Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.01.2013 21:11 - Eзикът на изящната графика
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1932 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.02.2013 09:37



„В разговор” изложба на
Калина Кралева (България) и Ракеш Бани (Индия)

 image


22януари 04февруари
откриване
22(вторник) януари от 18.00ч.


Галерия „СЕЗОНИ” има удоволствието да Ви представи изложба на двама изящни художници, обединяващи магията на графиката със специфичният фолклор на държавите си. Калина Кралева (България) и Ракеш Бани (Индия) са двама одухотворени творци събрани заедно в една вдъхновяваща изложба, която пулсира с различните аспекти от живота им.  Артистичните визии на двамата вдъхват сила на един фантастичен свят пълен с въображаеми герои и нереални пространства.


image
R_BANI_Delighting Spring

Силата на произведенията им се крие в това, че те са разказ, разкриващ принципите на противопоставянето и хармонията в този творчески „разговор”. Изложбата показва необикновените интерпретации на двамата творци, приканвайки зрителя докато съзерцава митичните фигури на Ракеш Бани и  илюзорната среда в работите на Калина Кралева да размишлява върху допирните точки между две толкова далечни култури. Произведенията изследват изтънчеността на формалните хармонии, които съществуват във взаимодействието на дървета, реки, вода, птици, цветя или геометрични ритми, които дават живот на фигурите.
image
K_KRALEVA_Sacred Image II
Освен различни култури и разбиране за света двамата автори, макар и работещи в една техника, имат  и много различен творчески път. Калина Кралева е родена през 1983 в София. След две години прекарани в УАСГ, специалност Архитектура тя напуска и кандидатства в Националната художествена академия, специалност Графика, защото открива, че я влече „чистата форма на изкуството”. Първата й самостоятелна изложба е през 2009 г. в София, а досега има участия в конкурси и изложби в САЩ, Испания, Унгария и Италия. Ракеш Бани е роден през 1975 в Чхатисгарх, Индия. Завършва магистърска степен специалност Графика и вече е утвърден автор с редица международни награди и изложби в Индия, Сингапур, Канада, Естония и Великобритания. С тази изложба Бани за пръв път ще покаже работите си в България.

image
R_BANI_Memories II


Преди повече от три години, чрез езика на изящната графика, се запознах с Ракеш  Бани във виртуалното пространство. Виртуален беше и „разговорът” ни в началото. Пред нас стоеше една граница, която разделяше двете ни култури и разбирането за света. Понякога,  диалогът ставаше труден за мен, но интересът към творчеството на този млад и самобитен художник, ми даваше сили да търся онзи общ език, който би прехвърлил като мост културните ни различия.  Ракеш Бани  е известен в графичните форуми и конкурси по цял свят и мога да твърдя, че вече е утвърден автор. За мен е чест, че той радушно прие поканата ми за съвместна изява в една от най-реномираните  галерии в София, а именно галерия „Сезони”.

image
R_BANI_Metamorphosis-IX

Помолих Ракеш да изнесе с няколко думи неговото становище и мотивация за изявата му с мен. Ето какво ми написа: „Целта на нашата съвместна изложба е обединяване на специфичния фолклор и за двете народности. Графиката е магична както в изграждането на изображението, така и в процесът на отпечатване. Изкуството се ражда от живота, който ни заобикаля” - А аз бих добавила, че животът на един художник е едно непрекъснато израждане на идеи, чувства, емоции, един акумулаторен процес, който се зарежда и разрежда, отдавайки космическа енергия. „В Индия, графичното изкуство започва да се развива, взаимствайки информация от Западния свят, а днес е ширико застъпено и търсено  и отдавна е на световната културна сцена.” – Аз отново бих добавила към думите на Бани, че въпреки страданието, което Индия е изпитала по време на  Британската колонизация, в страната са навлезли познания, модерни за времето си технологии, които за отворили вратите на тази самобитна култура към света. 


image
 
R_BANI_Metamorphosis-V

Днес Индия продължава да привлича все повече и повече погледи, все по-голям става интересът към индийския духовен свят и вярванията,  възнесението на духът над материята и търсенето на Нирвана. С Ракеш споделяме подобни възгледи за изкуството, за ежедневната необходимост на  художника да твори и болката, която изпитва, когато това желание бива възпрепятствано било то от собствената ни ранимост , било то от външни обстоятелства.  За него, а и за мен, понякога е доста трудно намирането на специфични за графиката материали, без които тя би била невъзможна. Иска ми се  и в европейска държава като България, отношението към графиката да постигне повече популярност и графикът да не бъде възпрепятстван в своя труд.

image
K_KRALEVA_Babylon I

“Битието на човека е тясно свързано с културата на един народ.  Културното наследство на всяка нация има своя уникален чар и неповторимост. Аз намирам общи черти в духовен аспект между България и Индия”   Тук отново ще подкрепя думите на Ракеш като направя паралел между индийското петокнижие Панчатантра и българския фолклор, а защо не и разказите на Йовков и Елин Пелин.  Хора и животни , предания и поучителни разкази, повести за вълшебници,  създават света на „Панчатантра”. Следи от „Панчатантра“ има и в нашето народно творчество, в приказките, в разказите за изстрадалата душа, която търси упование и знаци , водещи към  Бог. Уханието на слънчогледа, силата на стихиите, бялата лястовица, глухарче, разпиляно от вятъра-микросвят , изграден от космически символи-така  пък бих определила  моят свят, въплътен в графика.

image
K_KRALEVA_Babylon II

„Калина е млад български автор и аз харесвам творчеството й, тя е отдадена на графиката и съчетава реални обекти в един имагинерен, нейн свят.Запознат съм с творчеството й от международни форуми и начинът по който изгражда изображението е самобитени и много личен. И за пръв път ние ще се срещнем  тук в България, в галерия „Сезони”, обединени от любовта към изкуството, към графиката. Благодаря за нейната покана, защото идеята за съвместната изложба беше нейна. Досега съм имал множество изложби по света, но за пръв път ще се представя в България и съм наистина развълнуван.”   

image
K_KRALEVA_Memento Mori

За творчеството на Ракеш Бани бих казала, че като цяло е един колоритен, фин автор. Воден от непрекъснат разговор с душата си, той създава свят върху хартия, свят на слънчево жълтите нюанси, свят на образи, силуети, оплетени в магичен разказ. За мен е трудно да пиша критика за този наистина уникален автор, затова мога само да кажа- „Благодаря за подкрепата и доверието”. Нашата обща изява е обединена от цвета в изображението както и от  авторска фигуралност, подчинена на рисунката.  

Калина Кралева


 

 

За

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3428145
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808