Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.10.2012 21:02 - Второ издание на Лондонския фестивал на българската култура
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
1




Второ издание на Лондонския фестивал на българската култура


Над 20 събития – концерти, изложби и театрални представления ще могат да бъдат видяни по време на фестивалните дни от 1 до 30 ноември в централен Лондон


                  От 1 до 30 ноември ще продължи второто издание на Лондонския фестивал на българската култура. В рамките на 30 дни българската общност в британската столица, както и всички почитатели на националната ни култура ще станат свидетели на над 20 прояви – 11 симфонични и камерни концерта, участие на 4 певчески хора, 4 джаз и фолклорни концерта, 2 изложби, 3 кинопрожекции и 3 театрални представления.

                „Амбицията ни е да надградим успеха, който първото издание постигна през 2010 година!”, казва цигуларят Иво Станков, инициатор и организатор на фестивала от Classical Concert Productions. „През 2010 година организирахме 5 концерта, от които 3 бяха с напълно разпродадени билети, а представленията и събитията от нашата програма бяха видяни от над 3000 зрители. Британски медии от ранга на The Guardian и The Telegraph, както и BBC Music Magazine отразиха проявите. От българска страна фестивалът намери отражение в Българското национално радио, Българската национална телевизия и много български ежедневници.”

                През 2012 година концертите ще бъдат изнесени в едни от най-известните зали в Централен Лондон. На джаз концертите ще партнират Лондонски джаз фестивал и Радио 3 на BBC.  Програмата включва гостуване на Варненската филхармония и Биг бенда на Българското национално радио. Сред известните имена от световната класическа сцена очакваме музиканти като Борис Блох (пиано) и Чилингирян квартет.

              Предвидили сме 10 премиери, като специален акцент се поставя на българските композитори. Лондонската публика ще се срещне с творчеството на най-утвърдените ни класици като П. Владигеров, Д. Ненов, В. Казанджиев, М. Големинов – техни произведения ще се изпълняват за първи път във Великобритания. Световни премиери ще имат произведения на Георги Арнаудов и Мартин Георгиев. Предстои и лондонска премиера на произведението „Морени” написано от Добринка Табакова, специално за бившия посланик на Великобритания в България Джереми Хил – едно напомняне за времето прекарано от него в България. Концертни зали, които ще домакинстват на фестивала са Cadogan Hall, St. John"s Smith Square, King"s Place, the Clapham Grand, James"s Piccadilly с общ капацитет от около 7000 места.

                Български културен институт Лондон се включва в Лондонския фестивал на българската култура с изключително богата и интересна програма. Гостите ще имат удоволствието да видят документалният филм "Господин Гладстон и българите", спечелилият престижната награда "Златна роза" за 2011 т. филм "Номер едно", и филмът "Операция "Шменти капели" с гости - добре познатите Влади Въргала и Иван Митов. Три театрални постановки включват участия на театър София с уникалните спектакли "Гъдулката гори" и "Когато рокът беше млад", и гостуване на "Театър 199" с култовия спектакъл "Приятнострашно".

              Също така ще прозвучат църковнославянски песнопения на хор "Свети Седмочисленици", джаз изпълнения на финалистката на конкурса ‚Поп Айдъл‘ Александра Жекова и бенд, а в гала вечер на  българската музика, поезия, кухня и вино ще вземат участие култувите изпълнители Богдана Карадочева, Стефан Димитров и приятели, както и ансамбъл "Танец" и ансамбъл "Перуника". Ще бъде представена и изложба на един от най-оригиналните съвременни български хужожници - Димитър Войнов-cин, една експозиция - откровение за красотата и изящността.

                Посетителите на фестивалните събития ще получат и шанс да се насладят на българската кухня чрез уникалното ‚фестивално‘ меню комбиниращо съвременни кулинарни тенденции с традиционните наши рецепти, подготвено специално за този случай от Георги Янев - главен готвач в един от най-нашумелите напоследък ресторанти в английската столица.

                Тази година специална покана за концертите в рамките на фестивала е отправена към децата от българските училища в Лондон и техните родители, които ще получат безплатни билети за концертите на фестивала.

       Общо очакваните посетители за целия фестивал надхвърлят 10 000 души, а чрез планирана рекламна кампания в лондонското метро организаторите се надяват информация за фестивала да достигне до над 1 000 000 лондончани.





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3414996
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808