Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.12.2012 09:33 - 10-те най скъпи картини (маслени бои, платно, пастел...) за 2012 г.
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 4133 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2013 18:06



Аукциони определят 10-те най скъпи артефакта за 2012 г.
image


Тази година топ произведенията се продадоха почти два пъти по-скъпо, в сравнение с 2011 г., съобщават от  Bloomberg. Общата стойност на 10-те лота е 595 милиона щатски долара, за която колосална сума спомага продажбата на „Викът” на Едвард Мунк, превърнало се в най-скъпото произведение, продадено на аукцион в света.
Забелязва се огромен интерес към следвоенното и съвременното изкуство, какъвто преди 10 години имаше към модерното.

Произведенията на вечерните търгове на импресионизъм, модерно изкуство, следвоенно и съвременно, проведени в Лондон и Ню Йорк през 2012 г., са се продали на обща стойност от 3,8 милиарда щатски долара, което е с 800 милиона повече от миналата година.
Само за следвоенно и съвременно изкуство, колекционерите са похарчили около 2,3 милиарда щатски долара.  Този скок в продажбите най-вероятно се дължи на промените, направени при федералните такси, отбелязват от Bloomberg.

image Ето и 10-те най-скъпо продадени произведения на аукциони през 2012 г.:

1. Едвард Мунк – „Викът”, $119.9 млн.
Версия на прочутата картина на Едвард Мунк "Викът" бе продадена за рекордните почти 120 млн. долара (119.9 млн. долара) на вечерния търг Impressionist & Modern Art в Ню Йорк, организиран от аукционна къща "Сотбис". Картината се очакваше да бъде продадена за 80 млн. долара. При наддаванията обаче,  платното надскочи тази сума и се превърна в най-скъпото произведение на изкуството в света, продадено на търг. Досега рекордьор беше творбата на Пабло Пикасо "Гол модел, зелени листа и бюст" (Nude Green Leaves and Bust, 1932), продадена през 2010 г. от "Кристис" в Ню Йорк за 106,5 млн. долара. Седем души наддаваха за картината на Мунк в рамките едва на 12 минути. Творбата е пастелен вариант на прочутата картина от 1895 г., представляващ крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло. Продадената тази нощ творба бе собственост на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а после покровител и приятел на Мунк.
image Между 1893 г. и 1910 г. експресионистът Мунк рисува четири версии на тази картина. Тази версия беше единствената от общо четирите, която все още е собственост на частно лице. Другите три версии на "Викът" принадлежат на музея на Мунк в Осло (две) и на Националната галерия в Осло (една). През 1994 г. една от картините беше похитена от Националната галерия, но след няколко месеца беше върната. Десет години по-късно беше откраднат, заедно с платното „Мадона” (Madonna; 1894-1895) и „Викът” от Munch Museum, като картината също беше върната в експозицията - през 2006 г.

2. Марк Ротко – „Оранжево, червено, жълто”, $86.9 млн.

На търга Post-War and Contemporary Art, организиран от аукционна къща Christiе’s на 8 май, бяха постигнати няколко забележителни резултата. Най-високата цена регистрира картината „Оранжево, червено, жълто” (Orange, Red, Yellow; 1961) на Марк Ротко.
image
Наддаването спря на 86 882 500 USD и така беше поставен световен рекорд за най-скъпа съвременна творба, продадена на търг. Първоначалната оценка на живописното платно беше между 35 и 45 млн. USD. Купувачът остана анонимен. Аукционът постави още рекорди - творби на други автори също достигнаха завидно високи цени. FC1 (Fire Color 1) на Ив Клайн от 1962 г. беше купена за 36.5 млн. USD, а Number 28 (1951) на Джаксън Полък намери купувач за малко над 23 млн. USD. Платното на Барнет Нюмън – Onement V (1952) надхвърли с повече от 7 млн. USD първоначалната оценка и беше продадена за почти 22.5 млн. USD. Герхард Рихтер (той е сред десетте най-продавани художници в света за 2011 г.), също отбеляза изключително висок резултат след като негово платно, наречено „Абстрактна картина” (Abstraktes Bild 798-3) от 1993 г. бе продадено на анонимен купувач за 21.8 млн. USD. В Топ 10 на търга попадна още една картина на германския художник - Seestьeck (Leicht bewцelkt; 1969), която бе купена за 19.3 млн. USD. Сред останалите лотове добри резултати постигнаха и нарисуваните върху ламарина лилии Lily of Force (1945) на Александър Калдер – творба, купена за 18.6 млн. USD. „Без име” (Untitled I; 1980) на Вилем де Кунинг бе продадена на анонимен европейски колекционер за 14.1 млн. USD, а масленото платно Untitled (PH-786, 1955-R; 1955) на Клифърд Стийл намери свой собственик за сумата от 8.6 млн. USD. Равносметката – по време на търга за следвоенно и съвременно изкуство “Post-War and Contemporary Art” в Christiе’s, от предложените общо 59 лота бяха продадени 56. Това представлява реализация от 95%. Общата сума от продажбите достигна почти 388.5 млн. USD.

3. Марк Ротко – „№ 1 (Кралско червено и синьо), $75.1 млн.

4. Рафаел – „Глава на млад апостол”, $47.8 млн.


image
Рисунката „Глава на млад апостол” от Рафаело беше продадена за рекордните 47.8 млн. USD по време на търга Old Master & British Paintings в Sotheby’s, проведен на 5 декември. Така ренесансовият шедьовър стана най-скъпата творба върху хартия, продадена някога на аукцион. През септември, блогът ArtsBeat на The New York Times обяви, че експерти на къщата са оценили ескиза от 1519 г. между 15.8 млн. и 23.8 млн. USD. Рисунката с въглен беше предложена за продажба от Пергрин Кавендиш – 12-и херцог на Девъншир, който е и заместник-управляващ директор на Sotheby’s. Творбата, която е един от седемнадесетте запазени ескиза към картината „Преображение” от 1516-1520 г., попада в колекцията на Втория херцог на Девъншир - Уилям Кавендиш още през XVII в. Платното „Преображение” е собственост на Музеите на Ватикана и е смятана за последната картина на ренесансовия гений, която според някои историци на изкуството, той не успява да завърши напълно. До средата на септември, творбата бе сред акцентите в изложбата „Късният Рафаел”, представена в мадридския музей „Прадо”. Досега най-скъпата рисунка на Рафаело беше „Глава на муза”, която през декември 2009 г., на търг в Christie’s, Лондон, намери купувач за 47.6 млн. USD. Сред по-интересните произведения, продадени на търга, бяха платното „Молитва преди хранене” от Ян Стен, което спря наддаването на 9.08 млн. USD; диптихът „Сцени от Страстите Христови” на флорентинския майстор Николо ди Пиетро Джерини - купен за почти 1.8 млн. USD; „Нощна сцена с Рождество и Благовещение на овчарите встрани” от Бартоломе Естебан Мурильо, за която бяха платени почти 780 хил. USD; напълно запазеният ръкопис The Deeds of Sir Gillion de Trazegnies in the Middle East от XV в., принадлежал на библиотеката на крал Франсоа I - за 6.2 млн. USD; и др. Според арт дилърите, един от най-впечатляващите лотове беше „Портрет на Джовани Гади”- продаден за малко над 2 млн. USD. Нарисуваният с изключително майсторство и впечатляваща живописна техника портрет все още е с неизяснено авторство. Първоначално творбата е смятана за дело на Ридолфо Гирландайо, в ателието на чийто баща - Доменико, е учител на младият Микеланджело Буонароти.  

image   По време на Old Master & British Paintings Evening Sale бяха представени общо 51 лота (продадени 38), приходите от които надхвърлиха 93.5 млн. USD.
5. Ли Керан  - „Планини в червено”, $ 46 млн.

6. Рой Лихтенщайн – „Спящо Момиче”, $44,9 млн.
image

Аукционна къща Sotheby’s предложи на търг в Ню Йорк през месец май картината на Рой Лихтенщайн "Спящото момиче". Предварителната цена на произведението е 40 милиона долара. Според организаторите на търга това произведение се нарежда сред най-великите творби на следвоенното американско изкуство. "Спящото момиче" е част от серия, която известният поп-арт художник Рой Лихтенщайн рисува между 1961 г. и 1965 г. Другите творби от серията се намират в известни музеи по света, сред които е и Музеят на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк. Композиции, изобразяващи "спящо момиче", се срещат в творчеството на едни от най-известните художници на ХХ век като Пикасо, Модилиани и Бранкузи. Досега картината "Спящото момиче" е била собственост на частен колекционер. Тя е била показвана един единствен път пред публика – на изложба в Лос Анджелис през 1989-1990 г. На търга на Sotheby’s, който ще се състои в Ню Йорк на 9 май, освен "Спящото момиче" ще бъдат предложени и други произведения на съвременното изкуство. Преди наддаването творбата на Лихтенщайн ще бъде изложена в Лос Анджелис, Хонконг, Лондон и Ню Йорк. Най-висока цена за творба на Лихтенщайн на търг бе платена през ноември миналата година. Тогава картината "Виждам цялата стая - в нея няма никой" бе продадена за 43, 2 милиона долара на аукцион на Christie’s..

7. Френсис Бейкън – „Пишеща фигура, отразена в огледало”, $44.9 млн.

Една от най-важните изложби, някога показвани в Австралия, е представена в галерия „Art Gallery NSW” в Сидни. Тя се състои от редки произведения на Френсис Бейкън – над 50 картини, сред които и някои от най-известните му триптиси. Заедно с тях е изложен внушителен снимков материал, изрезки от вестници или книги, които са били част от ателието на Бейкън. По този начин изложбата представя в дълбочина еволюцията в стила на британския художник от втората половина на ХХ век, покривайки пет десетилетия от неговия живот.

image Това e единствената по рода си изложба в Австралия и ще може да бъде видяна единствено там. За нейното реализиране са били нужни четири години, като са осъществени 37 заеми на произведения от различни институции или частни колекции.  Някои от заемите на произведенията, идващи от  частни колекции, собствениците им желаят да запазят анонимност, а други идват директно от МоМА в Ню Йорк, Тейт Бритън в Лондон, Центъра за изкуство „Жорж Помпиду” в Париж и от имуществото на Френсис Бейкън.

Бейкън създава образи, за които не използва живи модели, а черпи вдъхновение от фотографии. Той експериментира с идеята за движението и използва плат вместо четки, за да създаде характерните за неговия стил размазани образи, събиращи идеята за материално и духовно присъствие. Понякога оставя и големи части от канавацата без боя, така че суровата и необработена повърхност остава видима. Също така той експериментира и с материалите, като използва различни видове бои – като маслени или акрилни, спрейове, реди-мейд обекти и други. Тези материали имат пряко  отношение към обектите, които изобразяват, като прах или пух, които поставя, за да създаде илюзия за различни видове материи. Именно за това е важно изложбата да бъде видяна на живо.

Много от произведенията на Френсис Бейкън са възприемани като смущаващи и изобразяващи насилие или дискомфорт. Начинът, по който той нанася боята действително  прилича на насилствен и кара зрителя да изживее сурови и първични емоции. Неговите картини въздействат директно върху нервната система.

Той се превръща в едни от най-скъпо продаваните автори на пазара на изкуството, особено през последните няколко години, като цените на неговите произведения непрекъснато се покачват, а търсенето не стихва.

8. Анди Уърхол – „Статуята на свободата”, $43.8 млн.
 Датата 14 ноември 2012 г. несъмнено ще остане в историята на Christie’s като денят, в който аукционната къща проведе най-успешния търг в своята история, продажбите от който достигнаха безпрецедентните 412 млн. USD.

image По време на аукциона на съвременно и следвоенно изкуство (Post-War and Contemporary Art) бяха реализирани рекордни продажби на творби на Джеф Кунс, Жан-Мишел Баския, както и на Франц Клайн, чийто безименен образец на абстрактния експресионизъм - Untitled (1957) - беше продаден за 40.4 млн. USD при първоначална оценка 20-30 млн. USD. Значително над естимейта (около 35 млн. USD) беше продадена и картината „Статуята на свободата” (Statue Of Liberty) на Анди Уорхол, която спря наддаването на 43.7 млн. USD. Скулптурата „Лалета” 1995-2006 г. на Джеф Кунс също прехвърли границата от 30 млн. USD и намери купувач за 33.7 милиона, което е и нов рекорд за произведение на този художник. Най-висока цена на търг постигна и картината Untitled (1981) на Баския, която Christie’s продаде за 26.4 млн. USD, с което подобри предишния рекорд на автора - 20.1 млн. USD, постигнат през юни тази година, „Гола жена с червена фланелка” от  1995 г. на Рой Лихтенщайн също постигна впечатляващ резултат и при предварителна оценка от 15 млн. USD смени притежателя си за 28.1 млн. USD.

9. Клод Моне – „Водни лилии”, $43.8 млн.  
 Картина на Василий Кандински бе продадена за 23 млн. долара на търг на аукционна къща Кристис. Това засега е световен рекорд в продажбата на картини на този автор. Общо над 200 млн. долара бяха похарчени за картини и скулптури, а звездата на вечерта беше Моне, пише германското издание Handelsblatt. Платното „Претенция за импровизация 8“ на Василий Кандински е рисувано през далечната 1909 г. и бе с предварителна оценка 20-30 млн. долара и бе продадено на колекционер от Европа за 23 млн. долара, или почти 18 млн. евро. През 1990 г. картината "Фуга" е продадена за 20,9 млн. долара - най-високата цена, плащана за Кандински до сега.

image Малко по-скъпо от картината на Кандински бе продадена известната „Езеро с водни лилии“ на Клод Моне, която е с размери 88 см на 1 метър. За нея американски колекционер плати 43,8 млн. долара.
Купувач намери и гипсовата скулптура на Константин Бранкузи “Една муза“, която бе купена за 12,4 млн. долара. Картина на Камий Писаро, която изобразява селски пейзаж, се продаде за 4,4 млн. долара. „Лодка“-та на Клод Моне в тюркоазени цветове бе оценена на около 2 млн. долара. За малко над 11 млн. бе изтъргувана работа на Алберто Джакомети, представляваща бронзов крак. Картина на испанския художник Хуан Миро намери своя нов собственик срещу 13,7 милиона.

Не се намери обаче, купувач за скулптура на петел от Пабло Пикасо, оценявана на 10-15 млн. долара, както и за картина на Едгар Дега, за която се очакваше да бъдат платени от 7 до 10 милиона. Творби на немскоезичния художник експресионист Лайънъл Файнингер и на руския художник от еврейски произход Марк Шагал не се продадоха заради високите цени, определени за тях - от 6 до 8 милиона евро.
На продължилия 100 минути търг от 69 предложени творби 48 бяха продадени на обща стойност от 205 млн. долара. Въпреки високата сума, двете продажбени квоти показват, че участниците в търга не са били много активни: докато според стойността, продадени са били 80 процента от творбите, според броя им нови собственици са намерили едва 70 на сто от тях.

10. Пабло Пикасо – „Натюрморт с лалета”, $41,5 млн.
"Натюрморт с лалета" (Nature morte aux tulipes) с лицето на Мари-Терез Валтер, дългогодишна любовница и муза на художника, беше продадена за 41,5 млн. долара на търг на аукционна къща Sotheby’s в Ню Йорк.
image
 През 1927г. на една парижка улица Пабло Пикасо среща 17- годишната Мари-Терез Валтер. Художникът дълго върви след нея по улицата, а след това я спира и й казва: „Аз съм Пикасо. Имате интересно лице. Бих искал да ви направя портрет. Имам чувството, че ние ще направим велики неща заедно.”

През следващите години момичето става не просто любовница на великия художник, а се превръща в основен извор на вдъхновение за Пикасо. Нейният образ става повод за най-смелите естетически експерименти, които творецът прави през своята кариера. Повече от всяка друга жена Мари-Терез стимулира Пикасо да работи. Но любовната им връзка бива строго пазена в тайна. Дори и най-близките приятели на художника не подозират коя е тайнствената жена от картините му. Така, когато през 1935 г. Мари-Терез забременява, Пикасо прекратява тяхната връзка, защото не иска любовта им да става обществено достояние. Но художникът не прекратява отношенията си с Мари-Терез, както прави с всички жени от своето минало. През целия си живот той продължава да посещава своята любима муза и да се грижи за своята дъщеря Мая.
Платна на стойност общо 163 млн. долара смениха собствениците си след  търга Impressionist & Modern Art на аукционна къща Sotheby’s.

Друга картина, на която пак присъства Мари-Терез - Femme a la fenetre (Marie-Therese), беше продадена за 17,2 млн. Сред другите успешни продажби се нарежда и Champ de ble на Клод Моне за 12,1 млн. долара.

Рекордът за продажба на картина на Пабло Пикасо беше поставен през май 2010 г., когато Nu au plateau de sculpteur от 1932 г. беше продадена от "Кристис" в Ню Йорк за 106,4 млн. долара.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423811
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808