Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.05.2012 07:41 - За една "времева геометричност"
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.05.2012 07:44



Изложбата "Геометрия на времето – практики в обществена среда"
На 18 май ще бъде отбелязан 35-тия Международен ден на музеите, организиран от Международния музеен съвет. Тази година темата на проявата е: „Музеите в един променящ се свят. Нови предизвикателства, нови вдъхновения”. Ден по-късно – на 19 май, ще се случи и 8-мата Европейска нощ на музеите и изложбата „Геометрия на времето – практики в обществена среда”, инициирана

от HR-Stamenov и Бора Петкова. Откриването ще се състои от 18.00 часа на 18.05.2012 г.

image Проявата ще опита да хвърли повече светлина върху художествените експерименти и употреба на публичното пространство, като покаже творби и видео документация от различни артистични намеси, пърформанси и акции. Те са дело на международни художници, които се интересуват предимно от работата в активна обществена среда и взаимодействието с хора.

Изложбата ще представи различни художествени позиции и практики в широката мрежа от реалности, които съвременното общество произвежда, като се фокусира върху идентифицирането им в обществения контекст и тяхното локализиране в системата на съвременното изкуство. Дали този тип практики са достатъчно атрактивни и комуникативни? Каква е целта на художествените намеси? Провокират ли те промяна в обществото?

Без да дава конкретни отговори, изложбата ще демонстрира примери за интеграцията на художествените практики във всекидневния живот: Странен влак се появява в затворени помещения, сгради и магазини в някакъв италиански град; В Латинска Америка се строи вавилонска кула, не от камък, а от живи хора; Сляп доминиканец носи на ръце хаитянска жена без крака; Човек опитва левитация в берлински панелни квартали; Робот-просяк се конкурира с автомати за самообслужване в Япония, докато в Тайпей и Любляна събира милостиня за бедните в оживени търговски центрове; Тротоарните плочи в София се използват за игра на „Не се сърди човече”; Неясни, движещи се форми създават недоумение в Ню Йорк; Бариера от гълъби спира движението на оживено кръстовище в Лондон; Двусмислен трийсет метров надпис стои пред посетителите на катедралата Св. Стефан във Виена; Някъде в Етиопия млада италианска художничка провежда „уъркшоп” за нови медии с туземци.

Представянето на „Геометрия на времето – практики в обществена среда” в пространствата на РИМ – Пловдив дава възможност за историческо продължение, създавайки логична връзка между минало и настояще. Тя подчертава мисията на музея за опазване на материалните и нематериални ценности и прави видима тяхната връзка с по-широкия обществен контекст. Изложбата обръща внимание върху непосредствената среда, в която тези ценности се създават и която в същото време активно формират, трансформират и реформират - в крайна сметка - формализират.


И накрая, "ни к селу, ни к городу": "Dear journalists, please mention the Courtesy below the images!".

Още по-накрая исках да сложа портрета на Бора Петкова, но понеже нямам писмено разрешение, слагам портрета на Благовеста Митева (с нея съм разговарял и имам устно разрешенеи). На мен лично ми се струва, че тя много прилича на Бора през млади години.
image




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423841
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808