение на думата, така и тези понятия имат своята вътрешна логика и значимост.

 Външната привлекателност на голи тела, цветя, архитектурни пейзажи са поводът да изразя тези свои разбирания за живописта, които се опитвам да постигна чрез класически рисунка, форма и пространство.

                                                                        Владимир Пенев

*********************************************************************************************

Живописта на Лили Кючукова е фина, деликатна, обвеяна от особена поетичност.
image

В това отношение има пълно покритие между авторката и нейните творби – самата художничка, с нежна чувствителност и тихо, ненатрапчиво, но осезаемо присъствие в съвременния художествен живот на Бълагария, сякаш проектира себе си в атмосферата на нега и мечтателност, която обгръща нейните персонажи. Предпочита да рисува интериори с фигури – най-често на жени – чието съдържание се простира отвъд категориите на фабулата или разказа. Степента на искреност и честност спрямо самата себе си и спрямо зрителя е една от гаранциите за непреднамерената откровеност и автентичност на художествения изказ.
image

В артистичния свят на Лили Кючукова няма да срещнем категорични „изказвания“, пластично оформени сюжети или образни ситуации, поддаващи се на изчерпателен дискурсивен анализ. Точно обратното – нейните платна са изтъкани от нюанси, алюзии, неуловими и трудно формулируеми трепети и интонации. Между пространството и фигурите в картината сякаш се простират множество невидими нишки на съприкосновение и потоци енергия, което създава пулсираща мрежа от монохромни и полихромни багрени хармонии, напомняща живописта на един Бонар или на един Вюйар.
image

Същевременно обаче трябва да се каже определено, че художничката носи печата на една подчертана и вече формирана собствена индивидуалност, която творчески черпи колкото от опита на европейското изкуство, толкова и от националните художествени традиции, и по-специално от живописта на Пловдив, втория по големина град в България, който е известен със своите художници.

Пътят на авторката към чистата колористика е наистина твърде индивидуален. Завършила специалност „Графика“, тя постепенно изоставя условностите на черно-бялото изображение, за да се впусне, отначало може би интуитивно, а впоследствие все по-осъзнато, в територията на живописта. Творчеството й е красноречив пример за все по-голямата условност на видовете и жанровите определения в съвременното изкуство. Нейните картини се възприемат като тихи оазиси на душевно умиротворение и покой всред забързаните и тревожни ритми на днешния ден. Така, едновременно модерна и класическа, Лили Кючукова се докосва до съкровените стойности на автентичната живопис – качество, което осигурява трайното въздействие на нейните образи върху зрителя.

 

 

проф. Чавдар Попов

 

доктор на Изкуствознанието

***********************************
Ален Роа - скулптури
image

image

image

image

image

image

image



Тагове:   изложба,


Гласувай:
2



1. cornflower - *
16.10.2009 08:14
много добро представяне, а снимки?
цитирай
2. ulian - *** а снимки?
16.10.2009 08:20
А снимки ще има на 20-ти. При откриването. Тожва е предварителна информация за да може, който желае да отиде да види изложбата. Ю.М.
цитирай
3. ulian - ЕТО, СЕГА ВЕЧЕ ИМА СНИМКИ! ДАНО ДА ТИ ...
25.10.2009 15:41
ЕТО, СЕГА ВЕЧЕ ИМА СНИМКИ! ДАНО ДА ТИ СЕ ОТДАДЕ СЛУЧАЙ ДА ВИДИШ КАРТИНИТЕ РЕАЛНО.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3414825
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808