Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.02.2012 09:46 - Празник "Пали кош" в село Приселци
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 2887 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2012 18:55



image
На 25 февруари 2012 г., събота, от 18.00 часа в читалището на село Приселци  се проведе традиционният празник „Паликош“

Програмата включваше:
18.00 – 19.00 Тържествен концерт на самодейците към Читалището
19.00 – 19.20 Конкурс за най-добра кукерска маска
19.30 Палене на огромна огнена клада на открита сцена край селото


image     Вече 32 години народният празник “Вземане на прошка” от родителите се провежда в село Приселци. Този празник придобива популярност под названието “Паликош”. Организатори са Кметство Приселци и Народно читалище  “Просвета 1927 ” - Приселци.

image     Сирни заговезни е нещо повече от църковен празник за християните. С него се обозначава границата между зимата и пролетта. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са с езически характер. Характерни такива са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньове. Малки и големи си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича кукеруване, а участниците — кукери. Колко майсторско изкуство, красота и изящност е вложено в изработването на традиционните  кукерски маски, с които  се представят пред гостите приселските кукери. С тези маски те гонят злите духове и злото от домашното огнище, вещаят добри дни и здраве за всички. На този празник в Приселци се провежда конкурс за кукерска маска. В него участват само момчета, облечени  с интересни,  ръчно изработени кукерски маски. За всички участници бяха осигурени награди.
   image  Не по-малко интересен е обичаят “Хамкане”, който също се отбелязва на този ден в Приселци. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери и внуци, за да заговяват от млечни храни. Най-малките членове на фамилията се нареждат в кръг, седнали на пода. Баба им завързва парче халва, късче сирене или варено яйце на дълъг червен вълнен конец. Другият край на конеца тя окачва на гредата на тавана или на хурката си.  След това разклаща халвата сред седящите деца, които държат ръцете си зад гърба. Всяко от децата се стреми да захапе люлеещото се лакомство направо с уста, което превръща обреда в шумна и забавна игра. После бабата запалва конеца и по начина, по който той гори, тя гадае дали годината ще е плодородна.
     image Вслушвайки се в гласа на нашата история, нашите традиции,  ние чуваме ритъма на най-българското, което ни отличава от останалите народи.  За да съхранят българската идентичност,  жителите на Приселци се трудят неуморно и доказват, че в Приселци има и ще продължава да има достойни българи, които да съхранят нашата култура.
    Тази година ритуалния празник бе отбелязан с богата  музикална програма, кукерски карнавал в Читалището,  а след това с празнично шествие за жителите и гостите на Приселци до местността „Салкъмите“, където бе запален обредния огън. Там, под звуците на народна музика около огнената клада, се извиха кръшни хора, които според народното поверие прогонват злите духове от селото, а заедно с тях и злото.
(Златка Иванова)

image



Тагове:   кукери,   Приселци,   паликош,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3428559
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808