Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.05.2012 08:19 - Хубен Черкелов рисува с децата от Арт училище
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1812 Коментари: 0 Гласове:
2




Хубен Черкелов рисува с децата от Арт училище

image Хубен Черкелов бе специален гост на детската арт школа в Галерията за модерно изкуство на 12 май. Двете групи на арт училището се събраха за съвместен урок с авангардния български художник, който от 12 години живее и твори в Ню Йорк.

С помощта на умелата ръка на Хубен, малките творци нарисуваха първите си творби с маслени бои и се запознаха с нови техники на живописта.  С палитри върху платно те пресъздадоха сюжети, базирани на банкноти – 1000 джибути (африканска банкнота), 100 френски франка, 100 швейцарски франка.

image Децата бяха нетърпеливи да зададат своите въпроси на художника и с интерес слушаха за обемните му картини, създадени с напластяване на маслени бои.„И в изкуството трябва да се работи много“, посъветва Хубен Черкелов талантите, „вдъхновението идва, когато влезеш в ателието и хванеш четката“. Хубен започва работа в своето ателие на 39 улица в Манхатан в 9 часа и работи по 8-10 часа дневно. Животът му е отдаден на изкуството, споделя той.

image Първите си стъпки в изобразителното изкуство прави като дете в родния си град Кърджали. По-късно завършва специалност ”Живопис” в Националната художествена академия в София (1998) и майсторския клас на Йорк Имендорф в Амстердам (1995).
В София Хубен става част от радикалните движения в съвременното изкуство, свързани с дейността на създадената през 1996г. Галерия XXL. През 90-те години тя се превръща в средище на поколение артисти, чиито изяви са изцяло насочени към създаването на едно социално ориентирано и провокативно изкуство.

С акциите, изложбите, манифестите и поведението си участниците в нея атакуват доминиращите естетически възгледи в българското културно пространство.    

image След 2000г. артистът заминава за Щатите и се установява в Ню Йорк, където работи и към настоящия момент в студиото си в Манхатън. Черкелов е познат в Америка с творческото име Houben R.T.Там той се занимава главно с живопис. През годините излага работите си в Бостън, Маями, Флорида, Ню Йорк и др. С участието си на изложби и конкурси художникът постепенно изгражда своето име и репутация сред американските арт дилъри и колекционери.

Живопистта му се отличава със силно напластените бои, експерименти в техническите средства и базирани на банкноти сюжети. В картините си Хубен пресъздава образите от емисиите на стари банкноти и монети от Щатите и други държави по света. По този начин той третира темата за историята, общността и принадлежността към символите на нацията.

Той използва силно напластяване на интензивни тонове от маслото, които въздействат със своята силно изразена релефна повърхност.  Стилът на рисунъка му носи следите на Романтизма и Символизма, но по отношение на изпълнението той попада в направлението на постмодернистите.


Тагове:   Хубен Черкелов,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3427700
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808