Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.09.2012 07:41 - "Арт Музей" открива арт сезона (+ видео)
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1641 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2012 12:13



image
Галерията за модерно изкуство проведе първата
 пресконференция за обявяването на сезон 2012-2013.


Лично от Деница Атанасова – Гергова, президент на Галерията узнахме за предстоящите големи изложби, новите проекти на Галерията и първата международна изява на българските артисти от конкурса MOST.


image

Очаква ви  специална селекция от творби на топ имена в световното изкуство! Ще се запознаете и с водещите тенденции на арт пазара през настоящата година.

Провокативна експозиция на Деймиън Хърст е хитът за новия арт сезон в Галерията за модерно изкуство

 На пресконференция днес - 27.9.2012, Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство, сподели ексклузивни новини, свързани с предстоящите големи изложби, актуални проекти на Галерията, както и първата международна изява на българските артисти от конкурса MOST.

image
Damien Hirst

 

Галерията отваря врати с отбрана селекция от модерно и съвременно изкуство, която може да бъде видяна от 28 септември до 15 октомври. Експозицията представя част от богатата колекция на Галерията. Някои от творбите вече са показвани пред широката публика като част от  емблематични за Галерията изложби, други са по-малко познати. Сред подбраните автори са имената на Хуан Миру, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали, Пол Сезан, Пиер Бонар, вдъховителят Анди Уорхол и провокаторът Деймиън Хърст, легендата на британския поп арт Питър Блейк, белгиецът Дон Кен, българският художник Хубен Черкелов и други.

Това е само началото, с което организаторите напомнят, че арт салонът на Оборище 10 е единственото място в България, където ценителите на изкуството могат да се докоснат до художественото наследство на водещи представители на XX и XXIв., както и да закупят оригинални графични и маслени творби с инвестиционна стойност.

Специална лимитирана колекция от творби на звездата на съвременното авангардно изкуство Деймиън Хърст, ще бъдат показани премиерно в Галерията от 18 октомври. Това е голямата новина през този сезон. Именно тук през 2010 година се състоя първата самостоятелна изложба на най-търсения и проспериращ артист в света. Арт събитието ще се случи само месец след края на първата му музейна ретроспектива в Тейт Модерн, Лондон, обхванала две десетилетия от шеметната творческа кариера на Хърст. Галерията за модерно изкуство е сред малкото галерии в света, работещи директно с художника.

Успоредно с това Галерията е съорганизатор на голяма експозиция на Деймиън Хърст, която ще бъде открита в Националната художествена галерия в средата на октомври в партньорство с Британски съвет и Галерия Пол Столпър Лондон. Изложбата, чието име засега остава в тайна, акцентира върху основните теми в работата на артиста и е сред най-всеобхватните и комплексни нови негови творения. Организаторите обещават скоро да вдигнат завесата около най-вълнуващото арт събитие в културния афиш на столицата през този сезон.

В програмата на Галерията за модерно изкуство до края на годината предстои и голяма изложба на Салвадор Дали от непоказвани досега графични творби.

След голямата изложба на финалистите от конкурса за българско съвременно изкуство скоро предстои и друга значима тяхна изява. През ноември Галерията за модерно изкуство ще има своя рецепция на едно от най-престижните арт изложения – Contemporary Istanbul (22 - 25 ноември). Сред авторите, които Галерията ще покаже пред международна публика, ценители, колекционери и арт дилъри, са художникът Хубен Черкелов, който представи страната ни на Венецианското биенале през 2011г, Антоанета Гълъбова (живопис), големият победител на конкурса MOST, както и останалите финалисти - Калоян Илиев-Кокимото (концептуален артист), Арслан Ахмедов (фотография), Калия Калъчева (живопис), Павлина Чакърова (концептуален артист) и Златин Орлов (кинетична скулптура).

Това е голям успех за нас, че бяхме одобрени и поканени като сравнително млада галерия да представим съвременното българско изкуство на подобен значим арт феър“, сподели Деница Атанасова-Гергова.

Галерията през този сезон се включва и в проекта на ЧЕЗ България- „Инвестираме в България“, който по-един много цветен и артистичен начин се стреми да подобри и освежи градската среда. Избраната локация този път ще бъде ул. Граф Игнатиев.

Проектът ще бъде финализиран със съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство, която ще представи всички изрисувани табла и техните автори, а най-добрите идеи дори ще бъдат претворени на платно в по-голям мащаб.

Успоредно с изключителните арт събития от световно ниво, продължава и образователната програмаАрт училище за деца“. Уроците вече започнаха по традиция с началото на учебната година. Съботно-неделната арт школата на Галерията определено се утвърди като една прекрасна алтернатива за извънкласните занимания на децата и




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415560
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808