Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.06.2007 20:31 - Юлиан Митев "Изненадите в изложбата на Юрий Буков"
Автор: ulian Категория: Изкуство   
Прочетен: 1797 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.08.2012 10:14



Изненадите в изложбата на Юрий Буков
   Забележка:
© 2006-2016 Юлиан Митев
Всички снимки към този текст, както и самия текст са авторски и със запазени права. Бъдете така добри и се свържете с мен, ако желаете да ползвате текстове на статии и снимки. Не е достатъчно условие да посочите автора и поставите линк към публикациите.  



Странни са шегите на съдбата. Тя изглежда има предпочитания към имена и фамилии на хора, занимаващи се с изкуство. За жалост, ако днес вече не можем да чуем изпълнени в зала концерти на музиканта Юрий Буков, то поне можем да се насладим на живописта на неговия съименник. Художникът Юрий Буков ни радва с огромна изложба, заела целия трети етаж на ЦСИ „Шипка, 6”.
С тази изложба маестрото отбелязва и своя юбилей. Постарал се е да ни покаже цялостното развитие на най-зрелия период от своето творчество. Когато зрителят пристъпи прага на изложбената зала го обхваща чувството, че това е неговата дългоочаквана среща със стар познат. С човек, с когото зрителят има какво да сподели. С човек, който има какво да му покаже.

Внимателният наблюдател открива, че изложбата е визуализирана около четири тематични кръга – пейзаж, натюрморт, портрет и голо тяло. Последните два – портретът и голото тяло - са ония сребърни гвоздеи, с които тази изложба ще остане здраво забита в съзнанието на зрителя.
Силно внимание привличат пейзажите. Тяхната основа е градът. Този град в платната на художника се превръща за съвременния му обитател в есхатологичен проект, чиято сотирология е напълно в неговите ръце. Острото око на художника забелязва признаците на времето, а сигурната ръка нанася точните мазки и багри за да ни покаже това, което ние, вечно забързаните и угрижени зрители няма да видим и, следователно, ще изпуснем да му се насладим. Тези нотки на чист хедонизъм са това, което художникът може да екстрахира от действителността, да го пресътвори и както автор да му даде наименованието „магически реализъм”.

Натюрмортът за Юрий Буков може да е всичко само не и „мъртва” природа. Всъщност единствено след задълбочен диалог с природата, а също и след настойчиво изучаване на нейните тайни може да се постигне онова сливане на душата на твореца с „душата” на изобразеното. И ако наистина можем да говорим за някакъв хилозоизъм, то като прекрасна илюстрация към такова „всеодушевяване” може да служат натюрмортите на художника. Неговият цветови прочит на природното показва на зрителя, че всъщност цветът на предмета е и неговата аура, но и, че живописецът е този, които я кара да трепти и да вълнува зрителя.

Сега за изненадите – за тях вече казахме, че са гвоздеите – портретът и голото тяло.

Както златните люспички блестят в пясъка, така и тук голото тяло привлича окото на естета. Няколкото актови платна, с които се представя живописецът показват, че той не само е овладял пластичната анатомия, но и това, че в нея няма тайни за него. Наистина, човекът и неговато тяло са сякаш подвластни на художника. В това може да се убедим ако внимателно разгледаме картината, в която голото тяло е нарисувано в гръб. Да, тук лицето не отвлича от цялостното възприятие на корпуса. Характерните детайли – монолитни и нежни – карат зрителя да чувства плътта на модела като своя, а ромбът на Михаелис е тъкмо оня детайл, чието изписване показва, че художникът си разбира от занаята, че е съумял да вземе най-доброто от своя учител в Академията – професор Ненко Балкански.

В това ни убеждават и представените на изложбата портрети. Тук заръката на неговия учител, - „че всяко лице има своя локален тон” - е разбрана и изпълнена. Локалният тон е същевременно изграждащ характеристиката на портретувания и белег на неговото моментно състояние. При Буков сянката и светлината направляват цвета в портрета, а самата палитра е потапяне в характера на човека. Той майсторски „беседва” с хората, чиито портрети рисува, а те пък говорат със зрителя, той се вглежда в очите им и вижда светлинките, запалени в тях.

Собствено, това бяха изненадите, които тази изложба на Юрий Буков ще разкрие пред внимателните зрители.
Юлиан Митев

Мои фотографии, направени по време на изложбата може да разгледате на:   http://foto.mail.ru/bk/waz56/1009/



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423616
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808