Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.03.2012 07:47 - „Зона Еклектика” Изложба-живопис в две части на Валентин Дончевски
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 3441 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.03.2012 07:47



image

„Зона Еклектика”
изложба-живопис в две части на Валентин Дончевски

16 март – 04 април 2012 г.,
Откриване – петък, 16 март 2012 г., 18.30 часа  


image     В петък, 16 март, от 18.30 ч. се открива петдесет и осмата поред изложба в Арт Галерия “Ларго” под надслов “Зона Еклектика”. За първи път със самостоятелна изложба-живопис в галерия “Ларго” и във Варна гостува известният и много обичан старозагорски художник Валентин Дончевски. Изключително самобитен и колоритен, любимец както на публиката, така и на критиците, един от малкото българи, поканени и участвали в Есенния салон в Париж, Вальо Дончевски ще ни провокира с една пъстра и еклектична изложба в две части. Първата част включва изложба от 22 картини  масло и смесена техника, които ценителите ще могат да видят от 16 до 28 март. От 29-ти март до 04 април в галерия “Ларго” ще еспонираме 15 картини на платно, направени по оригинална технология на автора, с изключително интересни и предизвикващи въображението ефекти. Подробностите засега ще запазим в тайна.

image     С Вальо Дончевски дълго се колебахме как да озаглавим изложбата и след няколко различни варианта решихме - “Зона Еклектика”. Заради еклектичното разнообразие в темите, техниките, стиловете на художника. Аз мисля, че с удоволствие бих я кръстила и “Стоте лица на художника Вальо Дончевски”. Защото в тази изложба варненската публика ще открие именно това – че заралията е от рядко срещаните художници, които с лекота прескачат от стил в стил, от техника на техника, от тема на тема, и всичко им се удава добре. А основното, което прави възможно разпознаването на автора, е неговото необятно и необуздано въображение. В картините от настоящата изложба ще открием любимите теми на Дончевски – жената, слънцето, народните ни приказки, поверия и традиции, космическите сили и тяхното влияние върху нас, “третото око” на божиите създания. Ще се насладим на коренно различни техники и начини на полагане на боята, защото експериментаторският дух на Дончевски не познава граници. Парцалени черги, парчета от престилки или цветни конци, графит и много други екзотични материали използва художникът в работата си. И то не от вчера. Творбите му са разпознаваеми дори от непрофесионалното око – ярки, колоритни, пулсиращо-цветни, живи, пълни със символи. Самият художник е не по- малко екзотичен – пише стихове, композира, организира пленери и хепънинги, прави дизайн на интериор и екстериор на различни обществени сгради, пее в църковен хор, илюстрира книги, снима актова фотография, проектира  пощенски марки, запазени знаци, плакати.... Интересите му са безкрайни, като истински артист всичко може да го трогне и развълнува, говори бързо и напрегнато, винаги деен и енергичен, поема всякакви предизвикателства, без да се щади.... Можем да си го представим като един пламък, който се появява и тук, и там, избухва, осветява и стопля, и после отново на друго място - бързо припламва и лумва, и пак... и пак..... Енергията му няма край, сякаш наистина черпи някаква космическа сила, непонятна и недостъпна нам, но споделяйки я с нас в картините си.


image     Ето какво сподели за предстоящата си изложба самият автор Валентин Дончевски:
    “Еклекто Експириънс или по-скоро многостранна любов към всичко, към всички стилове, търсене на универсален ключ към всеки.
    Вратите на Кристо, Вратите на Гетсиманската градина.
    Думата врата, извадена от контекста, фразата, извадена от повествованието и оставена на своята безтегловност, лишена от временно понятните си взаимовръзки, обслужваща само себе си, с единствената цел да преодолее собствената си гравитация.
    Споходена от спомена за минали и бъдещи състояния.
    Вратите към нишите на низвергнатите спомени и сънища, откривайки нови светове и отдалечавайки се от нас, гледайки ни учудено и осъдително заради навика ни да осъждаме детското си любопитство, едни други или по скоро душите на мъртвите и живите стилове, поднесени в двуизмерен план с алхимична вещина и преклонение пред универса, ни намигват съучастнически от лабораторията (ателието) на художника.

image     Патоса от този акт и стремежът за споделяне като основна градивна функция, противопоставяща се на монотонността и деградацията на изконсумираните илюзии, са открехнали вратата към безкрайната Вселена.
    Поканата за разходка е отправена.
    Страничните смущения, като световъртеж и безтегловност, дискомфорт и нощни безсъния, да не се вземат на сериозно.
    Разни стилове. Разни идеали...”
  

 За художника:
    Валентин Дончевски е роден през 1958 г. в Стара Загора. През 1977 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1983 г. се дипломира във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност “Живопис”. Следват многобройни самостоятелни изложби, по-важни от които:  на “Шипка” 6, София, (1992 и 2008 г.), в Люксембург (1994), в галерия „Перспектив”, Понт Авен, Франция (2003) - по повод 100 години от рождението на Пол Гоген; в елитната галерия „Чикартеги Сирерол”, Палма де Майорка, работеща с такива художници като Христо Явашев, Хуан Миро и Френсис Бейкън (2004); концептуалната изложба „Чуй петела” в галерия  „Кръг +”, София (2009). През 2002 г. по повод 50 години Мини Марица Изток Дончевски прави хепънинг – изложба в самия рудник с изпълнение на националния химн с електрическа китара и 7000 W апаратура и с концерт на негови авторски песни. В последствие за събитието е създаден документален филм, който спечелва награда за документално кино.
  
image
 Валентин Дончевски е лауреат на много награди. Още като студент печели Голямата награда на студентски конкурс “Етюд на голо тяло”, следват I награда на Национален конкурс за фантастична рисунка на списание „ФЕП” 1989 г., II награда на Национален младежки конкурс „Южна пролет” – Хасково, 1989 г., III награда на Международен конкурс за млади живописци в София, 1989 г., II награда на национален конкурс за пощенса марка под патронажа на Министерството на външните работи и Японското посолство в София за „Експо Аичи 2005”- Япония, Награда за култура на Отворено Общество – Стара Загора във връзка с включването му в каталог – “2000 художници от цял свят” на фондация “Ван дер Беек” по повод настъпването на новото хилядолетие (1999 г.). Печели Националния конкурс за специализация в ателиетата на  „Сите дез Ар”, Париж през 2009 г. и  Националния конкурс за специализация в резиденция „Кунстлерхаус”, Швандорф, Германия през 2010 г. През същата година печели номинация за финалния конкурс за живопис в Националия конкурс на Алианц България. Дончевски е един от малкото български художници, получили покана и представили своя картина на прочутия Есенен салон в Париж (2005 г.).

image     Валентин Дончевски работи основно в областта на живописта. Стиловете, в които има пластични търсения са от магически реализъм през наив арт, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция, маниеризъм, еклектизъм и енергийно изкуство. Прави няколко изложби с рисунки. Работи и в областта на графиката, приложните изкуства и медийните изкуства. През годините е оформил кориците или илюстрирал над 150 книги. Издава 3 книги със своя поезия - „Въпреки всичко” (1993), „Стълба с криле” (1999 г.) и „44 пъти в бялото” (2002 г.) и една книга със сентенции – „Улици в небето” (1999 г.). Негови творби притежават НХГ, ГХГ в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Раднево, Силистра, Търговище, Добрич, Исторически музей – Казанлък, галерия “Совангард”, Виена, колекция Бауман, Виена, както и частни колекции в България, Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка. Живее и работи в Стара Загора.     Нели Вълчева, галерист
image


image


image



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3423963
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808