Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.02.2012 09:58 - АТЕЛИЕ POLIGRAFA, БАРСЕЛОНА
Автор: ulian Категория: Други   
Прочетен: 2388 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.02.2012 21:32



 image
АТЕЛИЕ POLIGRAFA, БАРСЕЛОНА
КРИСТО/ АНТЪНИ ТАПИЕС/ ДОНАЛД СЪЛТЪН/ ЕРИК ФИШЛ/ ГЕОРГИ ПУСЕНКОВ

24 февруари – 15 април

image


Хосе Алой (арт директор и съсобственик  на ателие POLIGRAFA) пристига у нас за представянето на първата изложба на литографско ателие POLIGRAFA, Барселона в Галерията за модерно изкуство. Селекцията включва избрани творби на Христо Явашев-Кристо, Антъни Тапиес, Доналд Сълтън, Ерик Фишл и Георги Пусенков.

image Със съдействието на Алфа Банк, генерален спонсор на сезона и Софарма, арт колаборациите на петимата световноизвестни артисти с литографско ателие POLIGRAFA ще бъдат показани за първи път пред българска публика от 24-ти февруари до 15-ти април.
  image Ателие “POLIGRAFA” е тясно свързано със света на изобразителното изкуство от 1961г. и повече от половин век специализира в издаването на оригинални графични произведения на майсторите модернисти, съвременни художници от Европа,  Латинска и Северна Америка, Азия, както и водещи испански автори.
Над 300 художниците създават своите оригинални графични произведения в литографско издателство POLIGRAFA през годините.
Настоящите партньори Хуан де Муга, Хосе Алой и Алваро Пиденгола продължават традициите на литографското студио в колаборации с редица известни съвременни артисти.
Сред артистите, работили с ателието, са имена като Хуан Мирό, Ханс Хартунг, Франсис Бейкън, Едуардо Чилида, Макс Ърнс, Роберто Мата, Кристо, Ед Руша, Алекс Катц, Джордж Кондо, Робърт Лонго, Доналд Сълтън и много други.
POLIGRAFA традиционно присъства на най-престижните арт изложения и панаири по света като Art Basel, Art Basel Miami Beach и ARCO в Мадрид.


Христо Явашев – Кристо, 1935 г.
 image
Christo_Wrapped Telephone


В центъра на експозицията е добилият световна известност български артист Христо Явашев-Кристо. Творчеството на Кристо е съпроводено с много определения – ландшафтно изкуство (land art), изкуство на средата (environmental art),  пространствена художествена инсталация….така или иначе, то променя концепцията и възприятието за изкуство изобщо. По собствените думи на артиста, изкуството, което той и Жан-Клод създават е „нежна, необичайна провокация, която виждаме за няколко дни”.
imageimage
Всичките му работи съществуват временно, невъзможно е да се запазят - с което са сродни с пърформанс арт (performance art).
imageimageimage
Най-известен е с опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж – Пон Ньоф, както и мащабната инсталация от платнени портали „Портите” в „Сентръл парк”, Ню Йорк.
imageimage
Неизменен спътник в живота и изкуството на Христо Явашев е съпругата му Жан-Клод (Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден и час. В съавторство с Жан-Клод, Кристо визуализира мащабните си проекти, много от които му отнемат години за реализация. Тяхната основна идея е „да преместят произведението на изкуството извън контролирана среда на галерията и музея.
imageimageimageimageimageimage


Антъни Тапиес, 1923-2012
 image

Antoni Tapies_Clau 4_resize
imageimageimageimage

Антъни Тапиес безспорно е едно от най-интересните имена в селекцията на ателие POLIGRAFA. Творбите му включват в себе си елементи от различни направления в изкуството, но в своята същност се характеризират с един уникален творчески почерк. Иновативните идеи на Тапиес оказват влияние върху различни творци от цял свят, а произведенията му са притежание на много международни колекции и световни музеи за съвременно изкуство.
Антъни Тапиес е един от най-известните европейски творци в периода след Втората световна война. Представител на абстрактния експресионизъм, Тапиес се занимава със живопис, графика, скулптура и теория на изкуството. Неговите ранни работи са силно повлияни от Пол Клее и Хуан Мирό. През 1948г. става един от основателите на първото испанско следвоенно направление в изкуството, известно под името-Dau-al-Set. Това направление е свързано със сюрреализма и дадаизма.

След своя силен сюрреалистичен период в края на 50-те години, Тапиес започва да експериментира в областта на направлението информел. В картините си вгражда чужди за живописното платно материали като отпадъци, хартии, различни тъкани. Повлиян от поп арта, той включва все по-масивни елементи в своите произведения, като части от мебели например.



Доналд Сълтън, 1951 г.
image

Donald Sultan_Green Trumpet
imageimage
Доналд Сълтън е роден през 1951г. в Ашвил, Северна Каролина. През 1970-те години той се мести в Ню Йорк и се свързва изцяло с пулса на арт живота там. Изкуството на Сълтън е обширно и обхваща търсения в областта на живописта, графиката и скулптурата. Художникът става популярен главно с натюрмортите си, които имат подчертано абстракно звучене. То идва от необичайно големите мащаби на съставните елементи в композицията – цветя, плодове и други обекти. Съществена особеност на творбите му е силния цветови контраст. Днес неговите платна и графики са част от постоянните колекции на музеи като МоМА, Тейт Модерн (Лондон), П. Гугенхайм и др.
imageimage



Ерик Фишл, 1948 г.
 imageimage
image



image
image
image


imageimage

Ерик Фишл е международнопризнат американски художник и скулптор. Изключителните му постижения го превръщат в един от най-влиятелните фигуративни художници от края на 20в. и началото на 21-ви век.  Фишл е роден през 1948 г. в Ню Йорк. Израства в предградията на Лонг Айланд и започва своето художествено образование във Финикс, Аризона. Завършва бакалавърска степен по изящни изкуства от Калифорнийския институт за изкуства през 1972 година. По стечение на обстоятелствата започва професионалната си кариера като пазач в Музея за съвременно изкуство Чикаго. През 1974 г. се премества в Халифакс, Нова Скотия, за да преподава живопис в Колежа по изкуство и дизайн. Там реализира първата си самостоятелна изложба в галерия Dalhousie с куратор Брус У. Фъргюсън.
Творбите на Фишл – картини, скулптури, рисунки и литографии са предмет на многобройни соло и съвместни изложби, намират място в много музеи и престижни частни и корпоративни колекции, включително The Metropolitan Museum of Art, The Whitney Museum of American Art, The Museum of Modem Art, Ню Йорк,  The Museum of Contemporary Art, Лос Анджелис , St. Louis Art Museum, Louisiana Museum of Art  Дания,
MusИe Beaubourg в Париж, The Paine Weber Collection и много други.  Фишл си сътрудничи с художници и творци като Доктороу, Алън Гинсбърг, Ямайка Кинкейд, Джери Салтс  и Фредерик Тютон.  Понастоящем  е научен сътрудник в Американската академия по изкуства и литература и на Американската академия за изкуства и науки. Той живее и работи в Саг Харбър, Ню Йорк със съпругата си  Ейприл Горник, също художник.


Георги Пусенков, 1953 г.
image
Pusenkoff_Love flower

Георги Пусенков е международнопризнат като един от най-ярките съвременни художници, работещи с естетиката на компютърните изображения и медийни образи.
Той е роден през 1953г. в Краснополе, Беларус. Завършва Московския Полиграфически Институт, като паралелно специализира и посещава различни курсове в областта на високите технологии.
imageimage
Освен с живопис, той се занимава и с графика и оформление на книги. В работите си Пусенков се насочва към темата за мас медията като пространство, което изкривява и „похищава” представата ни за реалност.
Той работи предимно с акрил, обръщайки се към внушението и изразните възможности на езика на компютърните технологии. Неговите портрети и композиции се движат в естетиката на поп арта, като често може да се открие подчертаното влияние на Анди Уорхол. Обект на интерес за Пусенков е личността като икона, представена в безброй вариации на образа.
imageimage

В средата на 90-те години Пусенков представи своя оригинална интерпретация на Мона Лиза под формата на лого, възпроизведено върху платно с помощта на съвременна пиктографска технология. Трансформацията на арт иконата се превърна в символ на творческата дейност на художника, поле на нови идеи и интерпретации. Митичният образ на Мона Лиза в творчеството на Пусенков прераства в обект на клониране и възпроизвеждане, простиращ се във виртуалното пространство.
imageimage
До 1984г. художникът излага главно в Москва и Санкт Петербург, както и прави няколко изложби в Лондон, Дюселдорф, Хамбург, Торонто и Париж. В момента той живее в Кьолн и Москва.

imageimage



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ulian
Категория: Изкуство
Прочетен: 3420569
Постинги: 1531
Коментари: 191
Гласове: 1808