Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.03.2013 14:56 - АНОТИРАНА БИБЛИОГРАФИЯ НА ЛИТЕРАТУРА ПО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1478 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.04.2013 08:29


 


АНОТИРАНА БИБЛИОГРАФИЯ
на литературата по журналистическа етика  

 Copyright © 2013 ЮЛИАН МИТЕВ, All rights reserved.

Мерил, Джон.  
   Журналистическа етика. - С.: "Слънце", 2007.

Анотация.  
Етиката на журналиста е висш белег за професионализъм и отговорност към обществото. Книгата на Джон Мерил представлява мащабно изследване върху философските устои на журналистическия морал. Авторът анализира съвременното състояние на журналистиката и проблемните области в отношенията между обществото и медиите. Задълбочено са разгледани причините за публичното недоверие към журналистите и разпространеното схващане, че те са "социални злодеи", които разпръскват повърхностна, негативна и сензационна информация, "вредна за общественото здраве". Проблемите на свободата, истината, обективността и етиката са пречупени през философията на водещи световни мислители като Аристотел, Платон, Имануел Кант, Албер Камю, Джон Стюарт Мил, Конфуций, Джон Лок, Николо Макиавели, Едмънд Бърк, А. Кожибски и др. Етиката става все по-важна част от журналистическата практика и образование. Книгата на Джон Мерил е насочена преди всичко към студентите, новото поколение журналисти. Към всяка глава авторът предлага въпроси и казуси за анализ, които ще помогнат на бъдещите журналисти да намерят свои собствени етични стандарти и да постигнат по-високи етични нива. Наред с това целта на автора е да им помогне да разпознаят собствената си стойност на индивиди и същевременно да оценят стойността на общностите, в които живеят и работят. 
 
Харкът, Тони.      
   Журналистиката – принципи и практика. – С.: Слънце, 2009, - 497 с
.

Анотация. Книгата е важна за онези, които са решили изцяло да се посветят на журналистиката главно с практическите си примери и препоръки. Препоръчва се за онези, които се интересуват както от практиката, така и от теорията на журналистиката.  Етиката е пречупена през очите и дейността на журналиста практик.
Хамилтън, Джон.      
   Зад кулисите на вестниците. – С.: Слънце, 2008, - 344 с.
 

Анотация.
Книгата ще бъде полезна за онези, които се интересуват от принципите на етиката и тяхното нарушаване в практиката на периодичния печат.

Нешев, Кирил.
    Проблеми на журналистическата етика – С.: Наука и изкуство, 1978, - 108 с.

Анотация.
Книгата е интересна за онези, които решат да надникнат по-дъблоко в проблемите на етиката. Дава сравнително стари схващания, част от които вече са отречени или са станали неприложими в условията след 1989 година. Полезна е в исторически аспект.

Ангелов, Александър.      
   Журналистическата етика. – С.: Камея дизайн, 2008, - 288 с
.

Анотация.
Книгата ще бъде полезна за онези, които искат да прочетат повече за различните видове текстове, съставящи корпусите на  различни „Етични кодекси” приети и действащи в медиите по света, както и от сравняване на съдържанието на тези кодекси.

Огнянова, Нели
     Медийно регулиране: принципи и съдебна практика. – С
.: УИ „Климент Охридски”, 2007, - 340 с.
 

Анотация.  
Книгата ще бъде много полезна за онези, които искат да разберат как се наказват от закона престъпването на правилата и на свободата, която обществото е дало на журналистите.

Табакова, Весела.
Свободата на изразяване и журналистическата етика. –
С.: УИ „Климент Охридски”, 2008, - 172 с

Анотация.  
Книгата е полезна за онези, за които етичните правила и норми са неотменима ценност на демократичното общество.

Петров, Милко.
   Америка – врява и разум. Журналистиката на САЩ в контекста на социалния живот 1883-1997. - С.: УИ „Климент Охридски”, 1998, - 448 с.

 Анотация.
Интересно четиво за ония, които се интересуват от историята на американската журналистика и от нейните постижения в наши дни. Дава се отговор на въпроса защо за американските журналисти понятието етика е водещо в тяхната професия.

   



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423331
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808