Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.03.2012 08:07 - Царят, който беше момче
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: Коментари: Гласове:
1

Последна промяна: 02.08.2012 08:59


image
Царят, който беше момче
Предмети, истории, отпаднали сцени от един филм
Куратор: Светлана Куюмджиева
26 март – 17 април 2012
Откриване – 26 март (понеделник), 18.30 часа

   Забележка:
© 2006-2016 Юлиан Митев
Всички снимки към този текст, както и самия текст са авторски и със запазени права. Бъдете така добри и се свържете с мен, ако желаете да ползвате текстове на статии и снимки. Не е достатъчно условие да посочите автора и поставите линк към публикациите. 

 

image Това не е обикновена момчешка детска стая. Сред неутралните бели мебели се открояват предмети и играчки, непривични за едно дете. Препариран койот, миниатюрна истинска пушка и макет на влакче са само част от богатия инвентар, чрез който изложбата ще въведе посетителите в детството и въображението на момчето-цар и неговото „царство”. Всички тези обекти носят автентичността на малките истории във филма-биография за Симеон Сакскобургготски „Момчето, което беше цар”. Както и на някои от големите проблеми на българската реалност.
„Докато съществува някой, когото българското общество припознава като цар, то ще има и царство. Един филм винаги е началото на разговор...” Андрей Паунов, режисьор на филма

imageimage Изложбата представя реквизитни предмети и открояващи се епизоди (повечето непоказвани до сега) от документалния филм “Момчето, което беше цар” – една картина на сантименталната и противоречива носталгия по бившия цар и бивш министър-председател на България. В детската стая на момчето-цар ще видим отделни кратки сцени, от абсурдно-смешни до реалистично-трагични, появяващи се на екрана на компютър, във фотографска рамка, музейна витрина, отворено чекмедже.

image Многостранните материали и истории, събрани от екипа на филма по време на 4-годишното им проучване, разкриват удивително откровен портрет на съвременното българско общество. Цар Симеон – човекът, заел българския престол на пределно крехка възраст и малко след това изселен със семейството си от комунистическата власт – се превръща в обект на митове, идеали и надежди, които имат различни и често абсурдни проявления. Изложбата се фокусира върху личностите и историите зад кадър като извадки на най-типичните черти и слабости на обществото ни.

image „Детството ми беше щастливо... Почти като в приказките. До деня, в който баща ми почина.”, раказва царят. Останал в спомените на едно поколение като обичания и жизнерадостен Симеончо, очакван като месия и освободител години наред, биографията на този човек се превърна в събирателен образ на много съществени трансформации през последните 60 години.


image Филмът „Момчето, което беше цар” (Сценарист и режисьор – Андрей Паунов, , Оператори - Борис Мисирков и Георги Богданов, Музика - Иво Паунов , Продуцент - Мартичка Божилова, Продукция - AGITPROP, zero one film, Bayerischer Rundfunk)

image

image
Костюм за министър-председател.
Шивачката ЛИНА ТЯНКОВА от Попово е гореща почитателка на Н.В. През 1990 г. тя ушива на око уникален костюм със 77 джоба и го изпраща на Симеон Сакскобургготски в Мадрид. "Точно по мярка", пише в специално благодарсвено писмо до нея ексмонархът. Окуражена от прочетеното тя ушива втори костюм за него - този път класически специално по лучай на това че Симеон сакскобургготси става министър-председател на републиката.
image
image
Благодарността за костюма, придружена от текст и снимка.
imageimage Марки, банкноти, пощенски картички.
Симеон Сакскобургготски (официално цар Симеон ІІ)  през периода от 28 август 1943 г. до 15 септември 1944 г. Тук са представени част от официалните знаци, останали от периода на неговото царуване.





image
imageimage
Звездната карта, на която е указана звездата, наречена "Симеон ІІ", и диплом.
Тодор Трайчев, българска естрадна звезда от 80-те, понастоящем бизнесмен м местната индустрия и посредник в продажба на звезди и парцели от Луната. През 90-те, вероятно в изблик на ура-патриотизъм, той кръщава ена от звездите на името на ексмонарха.

imageimageimageimage
Пушка "Маузер, модел К98.
Умален модел, специално изработена за престолонаследника Княз  Симеон Търновски, сега експонат в Националния военноисторически музей.
"детството ми беше щастливо. Почти като в приказките.  До неня, в който баща ми почина" - Симеон Сакскобургготски.

image
Гоблен "Малкият Симеончо", изработен от Росица Бакалова, арт къща  "Български гоблен".


imageimageimageimageimage
Оригинален негатив на филма "Момчето, което беше цар"
Филмова лента EАSTMAN KODAK - 2718,Vision 2, 500T.
Дължина 14396 м  (118 ролки по 122 м).

imageimageimage
Койот, национален природонауче музей.
Това е "царският" койот, подарен от Княгиня Мария-Луиза на музея, където са изложени и "едрите, силно космати гъсеници, намерени от престолонаследника Кнз Симеон търновски и Княгина Мария-Луиза на тарите вековни дъбове в царския ловен ревир при Кричим на 2, 5 и 7 юни 1940 г. Кожата на койота е донесена от Канада през 2008 г., а екземплярът е препариран тук.

imageimageimageimage
Миниатюрен модел на влак PIKO


imageimage
Кристално кълбо


Тагове:   ЦАР,   момче,   Симеон ІІ,


Гласувай:



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3428882
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808