Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.07.2012 20:13 - Кой е 5ят eлемент?
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 2166 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.08.2012 19:52



 image Кой е 5ят eлемент?
image
Живко Седларски

Въздухът – не можем без него. Водата – не можем и без нея. Огънят – нужен ни е. Земята – също… А кое е онова 5то нещо, без което всеки от нас не би могъл да съществува? Отговорът се търси чрез средствата на визуалните и пластични изкуства. Нима самото изкуство не е 5ят Елемент?! Ние не можем без него! А вие?
Аз не давам отговори. Обикновено задавам въпроси. Човекът, казват, е 5ят Елемент в историята на планетата Земя. А може би са чувствата? Защо 5ят Елемент да не е вярата… Объркани ли сте? 5ят Елемент е всичко, което усещаме, изпитваме, преживяваме, искаме, изповядваме и очакваме. А къде е любовта?
Кой е 5ят Елемент, без който не могат в изкуството и в живота самите художници – това е идеята ми за изложбата.
imageЕмил Енчев …“Както можете да досетите, в човешкия организъм се съдържат всички елементи, необходими за направата на кибрит. Нека ви кажа нещо, което не съм доверявал никому. Баба ми имаше много интересна теория. Тя казваше, че всеки от нас е роден с кутийка кибрит в себе си, но ние не можем да запалваме клечките сами. Точно както при този опит ние се нуждаем от кислород и от помощта на свещ. Кислородът ще дойде от дъха на любимия човек, а за свещ може да послужи друг вид храна, например: музиката, милувката, дума или звук, които да предизвикат възпламеняването на една от кибритените клечки в нас. Всеки човек, за да може да живее, трябва да открие кои са неговите възпламенители, тъй като говоренето, което се получава при запалването на някои от кибритените клечки, подхранва с енергия душата. Има много начини да се подсуши една влажна кибритена кутийка, ала е необходима вяра, че съществува лек…“
                                    Откъс от книгата на Лаура Ескивел „Като гореща вода за шоколад“.
     image
Михаил Лалов
image
Михаил Лалов

5-ят eлемент е изложба,
която ще се превърне в истинско събитие от културния календар на София – една истинска среща на 20 истински артисти. За втора поредна година кураторът на изложбата Райна Йотова избира галерия „Сезони“, за да реализира по смел и оригинален начин срещата на 20 много различни художници и скулптори, които имат и много общо – неоспорим талант и присъствие в съвременното изкуство.
За проекта
Идеята: Кой е 5ят елемент? Съществува ли? Въздухът – не можем без него. Водата – не можем и без нея. Огънят – нужен ни е. Земята – също… А кое е онова 5то нещо, без което всеки от нас не би могъл да съществува? Отговорът се търси чрез средствата на визуалните и пластични изкуства. Нима самото изкуство не е 5ят елемент?! Ние не можем без него! А вие?
Кой е 5ят елемент, без който не могат в изкуството и в живота самите художници – това е идеята на Райна.
Авторите: Боян Кирков, Георги Великов, Даниела Тодорова, Драган Милев – Дари, Енил Енчев, Евгени Велев, Жасмина Бакалова, Живко Седларски, Любен Генов, Марио Лишевски, Михаил Лалов, Нина Колева Каранфилян, Оник Каранфилян, Силва Артамонцева, Силвия Илкова, Теодор Лулчев – Тео, Тодор Тодоров, Юлиян Месса и Христо Христов.
Някои от артистите са се реализирали зад граница, а други – се събират за първи път заедно в тази изложба. Боян Кирков живее и рисува в Белгия, но не забравя своите корени и един от най-големите си вдъхновители – българската иконография и стенопис. Живко Седларски повече от 20 години твори в Бретан, Франция, а в България отдавна не е показвал своите дълбоко своеобразни и оригинални пластики. Живко Седларски е поканен от тазгодишната европейска столица на културата - Марибор да открие изложба.Вернисажа е непосредствено преди твоят, на 5 септември. Теодор Лулчев – Тео е дизайнер и университетски преподавател, който от години твори между Дания и България и се занимава с изкуство и като дълбоко хуманна и социална сфера. Той е директор на на датската фондация „Кофоед училища за самопомощ - България”. Георги Великов, завършил Дърворезба в НХА при Проф. Антон Дончев, е един от най-добрите професионалисти, които правят ледени скулптори. В изложбата ще присъстват и творби на един от най-своеобразните и поетични живописци в съвременното българско изкуство Михаил Лалов. По време на 5ят елемент в галерия „Сезони”, голяма самостоятелна изложба на художника ще бъде открита в Българския културен център в Лондон. Сред поканените в изложбата е и живописецът Любен Генов, председател на СБХ. Художникът Даниела Тодорова и скулпторът Тодор Тодоров са създателите на Международния Хартиен Арт Фест в София. Още една артистична двойка ще украси с таланта си предстоящата изложба - Онник и Нина Карамфилян. Драган Милев – Дари е художник и фотограф. Създава скулптори от кожа и е известен наш бохем, блусар и пътешественик. В проекта ще участва и архитект Енил Енчев, който е и фотограф, художник, музикант, съосновател на групата Атлас и автор на техни песни. Работи и в областта на графичния дизайн и 3D проектирането. Сред артистите е и доц. Евгени Велев – преподавател по културно-историческо наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Една от големите изненади в изложбата ще бъде участието на доц. Ангелина Иванова от БАН, която ще представи реплика на 5ят елемент в химията като интересно доказателство за синтеза между науката и изкуството.
Реализацията: Интериорът и екстериорът на галерия „Сезони“ ще се превърнат в хармонично дишащи светове. А провокацията към публиката ще е богатството на идеите и възможностите на тема 5ят елемент. Проектът крие още изненади от музика, мултимедия и танц. На големи екрани в двора на галерия „Сезони” публиката ще може да се запознае и с други творби на авторите, както и да види интересни примери по темата от световен мащаб. Изложбата ще се превърне в духовно преживяване с изтънчен вкус, стил и аромат.
Подходът: Кураторският замисъл на Райна Йотова дава пълна свобода на избраните автори в решението им за формат, техника и изпълнение. Единственото условие е произведенията им да са специално създадени за конкретния проект.

Пред есенно ято художници се събират, запознават, преоткриват другите и себе си… Политат към нови приключения. Всеки един представя и споделя своя 5ти eлемент.


Всички сме ангели само с едно крило…
и можем да полетим единствено
като се прегърнем един с друг.
Райна Йотова



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3427691
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808