Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
28.03.2012 10:39 - Мария Ножарова - изложба „Сънища на ръцете”
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 1808 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2012 13:27



image
Мария Ножарова - изложба  „Сънища на ръцете”

28 март – 16 април
image
Юбилейната изложба на Мария Ножарова „Сънища на ръцете” е послание на духа, трансформирано от вдъхновението в материални форми.
imageimage

В едно пространство присъстват новите пластични търсения на авторката, съчетани с бегъл ретроспективен поглед към осъществени проекти в монументалната пластика на фасади, интериорни решения, изпълнени в различен материал, както и нейни реализации в кино, телевизия и театър. Този поглед напомня за лица от „Сватбите на Йоан Асен”, „Аспарух”, „Боянският майстор”, „Милионите на Превалов” и др.


imageimageimageimage  Мария Ножарова е на 83 години и продължава да вае форми. Творческата и биография обхваща много широк диапазон на реализации.
 През 1955 година се дипломира в изящния факултет на Художествената академия -  специалност „Скулптура”. Още същата година проектира и изработва орнаментални фризове от камък и гипс за сградите на Министерския съвет, Министерството на финансите, ЦУМ, хотел „Балкан” (сега „Шератон”).

imageimageimageimageimage
Продължение на монументалното и виждане се явяват керамичните фасади на пощата в град Балчик, „Дом на алпиниста” в град Враца, хижа „Марциганица” – Асеновград, обекти в Пампорово, Разлог, Банско.
В интериорите на хотели, ритуални и изложбени зали смело съчетава керамика с дърво, текстил и метал. Мария Ножарова проектира

image
 
пространственото оформление на международни изложения в Лайпциг, Осло, Брюксел, Москва, Лондон, също и етнографски комплекс „Етъра”, музеи в Смолян, Карлово, Сливен, Шумен, Русе, Сребърна.

imageimage
 Тя е дългогодишен преподавател в „Техникум за художествени занаяти”, прераснал в днешната „Гимназия за приложни изкуства”. Там също не остава еднопосочна. Преподава история на изкуството, плакат, аранжиране, реклама, бутафория, текстил. Автор е на книгите „Бутафория във витрината” и „Търговско знание и реклама”.


image

imageimage

imageimageimage  Тя се отправя в нова посока като художник-постановчик в киното. Проектира реквизит, каляски, брони, оръжия за „Сватбите на Йоан Асен”, костюми, юрти, грим и перуки за “Аспарух”. Проектира костюмите за „Боянският майстор”, художник е на „Смъртта на заека” и т. н. Продължава в Българска национална телевизия с костюмите за „Милионите на Превалов”, театрални и музикални постановки, новогодишни програми, балетни постановки. Получава 3 награди „Златна антена”.


imageimageimage  Мария Ножарова е и сценарист на документалните филми „В света на живописта”, „От лоената топка до моста на Бяла”, „Приказка за самотата”, „Сънища бели”, „Йоан Кукузел”.
 Изкуствоведските си търсения Мария Ножарова споделя в много публикации и участия в международни симпозиуми. Продължава да работи в тази област и подготвя издаването на книга, която да обхване темите, вълнували я през годините.
Изложбите на художничката имат своеобразно послание, изразено в заглавието на всяка от тях: „Към светлината”, „Време”, „Дървото на живота” и сега – „Сънища на ръцете”, „Крилото на пеперудата”, „Вавилонска кула”, „Шамански поход”, „Нарцис” са някои от имената на новите произведения на авторката.
Ето какво казва тя за работата си:


image  „...Рецептата е много лесна:
 Необходимо е късче земна плът,
                              наречена глина,
 ръце,
            покръстени в майсторство,
 вдъхновение
                            и малко светлина,
 избликнала от душата.  
Получава се нещо материално,
облъхнато от радост и страдание.
След това то се хвърля
                              в огъня на пещта.  
Във времето към хилядата градуса,
глазурата,
                  обгърнала снагата му,
                                се стопява  
                                     и слива с него,
 преродила
            сивотата на суровия материал
                              в багрите на дъгата.
 Това е тайната на моята керамика.”

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3415375
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808